Sapiens Amsterdam is een museum, lab, werkplaats en proeftuin ineen
In het najaar van 2021 opent aan de Zuidas in Amsterdam Sapiens. In dit bijzondere instituut gaan jonge wetenschappers en andere professionals werken aan innovaties en ideeën rondom biodiversiteit en het klimaat. In het gebouw, the Valley, zijn straks ook tentoonstellingen over het Antropoceen, ons huidige tijdperk, te zien. Sapiens is een initiatief van Board-partners Vrije Universiteit Amsterdam & EDGE Technologies, Naturalis Biodiversity Center en architectenbureau MVRDV.
De ambities van het instituut zijn groot. De kernbelofte luidt: “Sapiens geeft mij de energie en ruimte om samen met anderen te werken aan oplossingen voor dringende vraagstukken over samenleving en planeet.” Zo wil het instituut bijdragen aan een systeemverandering, onder meer bij de uitdagingen rondom klimaat en biodiversiteit, mobiliteit, transformatie naar circulaire steden, consumptie en gedrag, natuur-inclusieve gebouwen, water en leefbaarheid, kleding, voedsel en afval. Daarbij wordt uiteraard ook nagedacht over financiering en consequenties voor scholing en arbeidsmarkt. Uitgangspunt hierbij is een multidisciplinaire aanpak, van overheid, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld.
De ondertitel van het Sapiens-programma luidt: Werkplaats van het Antropoceen. Het Antropoceen is de wetenschappelijke benaming voor het tijdperk waarin we nu leven en is het eerste tijdperk waarin we de invloed van menselijke activiteiten terugzien in de ontwikkeling van het klimaat en de atmosfeer. “Sapiens verbindt als eerste instelling ter wereld de urgentie van een ontsporend Antropoceen met bewondering voor de vindingrijkheid van de menselijke soort”, zo meldt het programma.
Samenwerking overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven
Het Amsterdam Sustainability Institute van de VU zal vanuit een breed maatschappelijk perspectief onderzoek, samenhang en studenten leveren die aan de projecten werken. “Voor organisaties en jonge talenten die willen innoveren en in het centrum van de maatschappelijke transformatie willen opereren biedt Sapiens een uniek platform”, zegt VU-bestuursvoorzitter en Boardlid Mirjam van Praag. “Interdisciplinair werken, een ijzersterk niet-traditioneel netwerk door alle sectoren heen en een out-of-the-box werkwijze, geënt op het initiatief Groene Cirkels. Sapiens activeert de leiders van nu en kweekt de breed georiënteerde leiders van morgen.“
Naturalis Biodiversity Center is het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Het instituut heeft veel expertise over specifieke soorten en weet alles van ecosystemen en state-of-the-art onderzoekstechnieken. Naturalis-directeur Edwin van Huis: ““In Sapiens kunnen we samen met het hoger onderwijs, het bedrijfsleven, de Metropool Amsterdam, ministeries, ngo’s en media intensief werken aan concrete oplossingen. Niet als denktank, zonder verplichtingen: nee, alle partners committeren zich aan de uitkomsten van wat Sapiens voortbrengt, en gaan het uitvoeren in hun dagelijkse praktijk. We vinden het cruciaal dat het echt gebeurt. Daarom betrekken we ook de samenleving, met de expositie, publieksprogrammering en met de omroep. Met de wetenschap kunnen we ver komen, maar we hebben de praktijk en ander gedrag van alle betrokkenen nodig om het waar te maken”.
Jongeren tot 30 jaar
De initiatiefnemers willen samenwerken met vooraanstaande ngo’s, het bedrijfsleven, landelijke en regionale overheden en andere kennisinstellingen. Op de website kun je je aanmelden om mee te doen.
Sapiens wordt straks grotendeels gerund door jongeren tot 30 jaar. In de werkplaats vinden we dan jonge academici en jonge professionals van de overheid, uit het bedrijfsleven, uit ngo’s en uit de creatieve sector. Zij starten projecten waar overheden en bedrijven bij kunnen aanhaken, injecteren hun innovaties, concepten en systeemingrepen bij organisaties en nieuwe start-ups en zetten een groot publiek aan tot gedragsverandering om zo de balans tussen mens en natuur te herstellen. Het wordt een plaats waar iedereen zich kan bezinnen op zijn of haar rol op aarde en kan meedenken over het behoud van onze planeet.
Sapiens krijgt een plaats in the Valley, een gebouw met een rotsachtig ontwerp van MVRDV-architect Winy Maas en landschapsarchitect Piet Oudalf. Het volledig duurzame gebouw is zeer energie-efficiënt: het wekt jaarlijks zelfs meer energie op dan het verbruikt.
Word lid van de Network Council
Net als VU en EDGE Technologies lid worden van de Network Council? Neem contact op met Marjan Schrama.
Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.
24 september 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Het overvolle elektriciteitsnet is een complex probleem. Energie delen en het vormen ...
- Voorbereidingen voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 zijn in volle gang en de inschrijving ...
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...