Wat je van ver haalt, is helemaal niet lekkerder. Voedsel van lokale leveranciers is bovendien duurzamer. Maar komen alle ingrediënten van je product ook écht uit de buurt? Tijdens deze editie van Data Dilemma’s kijken we naar data rond voeding.

Steeds meer organisaties willen medewerkers en klanten voeding bieden die is gemaakt met lokale producten. Dat is niet alleen lekker, maar ook gezond voor de natuur én de regionale economie. Voedsel eten dat vlakbij is gemaakt, helpt de voedseltransitie. Maar om echt te weten hoe lokaal een product is, moet je veel data in kaart brengen. Het lunchaanbod kan wel lokaal zijn bereid, maar waar komen de ingrediënten vandaan? Dat weten we vaak niet goed. Een agri data commons kan een oplossing zijn voor dit vraagstuk. Daarover gaan we met verschillende sprekers, en elkaar, in gesprek.

Meer weten over wat een data commons is? Bekijk ons initiatief Data Commons Collective.

Programma

  • 15:30 – 15:45   Inloop
  • 15:45 – 15:55   Welkom & introductie door Amsterdam Smart City
  • 15:55 – 17:00   Inhoudelijk programma met onder anderen de Hogeschool van Amsterdam, Big Data Value Center en Flevo Campus
  • 17:00 – 17:30  Q&A en panel discussie
  • 17:30 – 18:00  Wrap-up en netwerken

Sprekers

Kees-Willem en Jan Wester: Lokaal en duurzaam inkopen en de Agrifood Data Common

Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, en Jan Wester, directeur Big Data Value Center en kwartiermaker DVC Agri&Food, trappen deze editie van Data Dilemma’s af. De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam hebben de ambitie hun voedsel voor kantines lokaal en duurzaam te gaan inkopen. Dit vraagt om robuuste en transparante lokale voedselketens waar true cost pricing integraal onderdeel van uit maakt. In een gemeenschappelijke Agrifood Data Common kunnen bedrijven in de korte voedselketen hun data in eigen beheer uitwisselen. Kees-Willem vertelt over dilemma’s waar je bij het inkoopbeleid tegen aan loopt. Jan praat over dilemma’s rond leveringszekerheid en voedselveiligheid en bespreekt hoe de Agrifood Data Common daar bij kan helpen.

Lenno Munnikes: De Supermarkt van de Toekomst

Lenno Munnikes, directeur-bestuurder van de Flevo Campus, houdt zich al lang bezig met het onderwerp voedsel. De Flevo Campus richt zich op stedelijke voedsel vraagstukken, vanuit het perspectief van de consument. Almere is het Living Lab van de de Flevo Campus. De Supermarkt van de Toekomst is één van hun projecten. Hierin bekijken zij hoe ze meer lokale producten in de supermarkt kunnen krijgen. Maar wat is ‘lokaal’? En is lokaal ook echt duurzamer en gezonder?

Leen Felix: Milieu-impact in de voedselketen

Als ecoloog en data-analist bij Metabolic’s Agrifood-team, helpt Leen Felix bedrijven in de voedselketen hun milieu-impact in kaart te brengen, prioriteiten te stellen en de juiste acties te ondernemen. Leen neemt ons mee op een reis van productportfolio tot milieu-impact en daadwerkelijke actie. Traceerbaarheid en meetbaarheid zijn sleutelthema’s die ook hier weer terugkomen. Ook stuit Leen op inhoudelijke dilemma’s rond de invloed van de teeltlocaties op de milieueffecten ervan en de conflicten tussen duurzaamheidsaspecten als klimaat, landgebruik en waterverbruik. Dit maakt de weg naar een goed advies complex, maar buitengewoon boeiend.

Meer informatie

Vier keer per jaar onderzoekt ons programma Amsterdam Smart City mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Daarbij ligt de nadruk op verantwoorde digitalisering.

Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle verzamelde data? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Het Amsterdam Smart City netwerk verkent graag samen met jou welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Waar en wanneer?

Board event
  • Amsterdam Smart City
  • 30 mei 2024
  • 15:30 -

    18:00 uur

Neem contact op

Deel dit artikel

Events

#slimgroengezond

Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.