We hebben nu één infrastructuur voor medische data nodig

Met een veilige en uniforme infrastructuur voor medische data kunnen we AI inzetten om de gezondheidszorg te stroomlijnen. Zo kunnen we betere zorg leveren en de gemiddelde gezonde levensduur van burgers verlengen. De coronacrisis heeft aangetoond dat we al beschikken over de noodzakelijke technologieën en samenwerkingen. Dus: waar wachten we nog op?

Betere zorg dankzij data

Met een nationale, geïntegreerde infrastructuur voor medische gegevens kan data beschikbaar gemaakt worden voor de partijen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van AI-oplossingen. Zo verbeteren we de patiëntenzorg en de volksgezondheid, voorkomen we ziektes en leveren we een bijdrage aan de economie – en versnellen we de medische ontwikkelingen met een geschatte 10 tot 12 jaar.

Amsterdam heeft op zichzelf al toegang tot veel van de benodigde voorwaarden voor een nationale uitbreiding: een infrastructuur voor ethisch gegevensbeheer, brainpower, proeftuinen, betrokken beleidsmakers en het bewustzijn dat deze innovaties plaatsvinden op een delicaat snijvlak van spelers uit de particuliere en openbare sector.

De tijd is rijp…

Bovendien heeft een wereldwijde pandemie de biowetenschappen en gezondheidszorg een nieuwe impuls gegeven. Tegen de achtergrond van het COVID-19-virus is de medische gemeenschap – openbare en particuliere spelers en beleidsmakers – samengekomen in een strijd tegen een dodelijke ziekte, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld.

Laat ons gebruik maken van deze impuls om de gezondheidszorg te transformeren – ten gunste van ons allemaal.

Lees het complete essay van Jeroen Maas, voorheen Lead Gezondheid bij Amsterdam Economic Board.

6 juli 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten