Health Data Space Amsterdam

De hoeveelheid medische data neemt toe. Door deze gegevens slim te ontsluiten, kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid. Grote hoeveelheden anonieme gezondheidsdata en kunstmatige intelligentie (AI) helpen inzicht te geven in hoe we mensen langdurig gezond kunnen houden.

Op dit moment zijn medische gegevens nog niet overal goed toegankelijk. Vanwege het gebrek aan een geharmoniseerde technische infrastructuur, toepassingen van standaarden, en vanwege de noodzakelijke juridische, ethische en privacy kaders. Gelukkig beseffen we steeds beter dat het veilig beschikbaar maken van zulke data veel voordelen heeft bij het voorkomen en genezen van ziektes.

Dit initiatief heette eerder: Gezondheidsdata Infrastructuur (GDI). Het gaat verder als Health Data Space Amsterdam (HDSA).

Lees ook onze nieuwsberichten over het initiatief Health Data Space Amsterdam.

Waarom een Health Data Space?

Het analyseren en monitoren van grote hoeveelheden data kan ziekenhuisopnamen en overbehandeling voorkomen. De data geven inzicht in wat werkt voor heel verschillende mensen, zodat we behandelingen kunnen personaliseren. De kennis op basis van data biedt ook de mogelijkheid om veel eerder diagnoses te stellen. Voor veel (welvaarts)ziekten kunnen we zelfs preventief gaan werken en daarmee voorkomen dat mensen ziek worden.

Bekijk de video voor meer informatie.

Meer voordelen

Een nationale, geïntegreerde Health Data Space draagt bij aan een betere gezondheid en hogere zorgkwaliteit. Ook geeft de kennis zorgverleners betere tools in handen om hun werk goed te kunnen doen. Het maakt beschikbare data toegankelijk voor sneller en beter medisch onderzoek.

Al die verbeteringen maken ook economische impact. Voor de Metropool Amsterdam gaat het naar schatting om zo’n 195 tot 315 miljoen euro per jaar. Dat is waardevol gebruik van beschikbare medische data voor een gezonde toekomst voor alle inwoners.

Hier werken we aan

  • Opbouw en positionering van de Health Data Space Amsterdam in de Metropool Amsterdam, implementatie van de eerste toepassingsgebieden en de verbinding met andere landelijke initiatieven;
  • Een uitgewerkt governance model voor het verantwoord en veilig delen van data, onderzoek naar publiek draagvlak en juridische en ethische aspecten;
  • Aantrekken van financiering voor de volgende fasen.

Wat we al hebben bereikt

Amsterdam Economic Board agendeert sinds 2020 de noodzaak om het delen van data en de inzet van AI in de gezondheidszorg fors te verbeteren. Met 7 samenwerkingspartners uit de regio hebben wij in 2021 een plan uitgewerkt, opgezet en startfinanciering gevonden. Grote ziekenhuizen, universiteiten, Philips, gemeente Amsterdam en de een kopgroep van Boardleden hebben zich gecommitteerd aan dit plan en hebben startfinanciering beschikbaar gesteld.

De kwartiermaker realiseert deze health data space, eerst regionaal, om daarna landelijk op te schalen.

Uitnodiging tot samenwerking

Wil je ook een bijdrage leveren aan Health Data Space Amsterdam? Wil je meedenken of aanhaken? Neem contact op met een van de mensen aan de rechterkant van deze pagina.

Neem contact op

Delen