Kwartiermaker Gezondheidsdata Infrastructuur van start

Lies van Gennip is deze maand gestart als kwartiermaker voor ons initiatief Gezondheidsdata Infrastructuur. Zij neemt een belangrijke rol in de verdere opbouw en positionering van de Gezondheidsdata Infrastructuur in de metropoolregio Amsterdam, implementatie van de eerste toepassingsgebieden en de verbinding met andere landelijke initiatieven.

Een nationale infrastructuur voor gezondheidsdata maakt data toegankelijk voor sneller en beter medisch onderzoek. Geholpen door deze infrastructuur, kunnen we met Artificiële Intelligentie (AI)-oplossingen de patiëntenzorg, de volksgezondheid en ziektepreventie verbeteren, en creëren we economische impact. Waardevol gebruik van medische data voor een gezonde toekomst.

Binnen de Amsterdamse metropoolregio heeft Amsterdam Economic Board de Gezondheidsdata Infrastructuur (GDI) als initiatief in gang gezet met een consortium met 7 partners: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, OLVG, Philips, UvA, de VU en de Gemeente Amsterdam (met het actieprogramma Smart Health Amsterdam), in samenwerking met Health RI, NLAIC en AI Technology for People. Het afgelopen jaar is gewerkt aan het opzetten van de samenwerking en uitwerking in een gezamenlijk plan voor implementatie.

Ervaren bestuurder

Lies van Gennip heeft ruim twintig jaar ervaring als directeur en bestuurder in de zorg. Na een opleiding en promotie (cum laude) als bioloog, heeft zij in verschillende functies gewerkt in en aan innovatie van de zorg. In oktober 2019 is Van Gennip door de internationale medische terminologie vereniging Snomed International geëerd met een Lifetime Achievement Award. Sinds 2008 is zij ook actief als toezichthouder in de zorg, in de portefeuilles governance, kwaliteit en innovatie. De afgelopen jaren heeft zij gewerkt aan initiatieven waarin specifieke medisch specialistische data worden hergebruikt voor onderzoek, als directeur a.i. van PALGA en als kwartiermaker van icudata.nl.

Ongeëvenaarde rijkdom aan data

Over de Gezondheidsdata Infrastructuur zegt Van Gennip: “Het mooie en unieke van dit initiatief vind ik dat een breed consortium van zorgaanbieders, kennisinstellingen, Philips, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board de handen ineenslaan om data afkomstig van verschillende professionals en bronnen te bundelen voor hergebruik. De beoogde GDI kan zo een ongeëvenaarde rijkdom aan data ontsluiten.”

Positieve impact op gezondheid en economie

Het potentieel van het zinnig gebruik van data is enorm. Zo kunnen ziekenhuisopnamen en overbehandeling voorkomen worden, behandelingen gepersonaliseerd en veel eerder diagnoses worden gesteld. Daarnaast kan het gebruik van data zelfs helpen bij de preventie van (welvaarts)ziekten. Naast een significante positieve impact op zorg en gezondheid, voegt een regionale gezondheidsdata infrastructuur economische waarde toe. Voor de Metropoolregio Amsterdam is de schatting zo’n €195 tot 315 miljoen euro per jaar, door effectievere preventie, betere diagnoses en behandelingen.

Uitnodiging tot samenwerking

Gerty Holla, Lead Gezondheid van de Amsterdam Economic Board: “Het initiatief is gestart in Amsterdam in samenwerking met AI Technology for People, NLAIC en Health RI. Het wil uiteindelijk bijdragen en onderdeel zijn van een gekoppelde, nationale geïntegreerde infrastructuur voor gezondheidsdata. Hiervoor zijn wij al in contact met enkele andere initiatieven in Nederland op dit gebied. Wij bouwen dit graag verder uit om ideeën te delen en te verbinden. Daarom roep ik graag andere partijen op die aan vergelijkbare initiatieven werken om de krachten te bundelen en contact op te nemen met ons.”

11 januari 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten