Green Deal Circulair Textiel

De Metropool Amsterdam als koploper in een fundamenteel andere, circulaire textielsector: dat is de ambitie van een groot netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit de regio. Inspirerende circulaire esthetiek en forse opschaling van recycling zijn de speerpunten van de Green Deal Circulair Textiel.

Wat is Green Deal Circulair Textiel?

Green Deal Circulair Textiel bestaat uit een consortium van bedrijven, overheden en kennisinstellingen die deelnemen aan een van de vele deelinitiatieven. Amsterdam Economic Board heeft hierin een monitorende rol.

Bekijk de deelinitiatieven van Green Deal Circulair Textiel.

Door deze deelinitiatieven is de behoefte ontstaan aan een aangescherpte koers voor de regio. Deze heeft twee speerpunten: een forse opschaling van recycling en het uitdragen van een inspirerende circulaire esthetiek. Amsterdam Economic Board heeft voor deze twee speerpunten een aanjagende rol.

1. Opschaling hoogwaardige recycling

Het speerpunt Opschalen hoogwaardige recycling is een manier om toe te werken naar 70% circulair textiel in 2030. Het komt voort uit de regionale visie: Samen op weg naar een circulaire textielsector in de MRA (pdf).

Lees ook onze nieuwsberichten over circulair textiel.

2. Circulaire esthetiek

Het speerpunt Circulaire esthetiek biedt een plek om te inspireren en geïnspireerd te worden over een circulaire aanpak in mode en textiel. Waar makers, ontwerpers, producenten, beleid en consument elkaar vinden. Een plek die agendavormend is en best practices toont. Hier vind je en deel je kennis, kunde en waarden die een open, eerlijker, inclusiever en transparantere sector voorstaan.

Dragen jouw medewerkers al circulaire bedrijfskleding?

Deelinitiatieven

Waarom deze Green Deal?

De Metropool Amsterdam is een vooraanstaande regio op het gebied van textiel en mode. Zo’n kwart van de Nederlandse textielindustrie heeft hier haar thuis. Samen zorgen deze bedrijven voor zo’n 10.000 directe en nog eens 10.000 indirecte banen.

Maar de sector heeft ook een keerzijde: er zijn veel sociale misstanden in de textielketen en de sector staat in de top 3 van meest vervuilende sectoren ter wereld. De belangrijkste redenen daarvoor zijn CO2-uitstoot, waterverbruik en -vervuiling en afvalproductie. Alleen al in onze regio wordt jaarlijks zo’n 36 miljoen kilo textiel afgedankt, waarvan tweederde in het restafval eindigt.

Sluit je aan

Wil jouw organisatie ook een bijdrage leveren aan de Green Deal Circulair Textiel – of een van de deelinitiatieven? Voor meer informatie neem je contact op met Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.

Claire Teurlings | Amsterdam Economic Board

Neem contact op

Delen