Hoe begin je vandaag nog met duurzaam inkopen?
Met het inkoopgedrag van organisaties de wereld een stukje beter maken. Dat is wat Amsterdam Economic Board wil bewerkstelligen met het initiatief Inkopen met Impact. In dit artikel vind je een overzicht van het aanbod van duurzamere inkoopopties.
Wanneer zoveel mogelijk organisaties in de Metropoolregio Amsterdam bij hun facilitaire inkoop en leveringen kiezen voor een duurzaam alternatief, maken we gezamenlijk enorme impact. Denk daarbij aan groene stroom, circulaire kantoorinrichting, vegetarische catering en leveringen met een elektrische bakfiets.
Check je impact
Mogelijk bén je als facilitair inkoper al heel goed bezig met keuzes voor diensten en producten die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben. Met de Checklist Maatschappelijk Verantwoord Inkopen breng je snel in kaart of je impact maakt met je facilitaire inkoop. Ook zie je welke productcategorieën de komende tijd op de inkoopkalender staan. Handig om intern te bespreken of jullie inkoop al op de goede weg is. De Checklist is gebaseerd op de MVI-criteria van PIANOo. Zij hebben deze criteria uitgebreid besproken met inkopers en marktpartijen, zodat ze realistisch en haalbaar zijn.
Ruimte voor verbetering
Is er nog ruimte voor verbetering? Bekijk dan deze stappen:
- Vraag je vaste leveranciers vragen om duurzame producten en diensten te bieden. Zo behoud je de vertrouwde relatie en kan je leverancier met je meegroeien.
- Je kunt ook op zoek gaan naar nieuwe leveranciers die al zo’n product of dienst aanbieden. Zo stel je je open voor nieuwe spelers die misschien een innovatiever of duurzamer product kunnen leveren.
- Het kan zijn dat wat jij wilt, nog niet bestaat. Innovatie blijft nodig om tot een goede oplossing te komen. Dat vraagt om een andere manier van uitvragen, een actieve houding en ook van jou een andere rol. Misschien wordt je launching customer of organiseer je een (ideeën)prijsvraag of ga je op zoek naar ideale samenwerkingspartners. Tip: zet een oproep op amsterdamsmartcity.com en een wereldwijde community denkt met je mee.
Wil je niet wachten tot je eigen leverancier zover is? Dan ga je op zoek naar een nieuwe leverancier. Maar waar?
Veel inkopers vinden het selecteren van nieuwe leveranciers een lastige en tijdrovende klus. Daarom zetten wij een aantal interessante kanalen voor je op een rij.
- De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE publiceren elk jaar een lijst van de groenste energieleveranciers.
- Op Inside Inside kan je je (kantoor)interieur duurzaam samenstellen.
- Wil je iets vervoeren binnen de stad? Kijk dan eens naar de aanbieders op de lijst van Slim en Schoon door de stad.
- Via Izoof kan je makkelijk een elektrische taxi boeken
- Een vegetarische of veganistische cateraar vind je op de lijst van VeganWiki.
- Bedrijven die purpose en profit in balans houden, kunnen B-corp worden.
- De provinciale natuur- en milieufederaties hebben een gezamenlijk platform met Nederlands circulair en duurzaam aanbod van producten en diensten (B2B en ook voor consumenten)
- The Cradle to Cradle Institute heeft al veel internationale merken gecertificeerd.
- Het versnellingshuis Nederland Circulair heeft naar aanleiding van het klimaatakkoord een online platform gemaakt met daarin een lijst van wel 50 best practices.
- Zit je in de deelregio Kennemerland? De gemeente Haarlem en de Stadsgarage hebben het kennemerinkoopplatform.nl opgericht, dat biedt een overzicht van het regionale aanbod aan impact ondernemers.
- Buy Social is een platform waar je het aanbod kunt vinden van sociale ondernemingen die maatschappelijk verantwoorde impact maken voorop stellen, en ook inkoopvragen kunt stellen aan het achterliggende netwerk.
Wil je meer impact maken in je eigen omgeving?
- Bekijk onze tips en tools waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.
- Ga naar www.ikwilcirculairinkopen.nl voor nog veel meer informatie.
- Goede Waar is er voor consumenten die duurzaam willen kopen. Met o.a. een mooi overzicht van keurmerken. Ga na of jouw favoriete kledingmerk duurzaam is.
- Op de sustainable brands index vind je per categorie de meest duurzame aanbieder. Van banken en verzekeraars tot restaurantketens en vakantieparken.
- Good on You geeft internationale modemerken een duurzaamheidsranking.
Oproep: We zullen deze lijst regelmatig updaten. Mail je aanvullingen naar Annelies van der Stoep onder vermelding van ‘aanvulling aanbod inkopen’.
11 februari 2022
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...