Winnaar voorronde Zorginnovatieprijs Hem-Col lost naaldenfobie op

In een voormalige Renault garage in Oost – restaurant Dauphine – zoekt een gemêleerd publiek van medische wetenschappers, ondernemers en mensen uit de zorg elkaar op. Hier organiseert de Amsterdam Economic Board, de Kamer van Koophandel, Rabobank en Sigra vanmiddag de regionale voorronde van de nationale zorginnovatieprijs. Op het podium strijden zes opvallende zorginnovators voor een plek in de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs.

‘Vaak zijn het de wetenschappers of artsen die een ontdekking doen,’ zegt Roland Zegger (NLC-Healthtech Venture Builders), één van de juryleden. ‘De zorginnovatieprijs is voor die ondernemers die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben. Zij kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken.’ Roland vormt vandaag tezamen met Marcel Kooij (WSO & Sigra), Richard Osinga (Alii Care) en Karlijn Korten (Zilveren Kruis) de vierkoppige vakjury.

Eén zo’n innovator is Petra van Tiggelen van de GGD. Ze voert het woord namens haar collega Anneke Kesler (hoofdredacteur Groeigids) die de Groeigids-app ontwikkelde. ‘Blokjes op elkaar stapelen is één van die dingen die het kind bij het consultatiebureau moet laten zien,’ zegt van Tiggelen. ‘Maar vaak genoeg doen ze dat nooit op het juiste moment. Met de Groeigids-app kunnen ouders later alsnog een filmpje van het blokken stapelen versturen naar hun arts.’ Het is maar een voorbeeld van de mogelijkheden van de Groeigids-app – zoals de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden – die sinds de lancering in 2012 inmiddels al meer dan tweehonderdduizend keer is gedownload.

Eenvoud voor patiënten

Maar een paar minuten de tijd heeft van Tiggelen voor haar pitch, dan is het woord alweer aan Dennis Poland, specialist laboratorium geneeskunde bij Labonovum. In vogelvlucht vertelt hij het publiek over zijn nieuwe methode van bloedprikken: Hem-Col. ‘Wist u dat één procent van de bevolking een naaldenfobie heeft?’ vraagt hij aan de zaal. ‘Met Hem-Col kan een patiënt zélf met een klein vingerprikje vijf druppels bloed afnemen en dat per post versturen. Dat blijft vervolgens tot wel vijf dagen stabiel voor analyse.’ Voor ziekenhuispatiënten betekent dit minder kans om bloedarmoede te ontwikkelen door frequente bloedafnames. Bovendien hoeft het materiaal niet langer binnen vier uur worden verstuurd of tegen hoge kosten afgevoerd.

De volgende twee pitchers – VraagApp en Kijksluiter – maken voor hun patiënten eenvoudige vertalingen van complexe informatie. ‘Wij richten ons op mensen met een IQ onder de 80,’ zegt Frank Schalken van VraagApp. ‘Zij leven in een complexe wereld, maar toch willen ze anderen niet altijd lastig vallen met hun vragen. Dat leidt tot stress en vermijdingsgedrag. Met de VraagApp tikt de patiënt een vraag in en krijgt van een vrijwilliger binnen korte tijd antwoord.’ Iemand uit het publiek wil weten wat het verschil is met Google. ‘Met Google heb je al snel tien manieren om macaroni te koken. Deze mensen hebben gewoon één manier nodig, dat vinden ze al ingewikkeld genoeg.’

Voor een gelijksoortig probleem staat Rob Neeter van Kijksluiter. ‘Door een gebrek aan begrip en kennis wordt in Nederland maar liefst veertig procent van de medicijnen niet op de juiste manier ingenomen. ‘ Zijn app – Kijksluiter – filtert de belangrijkste informatie uit de bijsluiter en vertaalt dat in een eenvoudige animatievideo.’ Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de gebruikers zegt de informatie te begrijpen. De bibliotheek van Kijksluiter bevat inmiddels meer dan vijfduizend animatievideo’s.

Alles meetbaar

De pitchers van Hipper en UV Smart infiltreren de modernste technieken in hun innovaties. Zo bestaat het nieuwe behandelprotocol voor mensen met een heupfractuur tegenwoordig uit een sensor die op de heup wordt gedragen. ‘Het houdt de bewegingen bij via een server,’ zegt Margriet Pol van Hipper Revalidatie & Sensoren. ‘Zo kan de therapeut op afstand zien hoe de revalidatie verloopt. De eerste resultaten zijn heel positief.’ Ook Daan Hoek van UV Smart zet een stap verder met mobiele apparatuur dat met UV-C licht kan worden gereinigd. Maar ook klein materiaal zoals bloeddrukmeters en infuuspompen worden zonder vloeistoffen en chemicaliën gereinigd. ‘Wij maken desinfectie meetbaar,’ zegt hij. ‘Instellingen zoals ziekenhuizen kunnen op deze manier zien wie zich aan infectieprotocollen houdt of wie extra moet reinigen.’

Dan is het na kort beraad alweer tijd voor de juryuitslag. Moderator en dagvoorzitter Hans Luycks van IJsfontein roept Dennis Poland, die door de vakjury tot winnaar is uitgeroepen, het podium op. De confetti knalt, handen worden geschud en vakjury-lid Karlijn Korten roemt de innovatie van Poland: ‘Wij denken dat jullie innovatie een enorme impact binnen het zorgveld teweeg kan brengen.’ En dan mag het publiek nog haar winnaar kiezen. De publieksprijs gaat uiteindelijk naar UV Smart van Daan Hoek. Als hij het podium opkomt roept Hans Luycks; ‘Het publiek loves you!’. Dan is het tijd voor een borrel.

Op 15 maart gaat Dennis Poland door naar de finale van Nationale Zorginnovatieprijs tijdens Health Valley in Nijmegen, waar hij kans maakt op de vakjuryprijs van tienduizend euro of de publieksprijs van vijfduizend euro. Lees hier alvast een kort interview met de winnaar! Daan Hoek krijgt na afronding van alle regionale voorrondes te horen of hij alsnog een plek in de finale heeft gewonnen.

ZORG2025

De regionale voorronde wordt georganiseerd door de samenwerkingspartners die vier keer per jaar de Zorg2025 netwerkbijeenkomsten organiseren. Deze bijeenkomsten zijn gericht op het samenbrengen van zorg- en welzijnsinnovators en professionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Het uitgangspunt is om kennis, nieuw onderzoek en innovatieve toepassingen te delen. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 13 maart 2018.

#slimgroengezond

Amsterdam Economic Board werkt aan het samenbrengen van zorg- en welzijnsinnovators en -professionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid, preventie en data.