Prestigieuze internationale prijs voor Actienetwerk 15% GasTerug

Het actienetwerk dat is opgezet om het gebruik van aardgas in de Metropool Amsterdam nog dit jaar met 15% terug te dringen, heeft een prestigieuze internationale prijs gewonnen. In het Argentijnse Buenos Aires is het initiatief onderscheiden met een award van C40 Cities.

C40 is een internationaal netwerk van burgemeesters, waar de Amsterdamse burgemeester en Board-voorzitter Femke Halsema lid van is. Het netwerk zet zich in voor het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.

De nominaties voor de C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards werden in augustus bekend. Verdeeld over vijf categorieën waren er twintig finalisten uit verschillende landen. De Metropool Amsterdam nam het in de categorie voor initiatieven voor het versnellen van directe actie op tegen Addis Ababa, New York City en Seoul. Het thema van dit jaar was ‘United in action’.

Gasverbruik daalt fors

Het Actienetwerk 15% GasTerug is kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne opgericht en vormde in korte tijd een coalitie van meer dan 150 partijen die zich ervoor inzet om het gasverbruik fors te beperken in de Metropool Amsterdam. De rijksoverheid heeft zich hierachter geschaard en een financiële bijdrage toegezegd van € 1 miljoen. Inmiddels is het gasverbruik in de regio met 7% verminderd. Een prognose van Alliander van eind augustus liet zien dat het verbruik van aardgas dit jaar bijna 10% lager zal zijn dan het gemiddelde over de periode 2018 tot en met 2021. Met elkaar hopen we dat voor het eind van het jaar 15% reductie is gerealiseerd.

In de Amsterdamse metropool werken gemeenten, provincies, instellingen, belangenorganisaties en bedrijven samen om het gasverbruik te verminderen. Zo wordt zo veel mogelijk het licht in bedrijfspanden gedoofd tussen 23:00 uur ’s avonds en 06:00 uur ’s ochtends en is in gemeentepanden de thermostaat lager gezet. Ondernemers zetten verlichting en gevelreclames ’s avonds uit en sluiten de deuren wanneer de verwarming of airco aanstaat.  Energiecoaches adviseren inwoners heel concreet over manieren om gas en stroom te besparen. En de Fixbrigade gaat langs huishoudens met een laag inkomen (minder dan 140% van het minimumloon) en mkb-ondernemers om gratis hun woning of bedrijf (beter) te isoleren.

‘Steden lopen voorop’

Sadiq Khan, voorzitter van C40 Cities en burgemeester van Londen, feliciteerde alle winnaars. “Steden lopen voorop als het gaat om de aanpak van de klimaatcrisis”, zei Khan. “Deze steden presenteerden de beste projecten van over de hele wereld.”

Over 15% GasTerug

Het Actienetwerk 15% GasTerug staat onder regie van vijf partijen: de gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, Green Business Club, Platform 02025 en Amsterdam Economic Board. Wil je meer weten over het Actienetwerk 15% GasTerug, kijk dan op de website ikzetookdeknopom.nl of neem contact op via info@actienetwerkgasterug.nl.

Meer informatie over de prijzen en de projecten van de genomineerden is te vinden op www.c40.org/awards.

20 oktober 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten