Marilene Streefland: ‘We hebben echte mbo-vakmensen nodig’
Mbo-studenten van het Mediacollege Amsterdam zijn populair onder werkgevers. Logisch, vindt Marilene Streefland, voorzitter College van Bestuur van het Mediacollege Amsterdam. Zij zijn cruciaal voor de slimme, groene en gezonde regio waar we hard aan werken. “De praktijk is misschien nog wel belangrijker dan de theorie, daarom zet ik me in voor een herwaardering van het mbo.”
Vanaf januari sluit Streefland zich aan bij de Network Council van de Amsterdam Economic Board. De connecties tussen het Mediacollege en de Board waren er al een tijdje. Zo participeert de opleiding Software Development in TekkieWorden, onderdeel van het Boardprogramma TechConnect. De TV Academy, waarvan het Mediacollege partner is, zit net als de Board op het Marineterrein. Dit gebied in de hoofdstad is een testgebied en stadskwartier voor leren, werken en wonen in een leefbare stad.
“Een van mijn opleidingsmanagers zei: moeten we niet iets met de Board? Toen ben ik me erin gaan verdiepen. Al snel zag ik eigenlijk dat we goed kunnen samenwerken aan de toenemende vraag naar vakmensen”, vertelt Streefland.
Mbo niet vanzelfsprekend
De vraag naar technisch geschoold mbo-personeel is gigantisch, stelt de bestuursvoorzitter vast — net als andere leiders in de regio. Precies daar begint de uitdaging waar ze ook met de Board aan hoopt te werken. “Voor een mbo-opleiding kiezen is voor veel jongeren helaas nog niet vanzelfsprekend. Dat begint al in het basisonderwijs, waar iedereen een vwo-advies lijkt te willen. We denken allemaal dat kiezen voor de theorie beter is, maar in de praktijk is net zo goed geld te verdienen. We hebben echte mbo-vakmensen nodig, doeners en makers — en dat zal ik blijven promoten. Die boodschap moet namelijk ook bij ouders en bedrijven terechtkomen.”
Het Mediacollege leidt zulke vakmensen op via 14 mbo-opleidingen: van Mediamanager tot Ruimtelijk Vormgever en van Game Artist tot Software Developer. Ook de vmbo-opleiding Media, Vormgeving & ICT is onderdeel van de school. “Met ons lidmaatschap van de Network Council van de Board, verbreden wij ons netwerk. Ook vergroten wij met onze contacten het netwerk van de Board zelf”, zegt Streefland. “Wij hebben namelijk al een groot netwerk van bedrijven waarmee we samenwerken. Dat zijn voor ons belangrijke gesprekspartners: zij laten ons zien waar er tekorten zijn in de sector, zodat wij onze onderwijsprogramma’s kunnen aanpassen en verbreden.”
Virtuele raket lanceren
Beroepsopdrachten spelen een belangrijke rol op het Mediacollege. Streefland: “Onze studenten Software Development en onze Game Artists hebben bijvoorbeeld Defensie in Den Helder geholpen met een virtueel trainingsprogramma. Via virtual reality kunnen mariniers in opleiding een fregat betreden of een raket lanceren. Zo’n opdracht geeft onze studenten een realistische leeromgeving. We zien dan ook dat de doorstroom naar werk heel groot is. Bedrijven die nadenken over nieuwe concepten en daar hulp bij nodig hebben, zijn bij ons van harte welkom. Onze studenten denken graag mee. Voor zowel studenten als organisaties is dat samenspel belangrijk.”
Urgente duurzame thema’s
Een goede samenwerking tussen verschillende groepen is ook belangrijk voor de slimme, groene en gezonde regio waar de Board aan werkt. “Duurzame thema’s zijn voor onze studenten urgenter dan je misschien verwacht. Onze studenten zijn maatschappelijker geëngageerd dan ik vroeger was. Zo hebben wij binnen de school enkele frontrunners die zich bezighouden met Sustainable Development Goals. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat we vegan broodjes in de kantine hebben en ze stellen kritische vragen over de verlichting in onze gebouwen. Laatst was ik bij een show van de opleiding Ruimtelijk Vormgeven, waar de studenten op een catwalk aandacht vroegen voor een bepaald onderwerp. Een leerling kwam op met een zuurstofmasker en een zuurstoftank van glas. Daarin stond een kleine boom. Ik vond dat zó’n mooi beeld. Anderen richten zich juist op fast fashion. Deze thema’s liggen op de bestuurlijke tafels, maar onze studenten hebben daar ook goede ideeën over.”
Hybride docenten
Het Mediacollege is betrokken bij House of Skills, het programma van de Board dat werkt aan een arbeidsmarkt waar meer aandacht is voor skills. “Ik ben ook zeer geïnteresseerd in het programma Teach for Amsterdam, waar de Board ook bij betrokken is. Dat moedigt mensen aan om naast hun werk in tech ook in het onderwijs te werken. Ik vind dat wij meer hybride docenten moeten opleiden. Voor een goede aansluiting op de beroepspraktijk hebben we docenten uit het werkveld nodig. We hebben al een paar van die docenten en we zien dat het heel goed werkt. Daarom denk ik graag mee met de Board over hoe we meer van zulke docenten kunnen krijgen.”
Streefland zet zich hiervoor niet alleen in omdat dat goed is voor het onderwijs. Er zijn gewoon meer docenten nodig. “Ik merk dat het voor veel van onze docenten moeilijk is om in de stad woonruimte te vinden. Ze vestigen zich veelal buiten de stad en daar zijn ook scholen waar ze aan de slag kunnen. De oplossing van de problemen op de woningmarkt is in de eerste plaats een politiek vraagstuk, maar ik denk dat we het er zeker binnen de Board ook over moeten hebben. Dat zorgpersoneel, leraren en politie-agenten in de stad kunnen blijven wonen, is in ieders belang. Daar moeten we dus samen over nadenken.”
Kritisch denken
Al meer dan twintig jaar werkt Streefland in het onderwijs in Amsterdam. Eerst als leraar in het basisonderwijs, daarna als bestuurder. Ze vindt dat de kwaliteit van het onderwijs de afgelopen jaren een enorme impuls heeft gehad. “Vooral omdat we ons meer zijn gaan richten op de 21st century skills, op het aanleren van vaardigheden. Daarmee bereiden we alle leerlingen in de regio voor op de toekomst. Dat is precies waarom ik voor het onderwijs heb gekozen. Samenwerken, kritisch denken en jezelf goed kunnen presenteren zijn zaken waar je in alle beroepen iets aan hebt: of je nu loodgieter wordt of arts.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
7 december 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...