Hoe profiteert iedereen van een sterke, regionale economie?

De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet vanzelf leidt tot welvaart voor iedereen. Wat kan het netwerk van Amsterdam Economic Board doen om een toekomstbestendige economie te realiseren, waar iedereen beter van wordt?

De Metropool Amsterdam is een belangrijke motor van de Nederlandse economie en een van de meest welvarende regio’s ter wereld. Voor bedrijven, werknemers, starters op de arbeidsmarkt en studenten uit binnen- en buitenland is het aantrekkelijk om zich hier te vestigen. In het afgelopen decennium is veel vooruitgang geboekt. Het verdienvermogen nam toe, de emissies van fijnstof zijn fors gedaald tussen 2012 en 2022 (ook ten opzichte van Nederland). Ook nam de opwek van duurzame energie toe.

Tegelijkertijd blijft voor verdere verduurzaming veel meer inzet nodig om de gestelde doelen alsnog te kunnen halen. Ondanks de daling in uitstoot van fijnstof, blijven de emissies relatief groot. Daarnaast profiteert niet iedereen in gelijke mate van de gunstige economische ontwikkeling. De krachtige economie leidt niet automatisch tot een toegenomen brede welvaart.

Lees meer over de Economische Verkenningen MRA 2024.

Sturen vanuit stip op horizon

Als we in onze regio invulling willen geven aan brede welvaart, dan is het belangrijk om een gezamenlijk beeld te hebben van hoe een toekomstbestendige economie eruit zou moeten zien. En ook: waarom we ons hiervoor willen inzetten. Zodat er afspraken komen over dat we de schaarste gaan verdelen. Dat we ons committeren en aan de slag gaan. Met keuzes over wie het gaan doen en hoe. Met gerichte investeringen om dit mogelijk te maken. Wanneer dat helder is, kunnen we initiatieven starten, die bijdragen aan deze missie. En sturen op concrete doelstellingen.

Dat was een belangrijke oproep van het panel met prof. dr. Henri de Groot (Vrije Universiteit), Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek), Abel d’Ailly (ministerie EZK), Sofyan Mbarki (wethouder gemeente Amsterdam en voorzitter van onze Agendacommissie) en Jessica Peters-Hondelink (directeur-bestuurder Amsterdam Economic Board) tijdens de presentatie van de economische verkenningen in de OBA.

Netwerk Amsterdam Economic Board

Het unieke regionale netwerk van Amsterdam Economic Board met bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties speelt hierin een belangrijke rol. Zodat we dat die stip op de horizon scherp hebben, keuzes maken met het netwerk en concreet gaan werken aan die doelstellingen. Onze partners zijn hiervoor in de lead. Op dit moment werken we samen met het netwerk aan een gezamenlijk beeld van die gewenste toekomstige economie. Zo gaan we in september met onze Network Council vanuit sectoren deze toekomst verkennen.

“Collectief leiderschap is de sleutel om dit voor elkaar te krijgen. Leiders die het lef hebben om uit te stijgen boven zichzelf. Collectief de pijn pakken, de bereidheid hebben er iets voor te laten. Luisteren naar de stem van andersdenkenden op andere plekken, naar de jonge generatie. Iets minder vanuit annotaties en meer vanuit het hart.”

– Jessica Peters-Hondelink

Uit de verkenningen blijkt dat de afstand lokaal tot de inwoners van de regio veel kleiner is en er behoefte is aan houvast. Starten op lokale schaal in de deelregio’s om die nieuwe economie voor elkaar te krijgen is belangrijk. Het gebruik maken van nieuwe perspectieven op andere plekken, andere samenwerkingsvormen opzetten en de kracht van commons inzetten bijvoorbeeld. Benieuwd hoe wij lokaal werken aan een toekomstbestendig energiesysteem? En hoe we experimenteren met nieuwe economische modellen?

Hoe kiezen we?

Lees hoe we gerichte keuzes gaan maken en als netwerk samenwerken aan een toekomstbestendige economie. Ook jij kunt mee doen!

Header foto: Daniel Sylla

15 juli 2024

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten