“Circulair denken is essentieel in de creatieve sector”

Kunst en cultuur programmamaker Ewa Scheifes is één van de nieuwe leden van Young on Board: "Ik wil de uiteenlopende netwerken van Young on Board en de Board zelf zoveel mogelijk verbinden tijdens programmasessies om zo tot nieuwe inzichten en samenwerkingen te komen."

Hoe zouden je vrienden jou beschrijven in 1 zin?

Ewa is positief ingesteld, ziet bijna overal mogelijkheden en houdt ervan situaties, mensen en problemen te doorgronden. En danst het liefst overal en altijd.

Waarom heb je gesolliciteerd bij Young on Board?

In Young on Board zie ik een mooie kans om vanuit de creatieve sector en mijn netwerk een nieuw licht te schijnen op grootstedelijke vraagstukken en samen met de andere leden – die weer uit heel andere werkvelden komen – relevante onderwerpen voor de stad en regio aan te snijden. Ik kijk ernaar uit om samen mooie projecten op te zetten, met elkaar in gesprek te gaan en van elkaars expertise en ideeën te kunnen leren.

Hoe kijk je naar de uitdagingen waar de Board zich op richt?

Als liefhebber van architectuur, design en mode trekt de uitdaging Circulaire Economie me het meest, aangezien er grote groene stappen gemaakt worden binnen deze creatieve disciplines. Denk aan textielafval verwerken tot nieuwe grondstoffen en demontabel bouwen met duurzame materialen. Vanuit de creatieve sector is het essentieel dat circulair denken verweven zit in het curriculum. Niet als keuzevak, maar als logisch uitgangspunt. Het manifest ‘Circulair & Onderwijs‘, geïnitieerd door de Board, is een goed voorbeeld: de ondertekenaars, met Amsterdam Fashion Institute (AMFI) als een van de frontrunners, zeggen hiermee toe het circulaire gedachtegoed te verankeren in hun onderwijs en onderzoek. Hopelijk komt er snel een vervolg, waarin ze delen hoe ze dit in de praktijk doen zodat anderen hiervan kunnen leren.

Wat zou je willen veranderen?

Vanuit maatschappelijk oogpunt ben ik erg onder de indruk van de beweging die momenteel gaande is rondom de Black Lives Matter movement. Ik hoop dat we naar een gesprek toe kunnen waarin de aanwezigheid van institutioneel racisme geen debat is an sich, maar aangenomen wordt als feit. Vanuit daar kunnen we zoeken naar manieren van educatie en verbinding door uitwisseling, lesstof en persoonlijke verhalen. De regio heeft veel te winnen bij meer inclusiviteit en een betere benutting van het talent wat er is, maar niet altijd de kans krijgt.

Op welke manier kunnen we jonge changemakers nog meer aan het netwerk van de Board verbinden?

Door de inspirerende lessen en ideeën uit alle brainstormsessies, events en gesprekken die achter de scherm plaatsvinden nog meer te delen. Er vinden te gekke sessies plaats met bijzondere experts, en het zou mooi zijn deze kennis te verspreiden en te zorgen dat een nog grotere groep het werk van de Board ziet. Verder zijn de meeste sessies met changemakers nu op uitnodiging. Brainstormsessies die werken met een open oproep trekken misschien wel een nieuwe, nog onbekende lading changemakers aan die andere perspectieven met zich meebrengen.

Hoe komen we duurzaam uit de coronacrisis?

Een groep creatieven is het initiatief Juist Straks gestart, een creatief platform dat het makkelijker (en leuker) maakt je goede voornemens, gewoontes of inzichten te behouden. De crisis is geen pretje, maar brengt ook mooie dingen met zich mee en het zou zonde zijn als we in de dagelijkse rollercoaster de nieuwe inzichten die we hebben snel weer vergeten. Je kunt je aanmelden, de goede nieuwe gewoonte die je wilt behouden doorgeven en dan krijg je zo nu en dan een reminder, een geheugensteuntje-kunstwerk, van een kunstenaar. Mooi voorbeeld van de impact van kunst & creativiteit, niet per se in een museum of theater, maar kleinschalig en dichtbij in ons dagelijks leven.

Lees meer

Dit is deel 1 in een reeks interviews met nieuwe Young on Board leden. Benieuwd naar onze andere nieuwe leden?

Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.

27 juli 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten