Het elektriciteitsnet is overvol. Dat heeft grote impact op verduurzaming en de economische ontwikkeling. In de eventserie Netcongestie Learn & Share wisselen we kennis uit, verbinden partners aan elkaar, en identificeren welke oplossingen nodig zijn.
Om netcongestie op te lossen, hebben we elkaar nodig. Echte opschaling en versnelling blijkt nog weerbarstig. We zien hierin twee belangrijke uitdagingen:
- Kennisniveau: Netcongestie is geen nieuw onderwerp meer. Toch weten veel organisaties weinig over de huidige situatie en mogelijke oplossingsrichtingen. Wanneer meer partners op de hoogte zijn, activeren we een grotere groep stakeholders die met elkaar aan oplossingen kunnen werken.
- Overzicht: Er gebeurt al veel, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Ook Amsterdam Economic Board en ons programma Amsterdam Smart City werken aan initiatieven die raken aan de uitdagingen rondom netcongestie. Een integraal overzicht van activiteiten ontbreekt. Meer inzicht in wat goed werkt en welke stappen mogelijk zijn, is een goed idee. Dan doen we geen dubbel werk.
Wil je erbij zijn?
Dit evenement is bedoeld voor leden van onze Network Council en partners van Amsterdam Smart City. Heb je interesse in dit event of wil je zelf bijdragen aan deze eventserie? Stuur dan een mail naar c.teurlings@amecboard.com.
Programma
In deze tweede editie van Netcongestie Learn & Share zijn we te gast bij Waag Futurelab. Met deze partner onderzoekt Amsterdam Economic Board de mogelijkheden bij het idee dat in 2050 minimaal 50% van de energie voor gebouwde omgeving en particulier vervoer wordt opgewekt vanuit een maatschappelijk initiatief.
Want: kunnen lokale energie gemeenschappen een oplossing bieden voor netcongestie? Hoe zorgen we in een gedistribueerd energienet ook voor gedistribueerd eigenaarschap? Hoe maken we energiecoöperaties mainstream? Judith Veenkamp vertelt wat nodig is om die 50% te halen. In breakout sessies gaan we dieper in op verschillende vraagstukken.
13:45 – 14:00 uur – Inloop
14:00 – 14:15 uur – Welkomstwoord
14:15 – 14:45 uur – Judith Veenkamp (Waag Futurelab) – Energietransitie via de maatschappelijke route
14.45 – 15.00 uur – Introductie begeleiders breakout sessies
15:00 – 16:10 uur – Break-out sessies
- Jasper Klapwijk (Oprichter Kantelingen en Woonruimte Coöperatief) neemt ons mee in wat er allemaal komt kijken bij energiecoöperaties voor bewoners. Hoe wet en regelgeving niet altijd meewerkt en over de systeemverandering die nodig is om van een energiesysteem dat draait om geld te gaan naar een systeem waarbij solidariteit, zelfstandigheid en leveringszekerheid centraal staan.
- Prof. Dr. John Grin en Dr. Mendel Giezen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen UvA) vertellen ons over een nieuwe definitie van efficiëntie bij een gebiedsgerichte energietransitie. In deze break-out sessie gaan we samen opzoek naar de mogelijkheden die gebiedsgericht denken biedt aan burgers en maatschappelijke initiatieven, welke problemen dit oproept en wat we beter zouden willen begrijpen.
- Gem Beemsterboer (Bestuurder ECAH, Port of Amsterdam) geeft ons een inkijkje in de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH). Netcongestie zorgt ervoor dat het elektriciteitsnetwerk in de Amsterdamse haven geen extra vermogen kan uitgeven. Met deze coöperatie lossen ze dit probleem op.
16:10 – 16:30 uur – Plenaire terugkoppeling en afsluiting
16:30 – 17:30 uur – Napraten en netwerken
Meer informatie
Ontdek wat wij doen aan spanning op het elektriciteitsnet via onze verkenning Energietransitie via lokale daadkracht.
Lees ook het verslag over de eerste editie van Netcongestie Learn & Share. En bekijk waar komende edities over gaan:
Arbeidsmarkt – 5 november
Een mogelijkheid om de overbelasting van het elektriciteitsnet op te lossen, is het in flink tempo te ‘verzwaren’. Als er overal dikkere kabels liggen, is er geen netcongestie meer. Hier komt een flinke arbeidsopgave bij kijken. Daarom duiken we in deze sessie in de problematiek rondom de arbeidsmarkt. We zijn te gast bij het Centre of Expertise City Net Zero, Hogeschool van Amsterdam.
Flexibilisering energieverbruik – Januari 2025 (week 4)
Wat als niet iedereen aan het eind van een werkdag de auto oplaadt? Of als flexibele energiecontracten het aantrekkelijk maken om de wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt? Welke uitkomsten biedt het slimmer omgaan met energieverbruik voor netcongestie?
Energiebesparing – Maart 2025 (week 10)
Energie besparen kan ook een oplossing zijn om netcongestie tegen te gaan. We bekijken mogelijkheden voor energiebesparing.
Waar en wanneer?
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Meer events
10
sep
Deel dit event
#slimgroengezond
Wil je direct horen over onze events?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.