Eindejaarsevent: warm afscheid van vertrekkende Nina Tellegen

Terugblikken, afscheid nemen en vooruitkijken – dat alles passeerde de revue tijdens het emotionele en overdonderende Eindejaarsevent 2023 van Amsterdam Economic Board. Verbinding, de menselijke kant van leiderschap en Anders kijken, anders doen vormden de rode draad in het programma, dat vooral in het teken stond van het vertrek van Nina Tellegen.

Bescheiden, vastberaden, met oog voor detail en een heel krachtige verbinder waren enkele van de vele rake typeringen waarin het aanwezige netwerk Nina Tellegen herkende. Prominente sprekers als Jörgen Tjon A Fong (directeur Kleine Komedie) en Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam) keken terug op de acht jaar waarin de vertrekkend directeur-bestuurder haar stempel drukte op de regio. Acteur Gijs Scholten van Aschat en performer Merlijn Twaalfhoven verhaalden over leiderschap en het durven dromen.

Burgemeester worden

“In een oud interview las ik dat je ooit burgemeester van Amsterdam wilde worden”, memoreerde Femke Halsema, de voorzitter van onze Board, in haar heel persoonlijke en warme toespraak. Haar eerste zesjarige burgemeesterstermijn zit er bijna op, dus “wie weet wat de toekomst brengt”, knipoogde Halsema.

“In de Board zijn grote tegengestelde belangen aanwezig. Nina heeft haar bondgenoten in de Board trefzeker weten te kiezen om samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Hierdoor is de afgelopen jaren veel resultaat geboekt. Op thema’s als schone mobiliteit, skills centraal te stellen, gezondheid & preventie en het energiezuinig delen van data. Door buiten de comfort zone te stappen. Er staat nu een ambitieuze en hechte Board.”

Lees over wat wij hebben bereikt in de afgelopen acht jaar.

Nina verlaat het netwerk niet. In 2024 gaat zij onder meer opnieuw samenwerken met de burgemeester. Als kwartiermaker voor het Nieuw Amsterdams Verbond, een nieuw samenwerkingsverband, zet zij bedrijven en overheden aan om in actie te komen tegen armoede en segregatie in de stad Amsterdam. “Ik kan me geen betere kwartiermaker wensen!”

Swipe door de preview en klik om alle foto’s te zien van dit event.

Zin om te starten

“De manier waarop een organisatie afscheid neemt van een collega, zegt heel veel”, zei Jessica Peters-Hondelink. Vanaf januari neemt zij het roer over als directeur-bestuurder. “Dit mooie afscheid zegt dus veel over Nina, maar ook over de organisatie. Het maakt dat ik er enorm naar uitkijk om van start te gaan. Ik wil veel voortzetten met ook een eigen stijl. De verbindende rol meer zichtbaar maken bijvoorbeeld. Besluiten langs de lat van brede welvaart leggen en de stem van de toekomst goed horen met Young in Board.”

Lees meer over Jessica Peters-Hondelink.

Kom nu in actie

In een monoloog over Shakespeare’s toneelstuk Richard II, de afgezette Engelse koning, deelde Gijs Scholten van Aschat scherpe observaties. Leiders laten vaak pas hun menselijke kant zien, nadat ze onttroond zijn. Pas aan het eind van hun carrière komen zij in actie voor wat er werkelijk toe doet: het milieu, de maatschappij. Maar is dat niet veel te laat? “Kom in actie wanneer je nog macht en invloed hebt. Wanneer je werkelijk iets kunt veranderen”, spoorde hij de CEO’s en bestuurders in de zaal aan.

Toekomst is divers

Tijdens haar eerste Boardmeeting in 2016 trof Nina een zeer homogene groep bestuurders aan. “Dat kon echt niet, ook toen al niet. We moeten het anders doen. Je hebt andere gesprekspartners nodig en oog en oor hebben voor hun belangen om te bouwen aan de Metropool van Morgen. De toekomst is divers. Vanuit vertrouwen en verbondenheid samenwerken is enorm belangrijk.”

Nina kijkt trots terug op verschillende hoogtepunten die Amsterdam Economic Board heeft bereikt onder haar leiderschap. En is vol enthousiasme over ‘haar team’. “Na 23 jaar directeurschap van verschillende organisaties, verheug ik me erop in de komende periode niet de eindverantwoordelijkheid te dragen. Het is een bevoorrechte positie, als directeur-bestuurder van Amsterdam Economic Board. Met Jessica breekt er een nieuwe tijd aan en ik wens haar veel ‘wow-momenten’.”

Merlijn Twaalfhoven sloot de avond af met een spoken word voordracht. Zien we in de mist van transities nog wel wat er nodig is voor de regio, wat ertoe doet? We zouden uit de haastige realiteit moeten stappen, volgens de performer. Durven dromen en verhalen vertellen die ons persoonlijk raken. Hij nodigt het netwerk uit om de zintuigen open te zetten. En daar naar te handelen.

Foto’s: Terence Loos

7 december 2023

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten