Het elektriciteitsnet is overvol. Dat heeft grote impact op verduurzaming en de economische ontwikkeling. In de eventserie Netcongestie Learn & Share wisselen we kennis uit, verbinden partners aan elkaar, en identificeren welke oplossingen nodig zijn.

Om netcongestie op te lossen, hebben we elkaar nodig. Echte opschaling en versnelling blijkt nog weerbarstig. We zien hierin twee belangrijke uitdagingen:

  • Kennisniveau: Netcongestie is geen nieuw onderwerp meer. Toch weten veel organisaties weinig over de huidige situatie en mogelijke oplossingsrichtingen. Wanneer meer partners op de hoogte zijn, activeren we een grotere groep stakeholders die met elkaar aan oplossingen kunnen werken.
  • Overzicht: Er gebeurt al veel, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Ook Amsterdam Economic Board en ons programma Amsterdam Smart City werken aan initiatieven die raken aan de uitdagingen rondom netcongestie. Een integraal overzicht van activiteiten ontbreekt. Meer inzicht in wat goed werkt en welke stappen mogelijk zijn, is een goed idee. Dan doen we geen dubbel werk.

Programma

Voor dit eerste evenement in de serie zijn we te gast bij ons Network Councillid Alliander. Regio lead Paul van Engelen vertelt over de actuele situatie voor netcongestie in de Metropool Amsterdam. En ook over wat ons te wachten staat.

Na een plenair deel, gaan we uit elkaar in break-out sessies om verder te verdiepen. Aansluitend is er gelegenheid om te netwerken.

Heb je interesse in dit event, of wil je zelf bijdragen? Stuur dan een mail naar noor@amsterdamsmartcity.com.

Meer informatie

Volgende bijeenkomsten in de eventserie Netcongestie Learn & Share:

Energietransitie via de maatschappelijke route – September (week 38)
We zijn te gast bij Waag Futurelab. Met deze partner onderzoekt Amsterdam Economic Board de mogelijkheden bij het idee dat in 2050 minimaal 50% van de energie voor gebouwde omgeving en particulier vervoer wordt opgewekt vanuit een maatschappelijk initiatief. Wat kan dat betekenen voor netcongestie?

Arbeidsmarkt – 5 november
Een mogelijkheid om de overbelasting van het elektriciteitsnet op te lossen, is het in flink tempo te ‘verzwaren’. Als er overal dikkere kabels liggen, is er geen netcongestie meer. Hier komt een flinke arbeidsopgave bij kijken. Daarom duiken we in deze sessie in de problematiek rondom de arbeidsmarkt. We zijn te gast bij de Hogeschool van Amsterdam.

Flexibilisering energieverbruik – Januari 2025 (week 4)
Wat als niet iedereen aan het eind van een werkdag de auto oplaadt? Of als flexibele energiecontracten het aantrekkelijk maken om de wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt? Welke uitkomsten biedt het slimmer omgaan met energieverbruik voor netcongestie?

Energiebesparing – Maart 2025 (week 10)
Energie besparen kan ook een oplossing zijn om netcongestie tegen te gaan. We bekijken mogelijkheden voor energiebesparing.

Waar en wanneer?

Board event

Neem contact op

Deel dit artikel

Events

#slimgroengezond

Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.