‘Gezondheid is sleutel tot brede welvaart’
Economie is belangrijk. Maar: gezondheid is onbetaalbaar. Als coalitiemanager werkt Gerty Holla, samen met partners, aan regionaal welzijn in brede zin. Wat heeft Amsterdam Economic Board hierin al bereikt?
De gezondheidszorg maakt volop ruimte voor innovatie en verbeteringen met een positief effect op burgers. Snellere diagnostiek en nieuwe geneesmiddelen bieden niet alleen betere zorg, maar verlagen ook de kosten en houden goede zorg zo betaalbaar.
Zorginnovaties wakkeren bovendien de economie aan. Innovatieve bedrijven brengen nieuwe producten op de markt en dat creëert banen en kapitaal.
Wat maakt het onderwerp Gezondheid voor jou zo aantrekkelijk?
“Precies de combinatie van innovatie en impact maakt Gezondheid zo’n mooi veld”, zegt Gerty Holla. Als coalitiemanager werkt zij bij Amsterdam Economic Board aan het thema Gezonde regio, met een focus op Life Sciences & Health.
“Wetenschappers produceren fascinerend gezondheidsonderzoek dat tot toepasbare resultaten leidt, om ieders gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door ontwikkelingen in de biotechnologie en nu ook door gebruik van data en AI.”
Nieuwe digitale technologieën bieden veel toepassingsmogelijkheden. En kansen om de zorg efficiënter, persoonlijker en betaalbaarder te maken. Aandacht voor privacy en menselijkheid zijn daarbij heel belangrijk. Bijvoorbeeld bij het gebruik van gezondheidsdata. En de inzet van sensoren en telemetingen, die de inzet van zorgpersoneel efficiënter maakt, om in deze tijd van personeelstekort met minder mensen toch eenzelfde goede zorg te kunnen geven.
“De beschikbare technologie ontwikkelen tot een goede, veilige toepassing is al een hele uitdaging”, zegt Gerty. “De volgende belangrijke stap, is dat het product gefinancierd en naar de markt wordt gebracht.”
Innovaties financieren
Voordat Gerty drie jaar geleden startte bij Amsterdam Economic Board, werkte ze voor investeringsfondsen. Ze financierde innovatieve bedrijven op het gebied van Life Sciences & Health (LSH).
“In mijn huidige baan pak ik het thema Gezonde regio breder op. Ik kijk niet alleen naar de noodzaak van financiering, maar ook naar de noodzaak voor transities. En naar nieuwe publiek-private samenwerkingen die hiervoor tot stand moeten komen.
“Amsterdam Economic Board voelt voor mij als een vrijplaats, waar je echt vernieuwend en experimenterend aan ideeën kunt werken om de regio groener, slimmer en gezonder te maken. Samen met bestuurders uit de regio, die alle kennis en kunde van hun organisaties inbrengen. Die combinatie van ruimte en kracht is uniek.”
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Gezondheid in deze regio?
“In de Metropool Amsterdam is veel kennis en welvaart. Maar ook zijn er groepen en gebieden die achterblijven, die niet profiteren van de toegenomen voorspoed. Dat leidt tot grote gezondheidsverschillen tussen burgers in bepaalde wijken. Gezondheidsinnovaties bieden veel potentie, die beter benut kan en moet worden – voor een beter verdeelde, brede welvaart.”
Lees hier meer over in het Elsevier-rapport Understanding Amsterdam’s competitive advantage (Engelstalige pdf).
“Daarnaast kunnen we de mogelijkheden van gezondheidsdata beter benutten en innovatieve bedrijven helpen starten en groeien. En er is meer aandacht nodig voor preventie, om burgers langer gezond te houden. Deze laatste uitdagingen gelden ook voor de rest van Nederland – en daarbuiten.”
Hoe heeft Amsterdam Economic Board de regionale gezondheid verbeterd?
“Versterking van het regionale Life Sciences Health ecosysteem en betere benutting van gezondheidsdata. Daar hebben we de afgelopen jaren vooral aan gewerkt. Als neutrale speler hebben wij met kennisinstellingen en bedrijven coalities gevormd via initiatieven als Smart Health Amsterdam en Health Data Space Amsterdam (zie kaders). Deze samenwerkingen dienen het gemeenschappelijk belang, dat uitstijgt boven de individuele doelen van de afzonderlijke organisaties”, zegt Gerty.
Op welke resultaten ben je zelf het meest trots?
“Ik ben erg trots op de oprichting van Health Data Space Amsterdam, waarin drie zorginstellingen gezamenlijk één loket bieden voor veilig hergebruik van gezondheidsdata. Hier is lang aan gewerkt, met veel inzet op de werkvloer, en ook vanuit de bestuurders, om dit ondanks alle drempels te organiseren.”
“Ook de resultaten van Smart Health Amsterdam zijn indrukwekkend. Uit dit initiatief zijn samenwerkingen voortgekomen: Zorg2040, de Life Sciences Cafés en de Medical Data + Pizza meetups. Voor het regionale netwerk zijn dit onmisbare vrijplaatsen om nieuwe uitdagende thema’s te bespreken. Zoals digitale inclusie in de zorg, de toepassing en acceptatie van AI bij klinische beslissingen en het proces van overname van startups door grote industriële partners.”
Naar welke volgende stappen kijk je nu uit?
“Over het onderwerp Preventie wordt binnen de LSH-sector al langer veel gesproken. Hierin liggen grote drempels om tot daadwerkelijke systeemverandering te komen. Het voorkomen van ziekte is complex en vraagt erom dat grote spelers uit diverse sectoren gezamenlijk kiezen voor het belang van de hele gemeenschap. Dat maakt bij uitstek een vraagstuk waar Amsterdam Economic Board haar netwerk bij wil betrekken. In 2023 zijn we gestart met Preventie en een aantal deelcoalities is al actief aan de slag.”
“Samen met onze partner ROM InWest heeft Amsterdam Economic Board in 2023 de MKB InnovatieBooster LSH gestart. Hierin trekken we samen op voor het ecosysteem rond financiering en opschaling van life sciences startups en scaleups. Zodat nieuwe technologie sneller doorontwikkeld en op de markt gebracht kan worden. Inmiddels zijn er meer dan tien regionale partner-organisaties verbonden aan het jaarlijkse LSH Capital Match event. Hier brengen we investeerders en jonge bedrijven in speeddate-sessies bij elkaar.”
13 november 2024
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...