Circular Commitment event #2

 • Circulaire Economie
 • Tijdens het eerste Circular Commitment event werden afspraken beklonken voor textiel, e-waste en agri-food reststromen. Op 23 november, tijdens het Circular Commitment event #2, bekrachtigen partijen ‘live’ Circular Commitments voor het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden voor luiers, gemaaid gras en dataservers. Daar kun jij bij zijn!

  Wat we 23 november laten zien:

  Recyclen van luiers; een onsmakelijk idee? Kom maar ruiken

  Nederlandse baby’s zijn niet alleen schattig, maar ook enorme milieuvervuilers. Jaarlijks poepen en plassen ze meer dan een miljard luiers vol. Dat geldt overigens ook voor de oudste Nederlanders: dankzij de toenemende vergrijzing produceren zij een vergelijkbare berg incontinentieluiers. AEB vertelt over hoe zij samenwerken om de afvalberg te lijf te gaan door luiers slim uit elkaar te halen en waardevolle grondstoffen als plastics en cellulose opnieuw te gebruiken.

  Spreker: Geert Cuperus, Rijkswaterstaat
  Q&A: Edze Diemer, AEB Amsterdam

  Wat kun je doen met maaisel? Veel!

  De Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en Waterschap Zuiderzeeland creëren bergen met maaisel van de openbare en waterwegen. Dit maaisel is prima te verwerken tot isolatiemateriaal in de bouw. Voor andere bedrijven kan het als basis dienen voor de chemie. Partner NewFoss heeft een waardevolle technologie ontwikkeld die uit dit snoeiafval bruikbare vezels haalt. Met een consortium van partijen gaan we bouwen aan de hoogwaardige verwaarding van maaisel in het Havengebied van Amsterdam, en hier delen we onze plannen voor het eerst.

  Spreker: Micha Hes, Port of Amsterdam
  Pitch: Nienke Verschuur, Zagerij Amsterdam

  Circulaire dataservers, een gat in de markt?

  De Metropoolregio Amsterdam is een van de grootste ICT- en datacenter-hubs van Europa. AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) is bijvoorbeeld dé plek voor grootschalige datacenters. Supersnel internet is natuurlijk geweldig voor de regionale economie, maar ook reden voor zorg: de berg met afgedankte dataservers groeit namelijk gestaag. Uit onderzoek blijkt dat we niet altijd weten wat er met deze afgedankte apparaten gebeurt, en al helemaal niet of deze weer worden hergebruikt. Vanaf nu gaat dat anders: na consultatie met 24 marktpartijen hebben HPE, ICT Milieu, Evoswitch en Amsterdam Green IT de handschoen opgepakt in samenwerking met de Amsterdam Economic Board om te kijken hoe we de dataservers, waardevolle componenten en materialen langer en beter kunnen behouden. Ze vertellen je alles over hun vernieuwende aanpak.

  Spreker: Alex van der Schalk, FFact 
  Pitch: Maikel Bouricius, Asperitas

  Voor wie?

  Het Circulair Commitment Event is er om jou te laten zien wat er al gebeurt ten aanzien van circulaire bedrijvigheid en hoe vooruitstrevend de regio is. Het biedt de frontrunners de mogelijkheid om hun plannen te bekrachtigen, te delen en jullie uit te nodigen tot deelname. Het is hét platform voor innovators, strategen, programmamanagers en anderen in de Metropoolregio Amsterdam die actief (willen) bijdragen aan een circulaire economie.

  Kom kijken (en ruiken) en doe mee in deze beweging om de regio meer circulair te maken!

  Rol van de Board

  De Metropoolregio Amsterdam bruist van de circulaire initiatieven die leiden tot circulaire bedrijvigheid en innovatie. De Amsterdam Economic Board initieert deze initiatieven in samenwerking met gemeenten, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

  Voor het sluiten van 9 geselecteerde grondstofstromen en het hergebruik van producten brengt de Amsterdam Economic Board partijen samen voor het verkrijgen van het benodigde schaalniveau en een business case met voldoende volume en afzetkanalen. Partijen omarmen initiatieven om een grondstofstroom zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop terug te brengen en producten te hergebruiken met het ondertekenen van een Circular Commitment.

  Lees en kijk hier voor een impressie van Circular Commitment event #1