Artificial Intelligence Health Lab

Het belang van data voor een goede gezondheid

Samenwerkingen in de zorg versterken en gezamenlijke oplossingen versnellen

Met alle kennis die we nu hebben weten we steeds beter hoe we gezond blijven en –mochten we ziek worden- zo snel mogelijk weer beter te worden. Dat is niets nieuws – zo werkt de medische wetenschap al eeuwen. Wel nieuw zijn de snelheid, de omvang en de kwaliteit van de steeds persoonlijker kennis die we integreren in het dagelijkse leven en dat we continu ondersteund kunnen worden in het verbeteren van de kwaliteit van ons leven. De mogelijkheden zijn zoveel groter dan we nu benutten. Met het gebruik van bestaande data zouden we al optimaal AED’s kunnen verspreiden over de stad; veel meer persoonsgericht antibiotica en andere medicijnen voorschrijven dan de beste wetenschappelijke standaard van dit moment, veel nauwkeuriger beeldinterpretatie ondersteunen, en kunnen we voorspellen welk effect een Ooster storm heeft op het inhaleergebruik van astma- en COPD patiënten. Zouden we kunnen, want we benutten maar een fractie van de in de Metropoolregio aanwezige potentie en in concreto; data.

En dat is niet zo raar: die potentie benutten vraagt niet alleen om samenwerking tussen verschillende sectoren –zorgverleners, GGD en andere overheden, academie, groot- en kleinbedrijf – maar ook tussen verschillende disciplines; ICT, zorg, Artificial Intelligence (AI) en medische technologie.

Om als bewoner langer gezond te blijven is het gebruik van data dus cruciaal. Om data in te kunnen zetten voor de preventie van ziekte is onderlinge samenwerken een randvoorwaarde. Daarom wil Amsterdam Economic Board partijen mobiliseren om een Artificial Intelligence Health Lab te lanceren in de Metropoolregio Amsterdam. Een toegangspoort voor MKB en grootbedrijf in gezondheid voor data, verwerkingscapaciteit en inzichten.

Rol Amsterdam Economic Board

Met het AI Health Lab willen we samenwerkingen versterken en het vinden van gezamenlijke oplossingen versnellen. Dit doen we door partijen actief samen te brengen en door inzichtelijk te maken wat er allemaal aanwezig is en alle beschikbare kennis en informatie te delen en beschikbaar te maken.

Waar zijn we naar op zoek?

Partijen en vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen die werkzaam zijn in de zorg en gezondheid. AI bedrijven, het health2.0 netwerk, AI onderzoekers en AI-toepassers binnen zorginstellingen die actief willen bijdragen. Wouter Kroese van Pacmed doet ook mee. Lees er hier meer over.

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit initiatief