Inkopen met Impact

Via Inkopen met Impact (ImI) dragen organisaties uit de Metropool Amsterdam – van startup tot mkb en corporate – bij aan een eerlijk, duurzaam en innovatief inkoopspeelveld. ImI stimuleert betaalbaar en lokaal de vraag en aanbod van producten en diensten die bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst en vermindert de vraag naar niet-duurzame spullen. En… iedereen kan meedoen! Neem vooral contact op als je ook een bijdrage wilt leveren.

Waarom Inkopen met Impact?

Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Amsterdamse metropool. Amsterdam Economic Board is initiator van deze beweging. 

Wat doen we?

Voor de eigen core business kopen alle organisaties hun specifieke grondstoffen, diensten en producten in. Andere zaken heeft vrijwel élke organisatie nodig, zoals energie, werkruimte, ICT, catering, kantoormeubilair en vervoer. Als we allemaal impact maken bij het inkopen, inhuren of leasen van deze facilitaire zaken, dan levert dat veel op: 

 • Het stimuleert de vraag naar en het aanbod van zaken die bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst, zoals: schoon vervoer, circulaire meubels en gezonde catering; 
 • Het vermindert de vraag naar zaken waar we eigenlijk afscheid van willen nemen, zoals: fossiele energie en wegwerpartikelen. 

Resultaten tot 2022

Inmiddels heeft een groot deel van ons netwerk (facilitair) inkopen met impact omarmd. De inzet van Amsterdam Economic Board heeft het volgende opgeleverd: 

 • De Checklist voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) geeft je eenvoudig zicht op hoe circulair je al inkoopt voor een aantal belangrijke facilitaire productgroepen. Deze tool is gebaseerd op de criteria voor MVI van PIANOo. 
 • We verzamelen relevante inkoopcriteria voor dataservers en circulaire zonnepanelen voorkomend uit de Circular Labs die we samen met de Universiteit van Utrecht en AMS institute organiseerden en ontsluiten die voor ons netwerk. 
 • We hebben een werkgroep samengesteld die onderzoekt welke vragen er zijn op het gebied van Inkopen met Sociale Impact.  

Lees meer over hoe je kunt starten met duurzaam inkopen. 

Hier werken we aan in 2022

In 2022 wijzen we ons netwerk de weg naar het landelijke informatiepunt ikwilcirculairinkopen.nl. Hier vind je ook de quickstarts die we eerder ontwikkelden. Deze quickstarts bieden verschillende sectoren concrete tips en praktische handvaten voor facilitair inkopen met impact in de eigen organisatie. Ga naar onze quickstarts.  

Daarnaast kijken we bij al onze initiatieven hoe we Inkopen met Impact kunnen inzetten. Zo werken diverse organisaties samen aan de inkoop van circulaire softshell jassen en zetten in op inkoopkennis rondom circulaire en energiezuinige dataservers. 

Uitnodiging tot samenwerking

Omarmt jouw organisatie ook Facilitaire Inkoop met Impact? Wil je expertise en ervaring delen? Of wil je weten hoe je intern een beweging kan starten? Neem dan contact op met Richard Hoving, Lead Mobiliteit of Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.

Neem contact op

 • Claire Teurlings

  Claire Teurlings

  Lead Circulaire Economie

  Amsterdam Economic Board

 • Richard Hoving

  Richard Hoving

  Lead Mobiliteit

  Amsterdam Economic Board

 • Marjan Schrama

  Relatiemanager

  Amsterdam Economic Board

Delen