Textielonderwijs 100% circulair

Kennis- en onderwijsinstellingen willen de Metropool Amsterdam de voorkeursregio maken voor circulair opgeleide textiel- en modeprofessionals. Amsterdam Economic Board ondersteunt hen in die ambitie.

Waarom 100% circulair textielonderwijs?

Goede samenwerking tussen textielprofessionals met verschillende typen opleiding is belangrijk om resultaten te bereiken in het streven naar een circulaire textielketen.

Voor het onderwijs betekent dit dat verschillende typen studenten elkaars taal leren spreken en met elkaar samenwerken aan de circulaire opgaven. De afgestudeerden, de nieuwe generatie veranderaars, begrijpen elkaar en pakken hun rol in de transitie van een lineair naar een circulair systeem.

Hier werken we aan

  • Leerprojecten zo vormgeven dat ze voor alle instellingen waardevol zijn
  • Alle deelnemende instellingen geven ruimte aan integratie in hun lesprogramma
  • In schooljaar 2023/24 een project op deze manier opnieuw uitvoeren met minimaal 60 studenten van 4 van de 9 instellingen in het actieve netwerk, in nauwe samenwerking met opdrachtgevers uit het werkveld en events bij alle deelnemende instellingen.
  • Facilitering om de aanpak voort te zetten in 2024/25
  • Er lopen gesprekken met andere instellingen om mee te doen, zoals de Rietveld academie en de Universiteit van Amsterdam.

Resultaten Textielonderwijs 100% circulair

  • In 2021 een pilot-aanpak gerealiseerd met ROC van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam Fashion Academy, Meesteropleiding Coupeur
  • In 2022 een kleiner project uitgevoerd bij ROC van Amsterdam

Green Deal Circulair Textiel

Textielonderwijs 100% circulair maakt deel uit van de Green Deal Circulair Textiel. Bekijk waar de Green Deal Circulair Textiel nog meer aan werkt.

Heb je ideeën of mooie cases waarmee we circulariteit kunnen inbrengen in het textiel-onderwijs? Grote en ook kleine, innovatieve organisaties zijn welkom! Neem voor meer informatie contact op met Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.

Claire Teurlings | Amsterdam Economic Board

Neem contact op

Delen