Nieuwe koers met regionale ambities vraagt om nieuwe aanpak

Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede welvaart realiseren in de hele regio Amsterdam. Dit vraagt om een nieuwe aanpak. Door onze eigen organisatie en van ons netwerk.

De Amsterdamse metropool staat voor grote, complexe uitdagingen. Het gaat om problemen die iedereen raken. En die geen organisatie op eigen kracht kan oplossen. Om doorbraken te realiseren en stappen te zetten naar een toekomstbestendige economie in de regio, hebben we elkaar hard nodig. Werken aan het gemeenschappelijke belang, dat individuele doelen overstijgt, vraagt om collectief leiderschap. Tussen bedrijven, overheden, kennis- en maatschappelijke instellingen. Waarbij de stem van toekomstige generaties ook wordt gehoord.

Samen met partners maakt Amsterdam Economic Board meer impact en realiseren we een toekomstbestendige economie. Lees meer over wat dit betekent voor partners.

Versterken regionale focus en samenwerking

Om meer impact te maken versterken we onze verbinding met de deelregio’s binnen de Metropool Amsterdam. We focussen op een gericht aantal thema’s en doelstellingen. Met partners die zich aan deze doelen willen committeren, bouwen we coalities. Met deze partners hebben we een gedeeld beeld van hoe die toekomstbestendige economie in de regio eruit ziet.

In de nieuwe aanpak zijn onze partners in de lead. Vanuit een gedeeld belang verbinden partners hun eigen opgaven aan die van anderen. Met elkaar zorgen zij, in coalities, voor de resultaten en de financiering daarvan. Op de korte, middellange en lange termijn.

Team Amsterdam Economic Board

Het team van Amsterdam Economic Board bouwt en ondersteunt deze nieuwe coalities. Deze bestaan uit bedrijven, overheden, kennis- en maatschappelijke instellingen. Amsterdam Economic Board biedt een vertrouwde plek, waar alle relevante spelers bij elkaar komen. We verbinden, inspireren en dagen uit. Dat doen we door nieuwe perspectieven in te brengen en systemisch naar vraagstukken te kijken. We sturen op opschalen en borgen en zetten onze regio breed op de kaart. We maken los waar het vastzit en verbinden waar het los is geraakt.

Koers optimaal ondersteunen

Het werken aan een toekomstbestendige economie vraagt niet alleen ons brede regionale netwerk om focus, ondernemerschap en reflectie. Ook wij kijken kritisch naar onze eigen organisatie. We bouwen een compacte organisatie die de nieuwe koers optimaal ondersteunt en zetten in op duurzame financiering. Vanaf 2025 ontvangen wij minder financiering vanuit de overheid. Naast de bijdragen van bedrijven en kennisinstellingen maken zij het werk van Amsterdam Economic Board mogelijk. Door andere financiële bronnen op te zoeken, ontstaat er meer evenwicht tussen bijdragen van verschillende partners.

Thema's en enablers nieuwe koers | Amsterdam Economic Board.png

Thema’s en enablers nieuwe koers (klik om te vergroten)

Gezamenlijk drie thema’s kiezen

Op dit moment verkent Amsterdam Economic Board met netwerkpartners vijf mogelijke thema’s en enablers, die doorbraken en innovatieve oplossingen mogelijk maken. Lees meer over deze thema’s en enablers. In het najaar brengen we deze met het netwerk terug naar drie concrete doelstellingen, waar we met elkaar aan gaan werken.

Op 1 november van start

Vanaf 1 november gaat de nieuwe organisatie van start. Een deel van de vertrouwde gezichten kom je straks opnieuw tegen in bestaande of nieuwe rollen. Een aantal collega’s zal een nieuwe stap zetten buiten Amsterdam Economic Board. Tot 1 november werken we aan de verkenningen van thema’s en borging van activiteiten in ons jaarplan 2024 (pdf).

Hoe doe je mee aan de nieuwe koers?

Na de zomer vinden er diverse bijeenkomsten plaats rond de thema’s die we nu verkennen. Hier komen we met elkaar tot een beeld van een toekomstbestendige economie in de regio. Bekijk de events en meld je aan.

15 juli 2024

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten