State of the Region 2020

 • Algemeen
 • Deze editie zoomen we in op de economische gevolgen van de coronacrisis, de lessen die we hieruit leren, en de acties die partijen in en om Amsterdam nemen om uiteindelijk beter en duurzamer uit de crisis te komen. We kunnen het virus misschien nog niet de baas, wel kunnen we actie nemen om mensen snel opnieuw perspectief op werk te geven en in organisaties bedrijfsprocessen duurzaam in te richten.

  State of the Region

  Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema spreekt haar jaarlijkse ‘State of the Region’ uit en prominenten uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de toekomst van de regio en wat vandaag nodig en haalbaar is.

  Duurzaam uit de crisis

  Corona heeft een ongekende impact op de gezondheid, het mentale welzijn en de bestaanszekerheid van veel organisaties en mensen in de regio Amsterdam.
  Tegelijkertijd biedt de huidige economische tegenwind kansen om de ingezette koers naar een CO2 neutrale en circulaire regio te versnellen. In de ziekenhuizen maar ook elders is de coronacrisis een driver voor innovatie, digitalisering, data-uitwisseling en samenwerking. De overheid toonde zich krachtig en flexibel, net als organisaties die in no-time hun bedrijfsvoering omgooiden om het hoofd boven water te houden of nieuwe kansen te grijpen. Dat willen we vasthouden.

  Dit vraagt om een nieuw evenwicht tussen (economische) groei, gezondheid en duurzaamheid in een MRA die diverser en digitaler wordt. En gezamenlijk te werken aan een slimme, groene en gezonde toekomst van de regio.

  Programma

  Het programma van State of the Region bestaat uit:

  • Opening & welkom door Marijke Roskam en Henri de Groot – hoogleraar regionaal economische dynamiek VU Amsterdam 
  • Presentatie door Ben Verwaayen over de regiovisie Metropool Amsterdam
  •  State of the Region 2020 door Femke Halsema, voorzitter van de Metropoolregio Amsterdam en van de Amsterdam Economic Board
  •  In gesprek met Talitha van den Elst– lid college van bestuur Nova College, Paul Elbers – Intensivist Amsterdam UMC en Abdelhamid Idrissi – oprichter Boeren voor Buren. Samenwerkingen die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis
  • In gesprek met Paul Riemens – CEO RAI Amsterdam, Marcel van Beek – Fietsstrateeg Schiphol en Desirée Uitzetter – voorzitter bestuur NEPROM over de Green Deals Duurzaam uit de Crisis: hoe economisch herstel en werken aan de klimaatopgave hand in hand gaan
  • Interview met Victor Everhardtwethouder economie Gemeente Amsterdam en Cora Smelik – gedeputeerde duurzaamheid Provincie Flevoland over het belang van een regionale investeringsagenda.
  • Afsluiting en reflectie met Burgemeester Femke Halsema

  Wanneer

  State of the Region is overal in de regio online te volgen op 2 december 2020 tussen 15:30 en 17.00 uur.

  Voor wie?

  State of the Region is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in, en bijdraagt aan de slimme, groene, gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam. Weten wie er nog meer aanwezig is bij het online event? Meld je dan ook aan voor het LinkedIn event.

  De gezamenlijke overheden in de Metropool Amsterdam (MRA), de Amsterdam Economic Board en amsterdam&partners organiseren ‘State of the Region’ voor de derde keer.