Board Talk: ‘Kritisch zijn op energieverbruik moet eerste natuur zijn’

Voldoende personeel met de juiste vaardigheden is een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle energietransitie. En daar willen Dominique Hermans, Managing Director Randstad Nederland, en Hans Snijders, Voorzitter College van Bestuur Nova College, graag een bijdrage aan leveren. "We moeten zuiniger zijn op wat er in onze werk- en leefomgeving voor ons beschikbaar is."

Als het gaat over de energietransitie en talent ontkomen we natuurlijk niet aan de huidige coronacrisis. Hoe raakt die aan talentontwikkeling?

Dominique Hermans: “Deze crisis verandert de arbeidsmarkt enorm. In april kwamen er in de WW 41.000 mensen bij. Die hebben we niet morgen aan een andere baan geholpen. Als we eerder twee sollicitanten hadden voor een baan…”

Hans Snijders: “Heb je er straks tien.”

Hermans: “Inderdaad. Je moet dus harder werken om je te onderscheiden. Wij bieden nu al onze mensen die zonder baan zijn komen te zitten coaching aan. Samen kijken we naar hun mogelijkheden.”

Snijders: “Gebruiken jullie daarbij ook al iets van een skills-paspoort, wat we in de MRA aan het ontwikkelen zijn bij House of Skills?”

Hermans: “Wij gebruiken nu alleen nog een vakverklaring. Daarmee kunnen we de praktijkervaring bij een klant valideren. Het zou zeker mooi zijn om dit te gaan linken aan het skills-paspoort, waarin ook opleidingen en certificaten vermeld staan. Want daarmee geven we zo’n verklaring nog meer waarde.”

Snijders: “Ik denk dat onze ervaringen in elkaars verlengde liggen. Bij veel van onze beroepsopleidingen zijn stages onderdeel van het examen. Sommige stages zijn door de crisis helemaal stopgezet, bij andere, bijvoorbeeld in de zorg, wordt gevraagd of studenten in voltijd komen werken. Onze grote uitdaging was dus vooral: hoe zorgen we dat deze studenten toch hun studie kunnen afronden? Daarnaast denken we na over de sectoren waar nu geen vraag is: kunnen we de studenten niet nog een kortdurende andere opleiding aanbieden? Bijvoorbeeld voor een half jaar, zodat ze daarna kunnen doorstuderen of versneld op een andere plek op de arbeidsmarkt kunnen komen.”

hans snijders amsterdam economic board

Hans Snijders, Voorzitter College van Bestuur Nova College

“Binnen onze opleidingen MyTec, GreenBizz en Smart Maintenance, bieden we nu al opleidingen aan die opleiden voor banen in de energietransitie.”

Hermans: “Nieuwe intreders op de arbeidsmarkt krijgen het zwaar. Want hoe kun je jezelf maximaal presenteren in een nieuwe baan, als je de helft van de tijd thuis zit en je je collega’s en je werk dus veel langzamer leert kennen? Dat zijn vraagstukken waarvan ik wel wakker lig. Van die 41.000 nieuwe WW-aanvragen waren er 25.000 van jongeren. Wat doet dat met de arbeidsmarkt, wat doet dat met deze generatie, met hun kansen op een goede baan, op groei, op persoonlijke ontwikkeling?”

Snijders: “Ik denk dat we hierin samen kunnen optrekken. Die jongeren hebben vaardigheden, ze hebben kennis. Hoe gaan we hen helpen om toch een succesvolle entree te maken?”

Hermans: “Daar moeten we zeker eens over doorpraten.”

In het vorige interview uit deze serie kwamen Barbara Baarsma en Victor Everhardt op het idee om een talentenprogramma voor de energietransitie op te starten. Ook omdat daar de komende jaren veel werkgelegenheid bij lijkt te komen. Ze kwamen op de werktitel EnergyConnect, met natuurlijk een knipoog naar het Board programma.

Snijders: “Dat is zeker een interessante gedachte. TechConnect loopt heel goed, dus het idee daarachter kunnen we zeker breder ontwikkelen. Binnen onze opleidingen MyTec, GreenBizz en Smart Maintenance, de laatste onder de vlag van Techport, bieden we nu al opleidingen aan die opleiden voor banen in de energietransitie.”

“De energietransitie gaat niet alleen over nieuwe technologie, over hernieuwbare energie en over investeringen, maar ook over voldoende mensen vinden om dit überhaupt voor elkaar te krijgen.”

Hermans: “Fantastisch dat jullie die opleidingen hebben. De energietransitie gaat namelijk niet alleen over nieuwe technologie, over hernieuwbare energie en over investeringen. De uitdaging van deze transitie is ook: voldoende mensen vinden om dit überhaupt voor elkaar te krijgen. Vijf tot tien jaar geleden konden wij geen mensen vinden om zonnepanelen te installeren, dus zijn we ze zelf gaan opleiden. Het lijkt mij interessant om te zien hoe we dit in een samenwerking kunnen opschalen, zodat nog meer mensen kunnen profiteren. Het is dus zeker interessant om dit te verkennen. Om de handen ineen te slaan, om te onderzoeken waar de tekorten precies zitten, welke getallen we daaraan kunnen hangen en hoe we vervolgens kunnen opleiden. Bij TechConnect, waar wij nauw bij betrokken zijn, werkt dit ook goed. We maken daar de IT-arbeidsmarkt inclusiever mee. Wij hebben onlangs zelf iemand uit het programma in dienst genomen. Als je van zo iemand de getuigenis hoort is dat echt fantastisch.”

Ook bij jullie interne organisatie houden jullie je al flink bezig met de energietransitie, zo begreep ik. 

Snijders: “Wij hebben ons aangesloten bij een Community of Practice: Circulair Inkopen van de Board. Dat vond ik erg leerzaam. Hoe koop je in en welke eisen stel je daaraan? Dat gaat van toiletpapier tot stookolie en gas, maar ook over hoe je met je gebouwen omgaat. De komende periode gaan we nieuwbouw openen in Haarlem. Daarvoor hebben we nieuw meubilair, van meubels dat aan bepaalde standaarden voldoet. Voorwaarde voor levering was daarbij bijvoorbeeld ook dat de leverancier de oude meubels moest recyclen. Zo werken is een mindset. Elke stap die we zetten hoort bij de optimalisatie van duurzaamheid en energieverbruik. En elke stap betekent ook dat we niet meer teruggaan. Als we goedkoper ergens anders een product kunnen krijgen en dan op duurzame aspecten moeten afdingen, doen we het niet.”

Hermans: “Ook wij proberen steeds energie neutraler te opereren. We proberen te werken met leveranciers die daar oog voor hebben en zijn bewust bezig met wat we kunnen hergebruiken. Op ons hoofdkantoor ben ik best trots. Dat is dertig jaar geleden al met een duurzame mindset gebouwd en we gebruiken het nog steeds met veel plezier. Tegelijkertijd proberen we het uiteraard nog duurzamer te maken. Zo hebben we nu ledverlichting en bewegingssensoren wat al voor een flinke besparing zorgt. De meeste vestigingslocaties huren we, maar ook die monitoren we goed. Als ergens de energierekening te hoog is in de benchmark gaan we met de verhuurder om tafel: we verwachten dat die dan maatregelen treft. En we investeren in duurzame mobiliteit. Veel van onze mensen zijn elke dag onderweg; we experimenteren met deelauto’s en elektrische fietsen.”

Snijders: “Werkt dat? Wij onderzoeken op welke manier we elektrisch fietsen kunnen stimuleren om het ov de komende tijd te ontzien.”

Hermans: “Op het hoofdkantoor is het experiment zeker geslaagd. Sommigen gebruiken de fiets om naar klanten te gaan, anderen voor woon-werkverkeer. Nu hebben we het experiment uitgebreid naar vier andere vestigingen. Wij hebben ervoor gekozen om hiervoor een met een gespecialiseerde organisatie te werken, die ook een reserveringssysteem aanbiedt.”

dominique hermans amsterdam economic board

Dominique Hermans, Managing Director Randstad Nederland

Wat is jullie persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp? Waarom liggen talentontwikkeling en de energietransitie jullie zo na aan het hart?

Snijders: “Mijn belangrijkste drive is de jeugd van nu. Zij hebben de toekomst, zij moeten straks ook nog prettig kunnen wonen en leven. Dan helpt het enorm als we de klimaatdoelstellingen halen en nadenken over ons energieverbruik. Daar kritischer op zijn zou onze tweede, of misschien wel eerste natuur moeten zijn. Wij zijn niets zonder bomen, vogels en alles wat daarbij hoort.”

Hermans: “Dat is een mooie visie. Ik werk al twintig jaar bij Randstad omdat ik het belangrijk vind om op deze manier iets voor de maatschappij te doen. Natuurlijk, het commerciële aspect van mijn werk vind ik ook leuk, dat geeft me ook drive, maar alleen omdat we op die manier iets voor de samenleving doen. Dat mensen kunnen werken, iets waardevols doen met hun leven, gebruik maken van hun talent en zo welvaart kunnen realiseren voor zichzelf. Maar dat houdt niet op bij werk. De randvoorwaarden hiervoor zijn een goede werkomgeving en een goede leefomgeving. Daarom moeten we zuiniger zijn met wat er in de omgeving voor ons beschikbaar is.”

Tekst: Mirjam Streefkerk

Boardleden in gesprek

Het interview met Dominique Hermans en Hans Snijders is deel 3 uit de reeks Board Talk. Hierin praten we met Boardleden over de grootste uitdagingen voor de Amsterdamse metropool. Een regio die een duurzame, gezonde leefomgeving biedt, verantwoorde digitalisering en waardevol werk voor iedereen. Dit zijn ook de belangrijkste thema’s voor Amsterdam Economic Board. Lees ook de andere interviews in de serie Board Talk.

Wat de Board doet binnen de energietransitie

Met ons initiatief LEAP staan we aan het begin van impactvolle veranderingen in de datacenterketen. Wil je meedoen met de LEAP coalitie en deelnemen aan een pilot, neem dan contact op met: Marjolein Bot.

In het kader van de coronacrisis werkt de Board aan economisch herstel met respect voor de klimaatopgave. Lees hier hoe we dat doen.

  • Lees meer over onze grootstedelijke uitdaging Energie.
  • Lees meer over het programma van de Board TechConnect.
  • Lees meer over Inkopen met Impact bij de Board.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

4 juni 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten