Samen de instroom naar techniek vergroten

In de Metropool Amsterdam zijn inmiddels zo’n 107 talentinitiatieven rondom techniek. En dus is het voor bedrijven soms even zoeken naar een passend initiatief. De tweede editie van matchmakingsevent TOMAS CONNECT helpt daarbij. “We moeten de vijver vullen en daarbij moeten we elkaar niet dwarszitten.”

De grote hoeveelheid aan initiatieven is precies de reden dat TOMAS een half jaar geleden werd gelanceerd. TOMAS staat voor Talent Ontwikkeling Match & Select en is een digitaal platform én netwerkorganisatie ineen, zo legt Natalija Counet uit. Zij nam vanuit Amsterdam Economic Board samen met de gemeente Amsterdam, Digital Society School/HvA, het MRA bureau en StartupAmsterdam het initiatief voor TOMAS. “We werken al heel hard in de regio, met TOMAS doen we dat slimmer. Met het online platform brengen we overzicht en met deze sessie brengen we het netwerk bij elkaar.”

My Tec-bedrijven

Bij de online sessie van vandaag stellen enkele initiatieven zich aan de bedrijven voor. Zo lanceerde Stichting MyTec-bedrijven al in 2014 samen met het Nova College een opleiding op mbo 4-niveau. Studenten kunnen zich daar specialiseren in werktuigbouw, operationele techniek en elektrotechniek. “De opleiding brengt medewerkers voort die breed inzetbaar zijn”, legt Mathijn Korf uit. “En daar plukken we de vruchten van. De helft stroom door naar het hbo, maar de helft gaat werken bij bedrijven uit de stichting. Daar werken nu al veel mensen waarin ze zelf hebben geïnvesteerd. Dat is een mooie opbrengst.”

MyTec komt graag in contact met bedrijven die meerdere jaren willen investeren in talent en die snappen hoe belangrijk goed technisch onderwijs is.

IW WorkForce

WorkForce van IW Noord-Holland geeft een boost aan zij-instromers, zo legt manager Linda Lina uit. Zo’n 700 installatiebedrijven zijn aangesloten en het initiatief heeft tien werkplaatsen in Noord-Holland waar praktijkdocenten een eerste assessment doen. WorkForce is een voorschakeltraject waarvoor een kandidaat drie maanden gaat werken. “Als dan blijkt dat er een goede match is gemaakt en bedrijf en kandidaat voldoen aan elkaars verwachtingen, kan er gestart worden met een BBL-traject.” Voor oudere kandidaten biedt WorkForce ook contractonderwijs aan, bijvoorbeeld cursussen voor de installatie en reparatie van zonnepanelen en warmtepompen.

WorkForce is continu op zoek naar kandidaten, maar ook naar bedrijven die zich willen aansluiten. Die moeten dan wel voldoende opleidingscapaciteit hebben, benadrukt Lina.

ASTA

ASTA staat voor Arbeidsmarkt Samenwerkingsnetwerk Techniek Amsterdam en bundelt bestaande initiatieven, netwerken en ecosystemen om bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie. “Er is veel aandacht voor zij-instroom om de krapte op de technische arbeidsmarkt op te lossen”, vertelt Martin de Haan. “Maar mensen die willen overstappen weten niet altijd waar ze zich kunnen melden, want er zijn te veel aanbieders. ASTA is het loket naar al die initiatieven.”

De Haan roept de aanwezigen op mee te denken over de ASTA-routekaart. Als je een instapbaan hebt openstaan kun je die bij ASTA melden en ook als je een banenmarkt organiseert.

Smart Makers Academy

De Smart Makers Academy helpt bedrijven om op een andere manier te kijken naar het arbeidsmarktvraagstuk. “Bijvoorbeeld door slimmer te werken”, zegt communitymanager Marieke van Roosmalen. “In fabrieken werken mensen vaak al heel lang op dezelfde manier, maar als je kijkt naar de digitale transitie is er nu al zo veel mogelijk.”

Bedrijven die interesse hebben in wat die oplossingen voor hen kunnen betekenen kunnen zich melden bij Smart Makers Academy.

De vijver vullen

In de breakoutsessies ontstaan er interessante gesprekken over de uitdagingen waar we voor staan. Martin Lahnstein van Dmissi Electro is bij verschillende initiatieven aangesloten, zo vertelt hij. “Zo vergroten we de poel. We zitten met z’n allen in dezelfde vijver te vissen, maar we moeten die vijver ook vullen en daarbij moeten we elkaar niet dwars zitten. We kunnen beter één grote klas starten, dan per bedrijf allemaal halve klasjes.”

Eline Mertens van Alliander sluit zich daarbij aan. Zij leerde Martin Lahnstein kennen via VTi Amsterdam en onderzoekt vanuit haar rol ook hoe initiatieven en bedrijven elkaar kunnen versterken. “Wij kijken niet direct voor onszelf, maar willen helpen de vijver te vergroten voor de gehele energietransitie. Door samen te werken kunnen we mensen behouden voor techniek: dan kan iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging makkelijker de overstap van infra naar installatietechniek maken. Het werkt niet als we allemaal gaan proberen iemand z’n hele leven bij je te houden.”

Handige zoon of dochter

Ook techniekpromotie komt ter sprake. “We moeten daarvoor bij de jongeren beginnen”, zegt Xenia Hoekstra van Feenstra. “Het vraagt wel om een langetermijninvestering om ervoor te zorgen dat deze doelgroep voor techniek kiest.” Mathijn Korf van MyTec laat zien dat dat soort promotie wel degelijk effect kan hebben. “We werken hiervoor vaak samen met Smart Makers en starten de opleiding volgend jaar met 40 nieuwe mensen, terwijl we er afgelopen jaar maar 23 hadden.”

Twee interessante initiatieven in dit verband zijn de stagegids van MyTec en de website hoewerktmijnstad.nl van VTI. “We moeten jongeren beter inzicht geven in wat voor technische beroepen er allemaal zijn”, zegt Lahnstein. “Laatst was ik op een school in Amsterdam-Zuid waar de ouders van de kinderen dokters en advocaten zijn. Die vinden het een schande als hun kind de techniek in gaat. Maar natuurlijk is dat geen schande. Ouders moeten juist blij zijn als ze een handige zoon hebben. Of dochter!”

Op 5 juli komt er al een nieuwe mogelijkheid voor het maken van de verbinding tussen het bedrijfsleven en initiatieven voor talentontwikkeling: TOMAS Connect LIVE, een event in Amsterdam. Meld je aan via deze link.

6 juni 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten