Gezondheid als fundament voor brede welvaart
De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en personeelstekorten. In het Oogstatelier Preventie was de centrale vraag: hoe voorkómen we ziekte en bevorderen we een gezond en actief leven?
In het Oogstatelier Preventie kwamen diverse partijen samen om het initiatief Preventie af te ronden met oplossingen en concrete vervolgacties.
Dit initiatief is gestart na de ondertekening van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) in 2023. Dit akkoord benadrukt het belang van het verkleinen van gezondheidsverschillen en het betaalbaar houden van de zorg. Lokale en regionale samenwerking zoeken naar manieren om preventieve maatregelen te versterken en brede welvaart te bevorderen. De Preventie werkateliers, die Amsterdam Economic Board organiseerde met ROM InWest en de Metropoolregio Amsterdam, spraken partners over mogelijkheden en oplossingen.
Beweging voor gezondheid en welzijn
De bijeenkomst begon letterlijk in beweging. Onder leiding van smove, een partner van de Beweegalliantie, werden deelnemers op speelse wijze uitgedaagd om actief te worden. Dit zette de toon: preventie vraagt om actie, en beweging is een cruciale katalysator voor gezondheid en welzijn.
Inge Müller, programmamanager van Amsterdam Vitaal & Gezond, presenteerde hoe haar programma zich inzet voor gelijke kansen op gezondheid. Met een ambitie om kwetsbare groepen in 2040 tien gezonde levensjaren erbij te geven, benadrukte Inge het belang van samenwerking over sectoren heen en het betrekken van inwoners bij initiatieven. De kern van preventie ligt volgens haar in zowel een cultuurverandering als een systeemverandering. Inge’s oproep om de uitkomsten van de thematafels in het Oogstatelier te verbinden met lopende regionale coalities vond brede weerklank.
Lees verder onder de foto’s. Klik voor vergroting.
Thematafels: van visie naar actie
Drie thematafels presenteerden hun bevindingen:
- Bestaanszekerheid – Onder leiding van Edwin Levels (NZa) werd benadrukt dat preventie moet zorgen voor gelijke uitkomsten, niet alleen gelijke kansen. Het aanpakken van schulden en bestaansonzekerheid bleek een sleutelthema.
- Eigenaarschap – Vincent Los (Nova College) sprak over het bevorderen van sociale cohesie door laagdrempelige wijkinitiatieven en datagedreven inzichten, zoals dashboards die de gezondheid van buurten monitoren.
- Ontplooien en harmoniseren – Luc Hagenaars (Amsterdam UMC) lichtte toe hoe leefomgeving en commerciële determinanten van gezondheid het welzijn beïnvloeden. Hij pleitte voor striktere regels rondom verdienmodellen die de volksgezondheid schaden.
Na de pitches volgde een gesprek over het versterken van verbindingen, het vermijden van versnippering en het voortbouwen op bestaande structuren. Zo wordt gewerkt aan een integrale aanpak waarbij bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen optrekken.
Inspiratie voor de toekomst
Het Oogstatelier markeert de afronding van het initiatief Preventie en inspireert de nieuwe koers van Amsterdam Economic Board op het thema Gezonde regio, gericht op Life Sciences & Health. Met de inzichten uit het traject worden nieuwe stappen gezet richting een gezondere en veerkrachtige regio.
Wil je meer weten over onze nieuwe thema’s? Neem contact op met Gerty Holla en sluit je aan bij onze missie voor een gezonde regio!
28 november 2024
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...