Flexibilisering in de energiesector: wat levert ’t op?

Slim omgaan met energieverbruik – lossen we congestieproblemen daarmee op? Bijvoorbeeld door het elektrische wagenpark te laden buiten piekmomenten? Op 31 januari verkenden deelnemers aan de eventserie Netcongestie Learn & Share de voordelen van flexibilisering.

Netcongestie Learn & Share is een initiatief van Amsterdam Economic Board, Alliander, Centre of Expertise City Net Zero (HvA) en Waag Futurelab. Deze sessie werd gehouden bij Amsterdam Economic Board.

Richard Ruijtenbeek (gemeente Amsterdam) en Meindert Slagt (Johan Cruijff Arena) verzorgden de gezamenlijke keynote. Richard bracht de zaal op de hoogte van de aanpak bij Energielab Zuidoost en deelde zijn ervaringen. Meindert zoomde in op de energie-ambities en -uitdagingen van de Johan Cruijff Arena.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Flexibele oplossingen en uitdagingen

In drie breakout-sessies leerden deelnemers meer over flexibele oplossingen voor netcongestie – en hun uitdagingen.

ATELIER – Businessmodellen voor lokale energiesystemen, door Omar Shafqat

Flexiblisering – Netcongestie Learn & Share 4 header | Amsterdam Economic Board

Omar Shafqat (ATELIER)

Het ATELIER project in Amsterdam heeft twee Positive Energy Districts (PED) opgeleverd. De volledig afgeronde PED Republica is een gemixt vastgoedproject met appartementen, restaurants en bedrijven. Het heeft een eigen microgrid, warmtenet, zonnepanelen, batterij en energie managementsysteem (EMS).

Republica had bij de start van het project een netcongestieprobleem. Ze kregen toegang tot slechts 1,5MW in plaats van de gewenste 2.0MW. De plaatsing van het warmtenet en het EMS onderving uiteindelijk dit probleem. Hoewel er nu geen netcongestieprobleem meer is, wil Republica alsnog de aansluiting van 2.0MW. Het EMS laten optimaliseren voor de markt levert namelijk meer winst op.

Veel van dit soort projecten draaien op subsidies, wat het opschalen moeilijk maakt. Ook de veranderlijkheid van wetgeving en regulering maken het ingewikkeld om toekomstbestendige businessmodellen te realiseren, waarin ook grotere bedrijven willen investeren.

Heliox – Mogelijkheden achter de meter, door Friso Schuring

Misschien is netcongestie wel een blessing in disguise. Anders waren we doorgegaan op oude voet, met steeds hogere pieken en dalen, en toenemende kosten. De ontwikkelingen van flexibilisering en dynamische contracten gaan heel erg hard. Samenwerken gebeurt al op veel vlakken – maar het blijft toch spannend en onzeker. Want hoe weet je zeker dat je voldoende capaciteit behoudt? Het is en blijft heel belangrijk om met je buren in gesprek te gaan. Want samen kom je echt verder.

Concluderend kunnen we stellen dat het mooi zou zijn als er bepaalde incentives komen vanuit de beheerders die bedrijven laten bewegen naar het afnemen in de dalen. Wie durft deze handschoen op te pakken?

SADC – Schiphol Trade Park, de eerste duurzame oplossing voor netcongestie, door Pieter Dijckmeester

Pieter Dijckmeester (SADC)

Binnen de energie coöperatie Schiphol Trade Park hebben de aangesloten bedrijven geen rechten hoeven inleveren of voor andere rechten hoeven tekenen. De bedrijven verdelen onderling de capaciteit. En ook in dit geval geldt: meten = weten! Inzicht in verbruik is essentieel om samen te werken. Wat opvalt is dat de bedrijven gezamenlijk invulling willen geven aan de energietransitie. Iedereen wint, sociaal, economisch en ecologisch. Netcongestie is niet alleen harde techniek, maar ook echt een sociaal vraagstuk!

Meedoen aan deze eventserie?

Op 18 maart is de vijfde en allerlaatste Netcongestie Learn & Share! Dan gaat het over besparing van het energieverbruik en sluiten we deze reeks in gepaste vorm af.

Lees meer over ongebruikelijke oplossingen die de energietransitie mogelijk maken in onze verkenning Energietransitie via lokale daadkracht.

6 februari 2025

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten