State of the Region 2022: Samenwerken aan de Metropool van Morgen

Van slimme kledingreparatie tot waterstof en van het liefdesverhaal van natuur en technologie tot bondgenootschap: bij alweer de vijfde editie van State of the Region gingen we in gesprek over de Metropool van Morgen. “We beseffen nog te weinig welke unieke propositie onze regio heeft.”

“Waar de mensen samen komen en hun dromen waarheid maken / dat is waar de winst gemaakt wordt.” In hun optreden slaan Roemer Gast en Luc Klouwer de spijker op zijn kop. De studenten Performing Arts van het Nova College in Haarlem spreken een tekst uit over de Metropool van Morgen, die alleen slim, groen en gezond wordt als we daar samen aan werken. “Hier vanmiddag, hier, hier wil ik actie zien (…) Hier vandaag, hier wil ik daadkracht zien.”

Actie en daadkracht. Dat is ook waar de andere sprekers toe oproepen in theater Gooiland in Hilversum bij deze State of the Region, de netwerkdag van de Metropool Amsterdam. Er zit energie in de zaal en dat is niet voor niets: de aanwezige bestuurders, ondernemers en veranderaars werken al hard aan de slimme, groene en gezonde Metropool van Morgen.

Durven dromen

Daarbij kunnen we de hulp van jongeren als Roemer en Luc goed gebruiken, zegt de Hilversumse burgemeester Gerhard van den Top in het openingsgesprek met moderator Saber Benjah. “Jongeren hebben het de afgelopen jaren lastig gehad. Ze staan er anders voor dan wij lang geleden, maar laat ze ons leiden naar een nieuwe toekomst. Durf te dromen met die jongeren.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Bekijk meer vlogs van State of the Region 2022

Van den Top is er blij mee dat State of the Region dit jaar in zijn stad plaatsvindt. “We hebben hier de magische combinatie van natuur en innovatie. Mensen uit Amsterdam en Utrecht komen hier van onze natuur genieten. En in het Mediapark, ons mooie nieuwe ziekenhuis en bijvoorbeeld bij het Europese hoofdkantoor van Nike zie je veel innovatie.” 

Waterstof en kleding

Op het podium gaan Janet Nieboer, Thami Schweichler en Marcel Galjee onder leiding van Benjah met elkaar in gesprek. Galjee is managing director van HyCC, dat zich richt zich op de grootschalige productie van waterstof voor moeilijk te verduurzamen sectoren als luchtvaart, staal en chemie en werkt daarvoor al nauw samen met Tata Steel, Port of Amsterdam en Schiphol. 

(Tekst gaat verder onder de foto)United Repair Centre | State of the Region | Amsterdam Economic BoardBekijk alle foto’s van dit event

“We beseffen denk ik nog te weinig welke unieke propositie onze regio heeft”, zegt Galjee. “Met de haven, de luchtvaart, staal, de stad, kennisinstellingen en een ondernemersgeest zo dicht op elkaar. De oplossing voor onze uitdagingen ligt in verbinding. Dan moet het niet blijven bij plannen en ambities, maar moeten we ook echt gaan doen.”

Dat ‘doen’ zien we terug bij het United Repair Centre dat 1 juli officieel wordt geopend en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan werken. Sociaal ondernemer Schweichler is daar mede-oprichter van en loopt met Benjah naar het kledingrek op het podium. “Kledingreparatie is een van de belangrijkste manieren om afval te voorkomen”, zegt Schweichler. “Met ons B2B-reparatiecentrum willen we de komende vier jaar niet alleen 150 banen creëren, maar ook een model hebben dat we kunnen exporteren.” Kledingmerken Patagonia en Scotch & Soda zijn mede-initiatiefnemers. 

Lees meer over hoe Amsterdam Economic Board samen met partners werkt aan Circulair Textiel

ROM InWest investeert in het United Repair Centre, vertelt Nieboer, CEO van ROM InWest. “We vinden dit een mooi project. Aan de ene kant verlengen we de levensduur van kleding en gaan de overproductie van kleding tegen. Aan de andere kant werken we met groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Ondernemers die bezig zijn met de transitieopgaven van Noord-Holland kunnen zich melden bij ROM InWest: de ontwikkelingsmaatschappij kan bedrijven helpen met business development en met financiering, in de vorm van leningen of participaties. 

Koploperspositie durven pakken

Het drietal benadrukt dat er een grote verandering nodig is. Schweichler: “Onze transitie naar een circulaire economie begint met een samenleving die goed werkt en waar iedereen de kans krijgt om zijn talent te benutten.” Voor die transitie moeten we groot blijven denken, benadrukt Galjee. “We hebben onze koppositie met het overschakelen van grijze naar groene stroom uit handen gegeven door onze trage reactie. Dat moeten we waterstof zien te voorkomen. We moeten de koploperspositie durven pakken, maar dat vraagt om leiderschap en durf.” Nieboer vult aan: “De toekomst is wat je vandaag doet.” 

Liefdesverhaal tussen natuur en technologie

Koert van Mensvoort van Next Nature, kunstenaar, filosoof en wetenschapper, neemt ons mee in het liefdesverhaal tussen natuur en technologie. Voorbeelden te over: de telefoonpaal, vermomd als boom, in een Bloemendaals natuurgebied, de opgespoten Markerwadden waar we straks kunnen wandelen in ‘echte natuur’ en de aangelegde Oostvaardersplassen waar Schotse Hooglanders spelen dat ze oeros zijn. “Het zijn allemaal voorbeelden van hoe wij natuur cultiveren. Natuur is een ontzettend succesvol product en verkoopt beter dan seks”, zegt Van Mensvoort, terwijl hij merken laat zien als Apple, Lacoste en Puma, die hun logo op de natuur baseren.

Technosfeer

De enthousiaste kunstenaar en filosoof laat afbeeldingen zien van de aarde, waar eerst een geosfeer was, drie miljard jaar later een biosfeer en nu — dankzij de mens — een technosfeer. “Wij zijn geboren in een wereld die volstrekt ontworpen is. Een wereld waarin kinderen meer beeldmerken kennen dan boomsoorten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)Koert van Meervoort | State of the Region 2022 | Amsterdam Economic BoardBekijk alle foto’s van dit event

Van Mensvoort laat zien dat geboren en gemaakte dingen steeds meer door elkaar lopen. “Onze inventiviteit veroorzaakt een nieuwe situatie, een next nature, die net zo wild en onvoorspelbaar is als echte natuur. Daar leven we nu al in: we voelen ons naakt als we onze smartphone niet bij ons hebben.”

In dit nieuwe normaal moeten we een goede modus zien te vinden. “We hebben de technosfeer veroorzaakt en die blijft. Maar we moeten ‘m in balans brengen met de biosfeer. Uiteindelijk is er immers maar één sfeer, onze aarde.”  

Samenwerken vanuit plezier

Samenwerken aan een metropool van grote klasse: daartoe deed Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, voorzitter van de Board, een oproep tijdens de vorige State of the Region. Die boodschap staat nog steeds, zo zegt ze tijdens het afsluitende gesprek met Benjah. Daarvoor moeten we ons bewust blijven van het unieke van ons gebied. “Er zijn weinig gebieden in Europa van kleine schaal die zóveel variatie hebben en waar de kwaliteit van leven zo groot is. Inwoners zijn zich daar nauwelijks bewust van, maar politici, bestuurders en ondernemers eigenlijk ook te weinig.”

(Tekst gaat verder onder de foto)Femke Halsema | State of the Region 2022 | Amsterdam Economic Board

Hoe we dat bewustzijn kunnen vergroten? Door meer samen te werken, vanuit noodzaak, maar vooral ook uit plezier. Door wantrouwen te laten varen, te werken aan regionale trots en elkaar als vrienden en bondgenoten te benaderen — iets dat de aanwezigen zo bij de borrel al in de praktijk zullen brengen. “En spreek elkaar ook tegen. Spreek Amsterdam ook tegen”, zegt Halsema lachend, “al hoef ik dat sommigen hier geen twee keer te zeggen. Ook Amsterdam wil dienstbaar zijn aan de belangen van iedereen in de regio.”

Bekijk de videoregistratie van State of the Region 2022

Download hier je foto’s van State of the Region 2022. 

State of the Region 2022

Tekst: Mirjam Streefkerk
Fotografie: Raymond van Zessen

21 juni 2022

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten