Via Inkopen met Impact (ImI) dragen organisaties uit de Metropool Amsterdam – van startup tot mkb en corporate – bij aan een eerlijk, duurzaam en innovatief inkoopspeelveld. ImI stimuleert betaalbaar en lokaal vraag en aanbod van producten en diensten die bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst en vermindert de vraag naar niet-duurzame spullen. En… iedereen kan meedoen! Neem vooral contact op als je ook een bijdrage wilt leveren.

Waarom Inkopen met Impact?

Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Amsterdamse metropool. Amsterdam Economic Board is initiator van deze beweging.

Wat doen we?

Focus op Facilitair inkopen
Iedere organisatie koopt specifieke grondstoffen, diensten en producten in die bestemd zijn voor hun core business. Ook zijn er zaken die vrijwel élke organisatie nodig heeft, waaronder energie, werkruimte, ICT, catering, kantoormeubilair en vervoer. Als we allemaal bij het inkopen, inhuren of leasen van deze facilitaire zaken impact maken, dan levert dat veel op:

 • Het stimuleert de vraag naar en het aanbod van zaken die bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst: zoals schoon vervoer, circulaire meubels, gezonde catering;
 • Het vermindert de vraag naar zaken waar we eigenlijk afscheid van willen nemen: zoals fossiele energie en wegwerpartikelen.

We starten niet vanaf nul. Want er is al een groot netwerk met veel kennis en ervaring verzameld rondom bijvoorbeeld slimme en schone stadslogistiek en circulair inkopen. Voor veel productcategorieën kan je vandaag al aan de slag – met ons netwerk stellen we quickstarts op die je de weg te wijzen. In Impacttracks en Meetups kan je kennis en ervaring delen met anderen. En in expertsessies en Impactlabs kan je meehelpen aan de ontwikkeling van vernieuwende keteninitiatieven.

Resultaat 2021

 • Eind 2021 koopt 75% van de Boardleden en Network Councilleden ongeveer 10% in met impact.
 • Eind 2021 is op diverse inkoopcategorieën kennis verdiept en past het netwerk de beschikbare tools toe om de impact inzichtelijk te maken.
 • Eind 2021 kunnen partijen uit ons netwerk met deze tools de impact meten op onder meer CO2, energie, materialen en kilometers. Zo hebben we inzicht op de impact die we samen in de Metropool maken.
 • Eind 2021 is het ImI-ecosysteem actief en stevig verankerd in de regio. Deelnemers verankeren ImI in hun eigen beleid en organisatie. Er is veel animo voor (online) meetups, partijen dragen zelf onderwerpen aan en zoeken actief naar samenwerking.

 

Activiteiten 2021

 1. We organiseren een Impacttrack waarin zeven grote organisaties aan de slag gaan met hun eigen inkooptraject, hun kennis verdiepen en hun netwerk versterken.
 2. Ruim 50 organisaties hebben een impacttool ingevuld, zo kunnen we zien hoeveel impact we al maken in de Metropool.
 3. We organiseren vijf inhoudelijke meetups om kennis rond verschillende inkoop categorieën te verdiepen
 4. We organiseren twee Impactlabs waar we voor specifieke productcategorieën vernieuwende keteninitiatieven opzetten. De uitkomsten delen we met het Boardnetwerk, zodat zij deze nieuwe mogelijkheden kunnen implementeren in hun eigen organisatie.
 5. We zetten een onderzoek op naar inkoopbarrières en innovaties voor duurzame ICT-hardware. De uitkomsten delen we ter inspiratie met het netwerk.
 6. We stimuleren dat de skill ‘duurzaam inkopen’ als module wordt opgenomen in onderwijsprogramma’s en trainingen.
 7. De regiocampagne bereikt organisaties in de hele Metropool Amsterdam, mede dankzij strategische samenwerkingen met partners vergroten we deze beweging en de bijbehorende impact.

Uitnodiging tot samenwerking

Omarmt jouw organisatie ook Facilitaire Inkoop met Impact? Wil je expertise en ervaring delen? Of wil je weten hoe je intern een beweging kan starten? Neem dan contact op met Richard Hoving, Lead Mobiliteit of Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie.

Nieuws

Thumbnail van Met de Green Deal Fiets naar de tweede versnelling
| Nieuws

Met de Green Deal Fiets naar de tweede versnelling

Lees artikel
Thumbnail van Ketentransities: nog steeds een delicaat proces
| Nieuws

Ketentransities: nog steeds een delicaat proces

Lees artikel
Thumbnail van Dominique Hermans: ‘Investeer in talent, ook als ze vertrekken’
| Nieuws

Dominique Hermans: ‘Investeer in talent, ook als ze vertrekken’

Lees artikel
Thumbnail van Coen van Oostrom: ‘Vastgoedsector nodig voor vergroenen van gebouwde omgeving’
| Nieuws

Coen van Oostrom: ‘Vastgoedsector nodig voor vergroenen van gebouwde omgeving’

Lees artikel