De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Vijf specifieke intenties zijn uitgesproken om de komende drie jaar mee te werken aan een circulaire aanpak van textiel in regio Amsterdam: refuse, reduce, reuse, repair, repurpose of recycling en regionale verwerking. Vele partijen in de regio ondertekenden de intenties. Een circulaire textielindustrie veroorzaakt minder milieubelasting en levert extra werkgelegenheid op.
Waarom Textile Loops
Het initiatief Textile Loops richt zich op circulair textiel. Gebruikt textiel verdwijnt niet langer tussen het afval maar krijgt een langere levensduur door onderhoud en reparatie en niet herbruikbaar textiel wordt verwerkt tot nieuwe producten. In 2025 is 20% van al het textiel in de Metropool Amsterdam circulair. Textile Loops draagt daarmee bij aan de groene Metropool van de toekomst. De Board is samen met de gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam initiator van dit initiatief.
Wat is het
Textile Loops richt zich op de innovatieve en vernieuwende manieren voor het sluiten van de keten. In 2021 focussen we op ‘uitbouwen en opschalen’. Dat betekent dat we prille regionale consortia rond recyclen van niet-herbuikbaar textiel versterken, en bouwen aan waardevolle samenwerkingen en vernieuwende en innovatieve partijen identificeren die werken aan langer gebruik van textiel, om zo nieuwe waarde te creëren.
Resultaat 2021
- Twee nieuwe ‘Deals’ in specifieke productcategorieën, in navolging van de DenimDeal van 2020.
- Kennis-en innovatiecentrum voor recycling afgedankt textiel is ingebed in ecosysteem met marktpartijen.
- Reparatie-, onderhoud- en repurposecentrum voor circulair textiel is opgericht.
- Eerste fase van ecosysteem van (circulair) textielactoren ‘staat’.
Activiteiten 2021
- Identificatie van partijen en begeleiden van consortium/samenwerking voor deals in specifieke productcategorie, samen met business developer van Invest-MRA.
- Agenderen van toepassing van regionaal gerecyclede vezels bij diverse inkoopcommunities zoals Inkopen-met-Impact community en de inkoopcommunity van de MRAoverheden.
- Scenario’s voor kennis en innovatieplatform opstellen, trekker identificeren en koppelen aan financiering.
- Plan maken en uitvoeren voor ontwikkeling van ecosysteem ‘waardecirkels textiel’ voor samenwerking, kennisdeling en communicatie.
Uitnodiging voor samenwerking
Wil je ook een bijdrage leveren aan circulair textiel? Neem dan contact op met Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.