Resetten tijdens de zomer

De afgelopen maanden ben je wellicht ingehaald door de dagelijkse hectiek veroorzaakt door de crisis. Voor de zomerperiode hebben we daarom interessante interviews met Boardleden, webinars met spraakmakende sprekers en actuele achtergronden en inzichten over de impact van deze crisis en de duurzame toekomst van de regio verzameld die je in alle rust kunt lezen en bekijken.

Het werken aan de toekomstige regio wordt ingehaald door de realiteit van vandaag; de strijd tegen het coronavirus. Het zijn ongekende tijden met een enorme impact op iedereen. Ook voor de Metropool Amsterdam is de impact nu en op langere termijn groot en veel partners waar we mee samenwerken hebben het zwaar. Voor ons allemaal vraagt het veel van onze flexibiliteit.

De Board is ontstaan in een crisis, samenwerken en verbinden staat meer dan ooit centraal in deze tijd van crisis. Als agendasetter willen we deze periode van crisis – en het verplicht resetten voor organisaties – dan ook benutten om het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden die dit biedt voor de langere termijn en een slimme, groene en gezonde toekomst.

Boardleden in gesprek

In 2020 bouwen we de Amsterdam Economic Board verder uit naar dé plek voor het gesprek over de toekomst van de regio en samenwerking op grootstedelijke uitdagingen. In het gesprek focussen we ons op urgente, maar vaak ook schurende maatschappelijke thema’s.

In onze interviewreeks ‘Boardleden in gesprek’ gaan diverse boardleden met complementaire achtergronden in gesprek over het versnellen van de energietransitie. Wat is hun visie en hoe werken ze eraan? En wat is de impact van de coronacrisis?

Interview 1: Henk Markerink (Johan Cruijff ArenA) en Hans Wichers Schreur (Hogeschool van Amsterdam) in gesprek over de energietransitie.

Interview 2: Victor Everhardt (wethouder Economie gemeente Amsterdam) en Barbara Baarsma (Rabobank Amsterdam): “De mbo’er is de held van de energietransitie” 

Interview 3: Dominique Hermans (Managing Director Randstad Nederland) en Hans Snijders (Voorzitter College van Bestuur Nova College): “Kritisch zijn op ons energieverbruik moet eerste natuur zijn”

Interview 4: Mirjam van Praag (Bestuursvoorzitter VU) en Yuri Sebregts (Chief Technology officer Shell): “Ons energiesysteem is niet houdbaar, we móeten veranderen.”

Interview 5: Ernst Hoogenes (CTO Tata Steel Europa) en Erik Henstra (Managing Director LeasePlan Nederland): “Alleen investeren in bedrijven die duurzaam opereren”

MRA University

MRA University bood eerder dit jaar gratis interactieve online colleges van topwetenschappers aan beleidsmakers, ondernemers, onderzoekers en bestuurders van bedrijven en overheden. Een samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en gemeente Amsterdam.

De reeks online colleges richtte zich op urgente maatschappelijke thema’s zoals arbeidsmarkt, bouwen en wonen, mobiliteit, circulaire economie en energietransitie. Één vraag stond altijd centraal tijdens de webinars: wat is de impact van de coronacrisis op de regio?

College 1: Lector Walther Ploos van Amstel (Hogeschool van Amsterdam) over de gevolgen voor transport en logistiek.

College 2: Professor Peter Boelhouwer (TU Delft) over de veranderingen op de woningmarkt.

College 3: Strategisch consultant Michiel de Vries (Jester) over hoe je scenario’s kan gebruiken om met onzekerheden om te gaan.

College 4: Boardlid Barbara Baarsma (Directievoorzitter Rabobank Amsterdam) over het verkorten van (voedsel)ketens.

College 5: Architect Thomas Rau (RAU) en Boardlid Jacqueline Cramer (Regisseur Circulaire Economie) over een circulaire economie.

College 6: Kees Vendrik, hoofdeconoom Triodos Bank, over de gevolgen van de coronacrisis

Insights

De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan toekomstbeelden om als metropool duurzamer uit de crisis te komen.

In het gesprek dat we hierover voerden gebruikten we de Boardscenario’s als methode om beleidsmaatregelen en investeringskeuzes te beoordelen op hoe ‘toekomstproof’ ze zijn. De zomer is een mooi moment om je te verdiepen in de achtergronden hierbij. In dit Insightsartikel lees je meer over de scenario’s en hoe we ze inzetten.

Als je meer wilt weten over de langetermijneffecten van de coronacrisis, kun je ook deze scenario’s als kompas gebruiken om je niet te verliezen in allerlei onzekerheden en iets zinnigs te kunnen zeggen over de lange termijn. Je hoort ook geluiden over dat we nu juist niet naar duurzaamheid moeten kijken, dat onze economie weer aanzwengelen de eerste prioriteit is. Hoe je én duurzaam kunt zijn, én economisch rendabele investeringen kunt doen, laat dit artikel over de Donuteconomie en winst maken zien.

Ook bijdragen aan de slimme, groene en gezonde regio?

  • Lees onze ambities in Highlights 2019 – Vooruitblik 2020.
  • Bekijk onze propositie, ons netwerk en word lid van de Network Council.
  • Doe mee met onze initiatieven binnen de grootstedelijke uitdagingen.
  • Meer over de transities en scenario’s? Lees hier achtergronden en inzichten.
  • Aanwezig zijn op onze online events? Bekijk hier ons agenda.
  • Nieuwsgierig naar alle activiteiten? Lees hier ons laatste nieuws.

Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.

18 juni 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten