15% energie besparen doe je samen

De urgentie om samen energie te besparen neemt alleen maar toe: energieprijzen zijn tot recordhoogtes gestegen, een energiecrisis manifesteert zich en het aantal mensen dat wordt geconfronteerd met financiële problemen groeit met de dag.

Het actienetwerk 15% GasTerug – onder regie van Amsterdam Economic Board, Duurzaamheidsraad Amsterdam, gemeente Amsterdam, Green Business Club, Metropoolregio Amsterdam en 02025 – had zich ten doel gesteld om vóór het einde van 2022 met 15 procent structureel gas te besparen. Met een afname van 12,3% in november was het behalen van die doelstelling nog onzeker. Tijdens een bijeenkomst van het actienetwerk op 18 januari liet Pallas Agterberg van Alliander weten dat het de Metropool Amsterdam toch is gelukt om 15% minder gas te gebruiken.

De regionale afname van aardgasverbruik is het grootst bij bijvoorbeeld grote tuinders, ziekenhuizen en industrie: -22,8%. Grootverbruikers zoals grotere winkels en instellingen behaalden de voorspelde reductie van 15,7%. Huishoudens en kleinere winkels hebben 13% minder gas verbruikt. Dit brengt het totaal op -15 procent. Lees voor meer gegevens dit bericht van de Metropoolregio Amsterdam.

Internationale prijs

C40 Cities heeft het initiatief 15% GasTerug op 19 oktober 2022 onderscheiden met een Bloomberg Philanthropies Award in de categorie voor initiatieven, gericht op directe actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze prestigieuze, internationale prijs geeft het actienetwerk nog meer vleugels.

Samen met een groeiend netwerk van meer dan 300 mensen willen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen, dat we solidair zijn, van elkaar leren en elkaar helpen. Mét en voor de industrie, bewoners, ondernemers en werknemers. Er zijn drie dingen die je nu al kunt doen:

1. Doe mee met je eigen bedrijf of kantoor

Als bedrijf kun je met de 6 eenvoudige stappen op ‘Zet ook de knop’ al een belangrijke bijdrage leveren. Wist je dat alle bedrijven op de Zuidas de verlichting nu ’s nachts uitdoen? Laat zien wat jouw organisatie doet om energie te besparen. Deel de campagne én jouw acties op social media en websites. Heb je een besparing doorgevoerd waarvan je weet dat die anderen kan inspireren? Laat het ons weten (mail m.bot@amecboard.com). Zo inspireren we anderen om ook te besparen.

Grotere organisaties zijn verplicht maatregelen te nemen, waarvan vaststaat dat ze binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Er zijn ook handige maatregelen voor kleinere organisaties. Bekijk bijvoorbeeld Tussen Kolen & Parijs (urgenda.nl).

2. Bespaar ook thuis

Stimuleer en steun mensen in je organisatie door aandacht te besteden aan energiebesparende maatregelingen thuis. Deze 4 energiebesparingstips voor thuis zijn een goed startpunt. Ook kun je mensen in je organisatie in de spotlights zetten die thuis en/of op kantoor actief energie besparen.

3. Word Energiecoach

Wil je mensen in je organisatie stimuleren om anderen te helpen bewuster met energie om te gaan en zo de energierekening te verlagen? Dat kan als Energiecoach van !WOON. Vrijwilligers in bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem en Zaanstad komen als energiecoach op afspraak bij mensen thuis. Je ontvangt een uitgebreide training, materiaal en begeleiding. Kijk voor meer informatie op www.wooninfo.nl/energiecoach-worden.

Ook in andere gemeenten in de Metropool Amsterdam zijn energiecoaches actief en kun je je aansluiten. Dit wordt door verschillende organisaties georganiseerd. Sommige hiervan werken met vrijwilligers en er zijn organisaties die huis aan huis gaan met betaalde krachten. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente.

20 september 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten