Circulaire isolatiejassen

Het initiatief Circulaire isolatiejassen ontwikkelde een duurzaam herbruikbaar en circulair alternatief voor de huidige wegwerp-isolatiejassen. Deze beschermende kleding voor de zorg heeft impact op verschillende fronten.

Productie van de circulaire isolatiejas maakt nauwelijks negatieve milieu-impact. Bovendien dragen lokale productie, reiniging en onderhoud bij aan regionale bedrijvigheid. Ook vermindert de afhankelijkheid van globale ketens en neemt leveringszekerheid toe – sinds Covid een belangrijk aandachtspunt. Het initiatief pakt dus meerdere vraagstukken aan rondom isolatiekleding in de zorg.

Waarom circulaire isolatiejassen?

De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor bijna zeven procent van de nationale uitstoot aan broeikasgassen, waarvan een substantieel deel door zorgkleding. Jaarlijks verbruikt de zorgsector in Nederland ongeveer 15 miljoen plastic wegwerpjassen. Met een vergrijzingsgolf voor de deur en een uitdijend zorgaanbod, groeit de noodzaak voor verduurzaming van de zorgsector.

Een consortium van organisaties uit alle schakels uit de keten heeft daarom een herbruikbare isolatiejas van biologisch katoen met waterafstotende finish ontwikkeld en succesvol getest. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

De betrokken zorginstellingen werken inmiddels met 2.500 circulaire isolatiejassen, die naar verwachting 80 keer of meer kunnen worden gewassen en hergebruikt, om vervolgens via een ‘closed loop recycle’-methode terug in de (ziekenhuis)textielketen terecht te komen. Dit resulteert in minder verspilling van materialen en een schonere productie.

Hier werken we aan

  • Onderzoek naar de toepassing in het gebruik
  • Aanscherping van een maatschappelijke business case en het bouwen van een model voor impactfinanciering
  • Onderzoek naar mogelijkheden voor een materiaalbank voor een cascademodel van materialen
  • In 2023 gingen drie zorginstellingen van start met circulaire isolatiejassen
  • Ontwikkeling van besluitvorming ondersteuningstool voor inkopers, getrokken door HvA
  • Bijeenkomst directies van meerdere zorginstellingen door PwC.

Sluit je aan

Wil jouw organisatie ook een bijdrage leveren aan het initiatief Circulaire isolatiejassen? Voor meer informatie over de mogelijkheden en om aan te sluiten, neem je contact op met Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.

Het initiatief Circulaire isolatiejassen maakt deel uit van de Green Deal Circulair Textiel.

Claire Teurlings | Amsterdam Economic Board

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit initiatief