E-Connect

De energietransitie gaat niet snel genoeg, deels door een tekort aan personeel. Zo halen we klimaatdoelen niet en laten we de generaties na ons met nog grotere problemen achter.

Ook staat nog veel onbenut arbeidspotentieel langs de kant, doet minder dan ze kunnen of willen, of zij hebben een baan zonder perspectief.

Met het initiatief E-Connect willen we via gebiedsgerichte experimenten een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie, te beginnen in regio IJmond. Tegelijkertijd scholen we mensen om voor werk dat de energietransitie mogelijk maakt. We leren samen hoe we obstakels hierbij lokaal kunnen oplossen. Deze learnings schalen we individueel of gezamenlijk op.

Waarom E-Connect?

Aanleiding voor Amsterdam Economic Board en CrossOver om met dit vraagstuk aan de slag te gaan, is ingegeven door de successen van het programma TechConnect. Dit programma van Amsterdam Economic Board activeerde van 2019 t/m 2022 verborgen IT-talent via een wijkgerichte aanpak.

Met E-Connect passen we de succesvolle onderdelen van de TechConnect-aanpak toe op de energietransitie. Daarmee dragen we bij aan het creëren van waardevol werk voor iedereen in de Metropool Amsterdam.

Hier werken we aan

  • Het opbouwen van de E-community. Dit scoutingsnetwerk schaalt bestaande, wijkgerichte initiatieven op door ze te helpen professionaliseren, hun bereik te vergroten en toegang te krijgen tot funding/subsidie.
  • Het opzetten van het E-mployerprogramma. Deze werkgeversaanpak verhoogt het volwassenheidsniveau van werkgevers op het gebied van het werven, ontwikkelen en behouden van verborgen talent. Hierdoor stromen mensen uit de E-community in bij een passende werkgever. Met een bewezen scan geven we werkgevers inzicht in wat ze al goed doen en wat ze nog kunnen verbeteren. We verbinden werkgevers met initiatieven die hen daarbij helpen. Zo zorgen we voor een duurzame verhoging van de volwassenheid van werkgevers.
  • Cockpit-ontwikkeling. E-talent draait om het leren kennen én het aanpakken van potentiële obstakels in het traject van de deelnemers. We identificeren minimaal 20 barrières die mensen nu ervaren in de keten. Per barrière beschrijven we hoe vaak deze is gesignaleerd en welke acties we hebben ondernomen om deze barrière structureel op te lossen.
  • 50 Mensen uit de IJmond via bestaande initiatieven scouten, selecteren, werkfit maken, opleiden en onboarden naar een baan in de energietransitie.

Resultaten met E-Connect

  • Funding opgehaald voor de uitvoering van de experimenten E-community, E-mployer en E-talent via het Just Transition Fund en Instituut Gak

Sluit je aan

Wil jouw organisatie ook een bijdrage leveren aan E-Connect? Wil je meedenken of aanhaken? Neem contact op met Viktor Bos.

Viktor Bos | Amsterdam Economic Board

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit initiatief