‘Van de Board verwacht ik dat het een linking pin is’

Logistiek, duurzaamheid en digitalisering: bij coöperatie Royal FloraHolland spelen deze thema’s een belangrijke rol, net als bij veel Boardleden. De coöperatie met bijna 4.000 telers als lid levert zo een belangrijke bijdrage aan de groene en gezonde Metropool Amsterdam, zo vertelt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde.

Royal FloraHolland

Royal FloraHolland vormt de verbinding tussen kwekers en kopers. Of, zoals directeur Steven van Schilfgaarde het verwoordt: “Wij zorgen voor de bestelling, betaling en bezorging van sierteelt. Dat deden we honderd jaar geleden, en dat doen we nu nog.” Met meer dan 3.000 medewerkers en de hoofdvestiging in Aalsmeer is de coöperatie een belangrijke speler in de regio én in de wereld. Als marktleider en als voorbeeld voor anderen. Voor corona kwamen er vanuit de hele wereld delegaties en toeristen naar het bezoekerscentrum in Aalsmeer.

Als grote organisatie in de Metropoolregio is samenwerking met andere organisaties van groot belang, vindt Van Schilfgaarde. Vandaar ook dat Royal FloraHolland lid is van de Network Council van de Board. “Net als de Board houden we ons bezig met logistieke uitdagingen, met digitalisering, met kennis- en innovatieontwikkeling, met ons personeel van de toekomst. Er zijn dus voldoende aanknopingspunten om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren.”

Rondom de biljarttafel

In die honderd jaar — de organisatie heeft het predikaat Koninklijk — is er wel behoorlijk wat veranderd. Waar vroeger de biljarttafel werd gebruikte bij het veilen is Royal FloraHolland nu druk doende om het volledige verkoopproces te digitaliseren. Op het digitale platform Floriday kunnen kwekers en kopers nu terecht om alles rondom de verkoop van sierteelt te regelen. “Het interessante is: als dit systeem straks staat en iedereen gebruikt het, dan wil niemand meer terug. Maar de ontwikkeling en implementatie is niet eenvoudig. Elke kweker heeft z’n eigen bedrijfsprocessen en systemen waarop Floriday moet aansluiten. Dankzij goede samenwerking is het gelukt om iets te ontwikkelen dat voor alle belanghebbenden interessant is.”

Floriday moet er onder meer aan bijdragen dat de logistiek rondom sierteelt veel efficiënter wordt georganiseerd. Van Schilfgaarde: “In ons digitale platform komt straks ook alle data over het benodigde transport samen. Daarvoor hebben we met drie grote sierteeltvervoerders de joint-venture Floriway opgericht. Daardoor kunnen we vervoersstromen veel efficiënter gaan organiseren en dus ook verminderen. Daarbij is het van groot belang dat alle partijen hun data op een verantwoorde manier kunnen gaan delen en dat lijkt goed te passen bij initiatieven van de Board zoals Tada en AMDEX, waarin wordt gewerkt aan een open, eerlijke en betrouwbare datamarkt in de metropoolregio. Ik vind het interessant om daarnaar te kijken. Wat er dan aan vervoersstromen overblijft, kunnen we efficiënter organiseren meer bundelen en zero emissie, al dan niet elektrisch laten transporteren.”

Het Plastic Pact en de Groene Stad

Ook op andere gebieden zet Royal FloraHolland zich in voor verduurzaming. Bijvoorbeeld in de eigen operatie: de coöperatie ondertekende begin vorig jaar het Plastic Pact, een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. “Wij proberen al ons plastic — en dat is nogal wat — in te zamelen en her te gebruiken. Daar hebben we een heel inzamelingsprotocol voor. Maar dat kan nog steeds beter.”

Daarnaast wordt er binnen Royal FloraHolland hard gewerkt aan een milieucertificaat. Begin 2022 moet elk lid zo’n certificaat hebben. “Dat komt deels ook voort uit de vraag van onze grote kopers: die kijken heel nadrukkelijk naar duurzaam geteelde producten. We zien daardoor dat kwekers hiervoor openstaan. Die willen mee.” Van Schilfgaarde benadrukt dat de sierteeltsector al veel innovatiever is dan de meeste mensen denken. “CO2-neutrale kassen, biologische gewasbeschermingsmethoden, hergebruik van water: bij veel kwekers zien we mooie initiatieven.”

Als partner van het platform De Groene Stad draagt Van Schilfgaarde ook actief uit dat groen veel kan doen voor verduurzaming, juist ook buiten zijn eigen sector. “We weten dat groen in gebouwen heel veel doet voor de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor beheer ruimschoots opwegen tegen het positieve effect op medewerkers, maar ook op het klimaat, de gezondere lucht, stabilisering in de warmtewisseling.”

Linking pin

Welke rol ziet Van Schilfgaarde voor de Board weggelegd de komende jaren? “Ik denk dat de Board de aansluiting moet blijven zoeken met wat er op Europees en nationaal niveau gebeurt. De Europese Commissie heeft een Green Deal aangekondigd, daarvan weten we dat die grote duurzaamheidsinvesteringen gaat vragen van bedrijven en overheden. Van de Board verwacht ik dat het een linking pin is: tussen nieuwe regelgeving en allerlei akkoorden, en subsidiemogelijkheden voor het bedrijfsleven bijvoorbeeld, maar ook een linking pin in het faciliteren van samenwerking.”

Het spreekt hem aan dat de doelstellingen van de Board zo ambitieus zijn. “Als je geen targets zet, komt er niemand in beweging. Om ze voor elkaar te krijgen moeten we samenwerken. Door samen prioriteiten te stellen en elkaar te vertrouwen. En daar speelt de Board natuurlijk ook een belangrijke rol bij.”

Meedoen?

Wil je ook aansluiten bij een van de initiatieven van de Board en lid worden van de Network Council? Klik dan hier.

7 januari 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten