Economisch herstel én werken aan de klimaatopgave
De regio Amsterdam is hard geraakt door de coronamaatregelen. Volgens economisch onderzoeksbureau SEO is de economische schade zo’n €2,3 miljard per maand. Het weer opbouwen van de economie, als de coronamaatregelen wat verlicht worden, heeft uiteraard een hoge prioriteit. Dat biedt kansen en risico’s voor het werken aan de klimaatopgave: een fossielvrije en circulaire economie in 2050. Hoe kunnen ondernemers weer gaan investeren in duurzame oplossingen? Kunnen mensen die hun baan kwijtraken omgeschoold worden naar klimaatbanen? En hoe kunnen we voorkomen dat de dagelijkse files en de daarbij behorende vervuiling weer terugkomen?
Drie lenzen om door te kijken
Met scenario’s en future labs proberen we samen met de Metropoolregio Amsterdam, grip te krijgen op de vraag: Hoe kan het werken aan de klimaatopgave en het economisch herstel in de Metropool Amsterdam hand in hand gaan? Om deze vraag te beantwoorden kijken we samen met Deborah Nas, Margriet Larmit en het MRA-bureau door drie lenzen:
- We hebben strategisch adviesbureau Jester gevraagd om korte termijnscenario’s uit te werken. Wat betekent de duur en de heftigheid van de coronacrisis voor de economie en de klimaatopgave in de regio Amsterdam op korte termijn? De uitwerkingen kan je hier lezen. Oprichter en partner van Jester, Michiel de Vries licht deze ook toe in de MRA University van dinsdag 19 mei.
- We verdiepen de lange termijn MRA scenario’s met wat we nu tegenkomen in deze bijzondere periode. Doordat de economie een flinke schok krijgt, zijn er opeens zaken aan de orde die eerder nauwelijks voorstelbaar waren. De MRA-traineepool kijkt welke duurzame initiatieven er nu hier en in andere delen van de wereld naar boven drijven. Dat helpt ons om de scenario’s verder uit te werken, specifiek gericht op de klimaatopgave.
- En we organiseren een aantal Future Labs om te kijken welke initiatieven en maatregelen we nu en op middellange termijn kunnen nemen. Wie kan en wil het voortouw nemen? En hoe bouwen we met elkaar aan een krachtige beweging? Future Labs zijn bijzondere cocreatiesessies met creatieve denkers en doeners uit ons netwerk. Eerder organiseerde de Board Future Labs rondom de vraag hoe de donuteconomie er in diverse scenario’s zou kunnen uitzien en rondom de internationale connectiviteit van de regio.
De inzichten die we opdoen delen we in juni 2020 met de bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam en met de leden van de Amsterdam Economic Board.
Heb jij een interessante invalshoek die je ons mee wil geven of ken je iemand die niet mag ontbreken bij de Future Labs? Laat dit ons weten door een e-mail te sturen aan events@amecboard.com.
Wil je deelnemen aan de MRA University van 19 mei? Houd de website van Metropoolregio Amsterdam in de gaten voor de link.
Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.
12 mei 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...