‘Amsterdam heeft snel nieuwe multimiljonairs nodig’
Tycho Onnasch is 24 jaar en medeoprichter van Deedmob, dat software ontwikkelt om mensen online te mobiliseren vrijwilligerswerk te doen. Onlangs werd hij lid van Young on Board: “Ik hoop dat we in Amsterdam een begin kunnen maken met een nieuwe impuls voor innovatie.”
Waarom heb je gesolliciteerd bij Young on Board?
Ik geef veel om de regio en ik denk dat er fantastische kansen voor Amsterdam liggen die op dit moment onbenut blijven. Amsterdam is de enige Europese stad op het vasteland waar expats écht goed uit de voeten kunnen in het Engels en we hebben een relatief goed functionerende bureaucratie. Daarbij doet de Randstad met bijna 10 miljoen mensen niet onder voor Londen of Parijs – en dat met een meetbaar betere kwaliteit van leven en een meer diverse economie. Maar tegelijkertijd is onze economie te afhankelijk van handel en globalisering. Innovatie blijft achter (we zijn maar 10% productiever geworden sinds 1990), lonen stagneren al jaren (de afgelopen 15 jaar met meer dan een derde gekrompen) en we bouwen te weinig woningen waardoor huizenprijzen stijgen.
Deze problemen hebben vooral te maken met een algemeen gebrek aan innovatie en ambitie. Dit gemis komt sterk naar voren als je kijkt naar de wereld waarin ik me begeef en waar uiteindelijk de meeste oplossingen vandaan zouden moeten komen, namelijk de startup community. Dit is niet per se een Amsterdams probleem. Je ziet dit terug in heel Europa. Ik hoop dat we in Amsterdam een begin kunnen maken met een nieuwe impuls voor innovatie. Vanuit Young on Board wil ik andere leden van de Amsterdam Economic Board overtuigen van de urgentie van onze problemen op het gebied van innovatie en aansporen om groter en ambitieuzer te denken.
Waar zou jij samen met de Board aan willen werken?
Ik ben ervan overtuigd dat regio’s in de komende decennia alleen kunnen floreren als ze afstappen van globalisering en meer de focus leggen op innovatie. Als we op de huidige voet door blijven gaan met een financiële handelseconomie, verspreiden we oude manieren van ontwikkeling over de wereld die niet resulteren in waarde-creatie, maar in vernietiging en vervuiling. Startups zijn uiteindelijk de enige die ons echt technologische innovatie kunnen brengen – vrij van langzame corporate processen en politiek gedoe.
Ik zou samen met het Board willen werken aan deze switch van globalisering naar innovatie voor de Metropool Amsterdam. Het begin is er al. Op dit moment is onze regio de voorloper in het effectief tegengaan van geglobaliseerd massatoerisme, hebben we ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid, is het gelukt om internationale tech bedrijven naar Amsterdam te lokken en hebben we succes op het gebied van innovatie met Nederlandse bedrijven als Adyen. Nu is het moment om dit met veel meer ambitie door te zetten. Daarvoor hebben we een overheid nodig die zich inzet voor serieuze economische groei en een andere mindset die innovatie voorop zet. En vooral, meer slim kapitaal voor ondernemers.
Hoe zie jij de regio over vijf jaar?
Over vijf jaar hoop ik dat we met succes de switch van globalisering naar innovatie gemaakt hebben. De tech scene floreert. Er zijn niet alleen succesvolle fintech en software bedrijven bijgekomen, maar ook serieuze hardware startups die kunnen opgroeien naar ASML niveau. Hierdoor is het gelukt om gemiddeld 5% economische groei per jaar te halen voor de regio wat terug te zien is in het inkomen van de inwoners. Verder hebben we door deregulering van woningbouw iets kunnen doen aan de krapte op de huizenmarkt – wat mij betreft mag bijvoorbeeld heel Amsterdam noord naar de vijftig verdiepingen. Studenten dromen ook niet meer van een comfortabel baantje bij KLM of ING, maar willen zich aansluiten bij de nieuwe golf van ondernemers, producten en diensten made in Amsterdam.
Hoe komen we daar? Het lijkt me dat we meerdere innovatieve tech unicorns (waardering van meer dan €1 miljard) per jaar nodig hebben om serieuze en duurzame economische groei te krijgen. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn.
Wat zou je willen veranderen?
Om die unicorns te produceren zou ik vol inzetten op meer slim kapitaal voor ondernemers. Onze lokale startup en innovatie community is een complex systeem dat moeilijk te sturen of te controleren is. Gelukkig zien we wel dat er iets is dat structureel zijn vruchten afwerpt: nieuwe tech multimiljonairs die hun kapitaal inzetten voor een nieuwe generatie jonge ondernemers. Bij Deedmob zijn we de afgelopen jaren met zo’n beetje alle vormen van financiering in aanraking gekomen en de beste investeerders zijn degenen die weten hoe het is om in de 21e eeuw een bedrijf te bouwen. Ondernemers die in ondernemers investeren brengen niet alleen geld, maar ook kennis en vooral ambitie. Zuidas-types die ook venture capitalist willen spelen en subsidieprogramma’s wil je op een afstandje houden. Dat is geen slim kapitaal.
Amsterdam heeft dus snel meer nieuwe multimiljonairs nodig. Links Amsterdam zal er misschien niet blij mee zijn, maar dit is niets nieuws. De Gouden Bocht is ook niet gebouwd door oude adellijken maar door nieuw geld. Hierdoor moeten we ons laten inspireren. Als we een nieuw cultureel equivalent van de Gouden Bocht willen met alle voortgang die daarbij hoort, dan zal die gebouwd moeten worden door nieuw geld dat voortkomt uit schaalbare innovatie.
Er is een logische manier om deze nieuwe miljonairs te maken en dat is met meer exits en dus liquiditeit voor ondernemers. We hebben in Europa een liquiditeitsprobleem voor startups. In de VS zijn corporates veel gretiger om startups te kopen dan in Europa, om zo het gewilde talent binnen te halen. Ook zit er nog een groot verschil in de soorten investeerders in startups tussen Europa en de VS. Als onze pensioenfondsen meer in startups investeren (65% van het geld in durfkapitaal in Amerika tegenover 18% in Europa), zouden ze als grootaandeelhouders van onze corporates ook kunnen aansporen om meer acquisities van startups te doen. Dit zijn maar een paar ideeën. Uiteindelijk hebben we een omslag nodig bij grote corporates in het denken over het kopen van startups.
Hoe kijk je naar de uitdagingen waar de Board zich op richt?
De uitdagingen die mij het meest aanspreken, zijn Talent van de Toekomst en Digitale Connectiviteit. Zonder goed onderwijs en een goed vestigingsklimaat voor talent gaat het ons niet lukken om een innovatiegedreven economie te worden. Ik vind het interessant om te zien dat we in sollicitatiegesprekken voor Deedmob mensen uit de hele wereld spreken die naar Europa willen komen en specifiek voor Amsterdam kiezen. Nu zijn dat vaak mensen die voor de kwaliteit van leven komen en bijvoorbeeld een gezin hebben, maar we zien ook steeds vaker ambitieuze twintigers die Amsterdam boven Londen verkiezen.
Op welke manier kunnen we jonge changemakers nog meer aan het netwerk van de Board verbinden?
Zichtbaarheid en communicatie zijn essentieel. Ik kende Young on Board nog niet toen ik de oproep voor nieuwe leden zag. Door meer over ons werk te delen en onze resultaten te laten zien komen we dichterbij voor ambitieuze mensen in de regio.
Lees meer
Dit is deel 3 in een reeks interviews met nieuwe Young on Board leden. Benieuwd naar onze andere nieuwe leden?
- Met datagedreven innovaties bijdragen aan een leefbare regio
- Circulair denken is essentieel in de creatieve sector
Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.
13 augustus 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...
- In een intensieve 24-uurssessie hebben Boardleden vorige week gezamenlijk de nieuwe koers ...