Hoe begin je vandaag nog met duurzaam inkopen?

Met het inkoopgedrag van organisaties de wereld een stukje beter maken. Dat is wat Amsterdam Economic Board wil bewerkstelligen met het initiatief Inkopen met Impact. In dit artikel vind je een overzicht van het aanbod van duurzamere inkoopopties.

Wanneer zoveel mogelijk organisaties in de Metropoolregio Amsterdam bij hun facilitaire inkoop en leveringen kiezen voor een duurzaam alternatief, maken we gezamenlijk enorme impact. Denk daarbij aan groene stroom, circulaire kantoorinrichting, vegetarische catering en leveringen met een elektrische bakfiets.

Check je impact

Mogelijk bén je als facilitair inkoper al heel goed bezig met keuzes voor diensten en producten die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben. Met de Checklist Maatschappelijk Verantwoord Inkopen breng je snel in kaart of je impact maakt met je facilitaire inkoop. Ook zie je welke productcategorieën de komende tijd op de inkoopkalender staan. Handig om intern te bespreken of jullie inkoop al op de goede weg is. De Checklist is gebaseerd op de MVI-criteria van PIANOo. Zij hebben deze criteria uitgebreid besproken met inkopers en marktpartijen, zodat ze realistisch en haalbaar zijn.

Ruimte voor verbetering

Is er nog ruimte voor verbetering? Bekijk dan deze stappen:

  1. Vraag je vaste leveranciers vragen om duurzame producten en diensten te bieden. Zo behoud je de vertrouwde relatie en kan je leverancier met je meegroeien.
  2. Je kunt ook op zoek gaan naar nieuwe leveranciers die al zo’n product of dienst aanbieden. Zo stel je je open voor nieuwe spelers die misschien een innovatiever of duurzamer product kunnen leveren.
  3. Het kan zijn dat wat jij wilt, nog niet bestaat. Innovatie blijft nodig om tot een goede oplossing te komen. Dat vraagt om een andere manier van uitvragen, een actieve houding en ook van jou een andere rol. Misschien wordt je launching customer of organiseer je een (ideeën)prijsvraag of ga je op zoek naar ideale samenwerkingspartners. Tip: zet een oproep op amsterdamsmartcity.com en een wereldwijde community denkt met je mee.

Wil je niet wachten tot je eigen leverancier zover is? Dan ga je op zoek naar een nieuwe leverancier. Maar waar?

Veel inkopers vinden het selecteren van nieuwe leveranciers een lastige en tijdrovende klus. Daarom zetten wij een aantal interessante kanalen voor je op een rij.

Wil je meer impact maken in je eigen omgeving? 

Oproep: We zullen deze lijst regelmatig updaten. Mail je aanvullingen naar Annelies van der Stoep onder vermelding van ‘aanvulling aanbod inkopen’. 

11 februari 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten