AM: ‘Economisch sterke regio geeft ruimte aan lokale economie’
Gebiedsontwikkelaar AM zet zich in voor thema's als de inclusieve stad en klimaatpositieve gebiedsontwikkeling. Wat moeten we volgens Peter Heuvelink, directeur Noordwest bij AM, doen voor de slimme, groene en gezonde Metropool van Morgen?
Nee, Peter Heuvelink hoeft niet lang na te denken over wat volgens hem de grootste uitdaging voor de Metropool Amsterdam is: de schaarse ruimte en de gevolgen die dat heeft voor de energiezekerheid. “Het is schrijnend te horen dat bedrijven hun nieuwbouw moeten stopzetten, omdat ze bij het nieuwe pand geen of niet voldoende aansluiting op het energienet kunnen krijgen. Onzekerheid over de energievoorziening heeft gevolgen voor waar bedrijven zich vestigen. Dus ook voor onze werkgelegenheid. En het vrijkomen van locaties waar uiteindelijk mensen gaan wonen.”
Windmolens zijn, als het aan Heuvelink ligt, niet de enige oplossing voor het dreigende tekort aan energie. “Over de locaties van de windmolens mogen wij best kritisch zijn. Vaak is het een voorbeeld van monofunctionele planning: van ruimtegebruik met maar één bestemming. Daar moeten we vanaf. We moeten gebouwen neerzetten met bijvoorbeeld een bergbezinkbassin, voor de opvang van overtollig water, energielevering en verscheidenheid in functies. Of grotendeels leegstaande parkeergarages slimmer gebruiken. We moeten creatiever worden om onze schaarse ruimte dubbel te gebruiken, of misschien zelfs driedubbel of meer.”
Om de hiervoor benodigde creativiteit te versterken moet de onderlinge samenwerking in de Metropool Amsterdam verder versterkt worden, vindt Heuvelink. “Voor elke gemeente in de regio zijn de opgaven op lokaal niveau groot. De neiging bestaat dan om ze lokaal op te lossen. Maar een inwoner van jouw gemeente maakt waarschijnlijk gebruik van de hele regio. Die werkt of recreëert misschien wel in een ander deel van de regio. Je hoeft als gemeente niet op elk vlak te excelleren. Als er in de gemeente naast je wel starterswoningen zijn of juist veel villa’s is dat misschien ook goed. Daarom: 1 + 1 = 3. Als we samenwerken aan de uitdagingen kunnen we tot grotere dingen komen. Een economisch sterke regio geeft ook ruimte aan het versterken en groeien van de lokale economie.”
Leefbaarheid in Bajeskwartier
Heuvelink is bij AM sinds 2016 directeur Noordwest en kent de Metropool Amsterdam dus goed. AM ontwikkelt bijvoorbeeld, samen met AT Capital en Schröders het Bajeskwartier op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes, Wickevoort in Haarlemmermeer, met Rochdale het Kwadijkerpark in Purmerend en DeoNeo in Haarlem. De projecten sluiten aan bij twee belangrijke onderwerpen van AM: duurzaamheid en sociale impact. “Het Bajeskwartier en DeoNeo zijn bijvoorbeeld gericht op ontmoeting. Je kunt er vanuit de parkeergarage niet direct je woongebouw in, maar loopt eerst over een plein. Daarbij kom je mensen tegen en dat draagt bij aan inclusiviteit en leefbaarheid.” In Wickevoort werkt AM nauw samen met een zorginstelling. “Zij overwegen om ook een aantal van de geplande woningen te kopen voor hun medewerkers. Zodat ze zorgmedewerkers kunnen behouden voor de regio.”
Hierdoor blijft het wonen in deze regio niet iets voor alleen de happy few. Politieagenten, verpleegkundigen en docenten kunnen er ook woonruimte vinden. “Goedkoper bouwen lukt bijna niet: aan de prijs van arbeidsloon en materiaal kunnen wij als gebiedsontwikkelaar weinig doen. Maar er zijn wel wat andere manieren om kopen toegankelijk te maken”, zegt Heuvelink. Bij de nieuwbouw aan het Amsterdamse Vreeswijkpad zorgt een koopstartregeling bijvoorbeeld voor een wat lagere verkoopprijs. “Ook zouden we er als regio meer aan moeten doen om dit soort projecten bij deze groepen eerder onder de aandacht te brengen, zodat zij zich al vroeg kunnen oriënteren op de hypotheekmogelijkheden voor nieuwbouw. Dan weten ze – als het zover is – of ze zich voor het project aanmelden.”
CO2-vrij in 2030
AM gebruikt haar maatschappelijke thema’s als leidraad. “We willen dat onze projecten altijd iets toevoegen aan die thema’s. Momenteel zijn we ze aan het verbreden: we willen onze projecten in 2035 klimaatpositief ontwikkelen en dat de ESG-factoren en met name sociale impact een prominentere rol krijgen. Dat sluit ook aan bij de brede welvaart waar Amsterdam Economic Board zich mee bezighoudt.”
Door de woningschaarste is de roep om nieuwe woningen groot. Tegelijkertijd dalen de woningprijzen en stijgt de hypotheekrente. In deze omstandigheden snel, betaalbaar én duurzaam bouwen is niet makkelijk, bevestigt Heuvelink. “Je ziet dat beleggers wat minder makkelijk instappen. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor materiaal. Daarom moeten we soms wel concessies doen op uitstraling en kwaliteit. Op duurzaamheid doen we geen concessies omdat we bouwen voor de lange termijn.”
Een belangrijke ontwikkeling zijn de modulaire bouwsystemen waar steeds meer bouwers mee werken. Moederbedrijf BAM heeft bijvoorbeeld de houten Flow-woning, die in de fabriek wordt gemaakt en bijna CO2-neutraal kan worden neergezet. “Standaardisatie is denk ik een belangrijke oplossing voor dit vraagstuk. Ook omdat we allemaal kampen met een tekort aan bouwers. De vraag wordt straks: gaan we die inzetten voor het verduurzamen van onze bestaande woningvoorraad of voor het bouwen van nieuwe woningen?”
“Mbo’ers zijn de nieuwe rijken”, las Heuvelink laatst in een interview met een mbo-directeur. “Je ziet dat er in Londen loodgieters zijn die al 200 pond per uur vragen. Iets kunnen maken is tegenwoordig een schaars goed. Onze IT-systemen kunnen dit werk niet zomaar overnemen. We zullen het werk dus ook anders moeten gaan belonen, maar dat heeft ook weer effect op de huizenprijzen.”
Waardevol botsen
Heuvelink is blij dat de arbeidsmarkt en personeelstekorten ook hoog op de agenda van Amsterdam Economic Board. Als lid van de Network Council komt hij graag naar de events die Amsterdam Economic Board organiseert voor leden. “Laatst was ik bij een bijeenkomst waar we twintig jaar vooruit keken. Hoe leven mensen dan? Hoe maken we dan gebruik van de ruimte? Dit soort vergezichten gebruik ik ook weer in mijn werk voor AM. Want de grote vraag is natuurlijk ook wat dat vervolgens betekent voor gebiedsontwikkeling.”
Tijdens corona miste hij het samenkomen. “Nu merk je dat mensen niet zo makkelijk meer naar bijeenkomsten gaan. Ze zeggen: ik luister wel een podcast, dat is ook nuttig. Maar die bijeenkomsten zijn altijd nuttig. Je botst er tegen iemand aan, met wie je vervolgens even staat te praten. Dat is waardevol. Helemaal in een netwerkregio als de onze.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
Ook lid worden van de Network Council?
Het lidmaatschap van de Network Council biedt jouw organisatie veel voordelen. Zoals het uitbreiden van je netwerk met interessante partners binnen de regionale overheid, het bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Lees er meer over en word lid!
11 april 2023
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...