Een wereld in transitie vraagt om een plek waar changemakers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken. Amsterdam Smart City is die open, veilige plek waar we vanuit het vraagstuk en met onze waarden voorop met elkaar aan de slag gaan. Elkaars verschillen gebruiken we constructief en creatief. De kernwaarden – de mens centraal, leren door te doen, publieke meerwaarde, openheid en transparantie – zijn hierin leidend.

Voor wie is Amsterdam Smart City?

Wij zijn een onafhankelijk platform met een internationale community van meer dan 8000 changemakers. Verbonden aan de Metropool Amsterdam, waar de inmiddels 24 aangesloten publieke en private partners met elkaar en de community co-creëren. Het online platform staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in en werkt aan stadsontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en technologie.

Waarom dit platform?

Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst willen we wonen en werken in een gezonde stad. Steden worden steeds drukker en we ondervinden de gevolgen van klimaatverandering en vervuiling. Daarom kijkt Amsterdam Smart City naar vraagstukken als: hoe maken we de overstap van fossiele naar duurzame energie? Kunnen we afval omzetten in grondstoffen? Hoe schakelen we over op schoon en elektrisch vervoer? En hoe houden we onze digitale wereld transparant en begrijpelijk?

Wat doen we?

Amsterdam Smart City heeft al meer dan 12 jaar ervaring in het tot stand brengen van (digitale) innovaties voor duurzame, leefbare steden. Door een values first aanpak zorgt Amsterdam Smart City ervoor dat innovaties daadwerkelijk bijdragen aan schonere, groenere en gelukkigere steden. ASC stelt bewoners en gebruikers van steden centraal.

Resultaten 2021

Amsterdam Smart City heeft zich in ruim 12 jaar tijd ontwikkeld tot een open innovatieplatform dat een internationale community faciliteert en waarin een sterk netwerk van 25 regionale partners met elkaar werkt aan transitieprojecten die de partners inbrengen.

Daarnaast ontwikkelen de kennispartners met elkaar nieuwe innovatiemethoden om ‘wicked problems’ (ingewikkeld problemen zonder simpele oplossing) aan te pakken. Dit doen deze partners ook voor Amsterdam Economic Board, bijvoorbeeld rondom ‘spanning op het elektriciteitsnet’. Belangrijk daarbij zijn de publieke waarden die altijd voorop staan.

Activiteiten 2022

Projecten waar het netwerk in 2022 verder aan werkt, zijn: dataplatforms voor een circulaire economie; deelvervoersystemen; drukte-meters gebaseerd op eerlijke data en het opzetten van slimme energiesystemen. In het project Responsible Sensing testen we op het Marineterrein hoe we publieke en democratische waarden van de samenleving kunnen integreren in het ontwerp van detectiesystemen in de openbare ruimte. In het project AI4cities werken we met partners uit binnen- en buitenland aan de vraag hoe we AI kunnen inzetten om steden duurzamer te maken op een open en transparante wijze.

In 2022 bereikt ons netwerk impact op grote en urgente maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we door onze bestaande instrumenten nóg beter te maken. Het Wicked Problems Team en de Deepdive-aanpak zorgen voor verdieping, versnelling en doorbraken op de thema’s waar onze partners aan werken. Onze kernwaarden; de mens centraal, leren door te doen, publieke meerwaarde en open en transparant zijn altijd herkenbaar en maken de resultaten sterker. In 2022 vormen we minimaal 8 nieuwe coalities die binnen onze thema’s urgente maatschappelijke vraagstukken aanpakken.

Uitnodiging tot samenwerking

Wil je als partner gezamenlijk werken aan betere straten, buurten en steden? Neem dan contact op met Leonie van den Beuken, programmadirecteur Amsterdam Smart City.

Nieuws

Thumbnail van Maurice van den Bosch (OLVG) over innovatie in de zorg
| Nieuws

Maurice van den Bosch (OLVG) over innovatie in de zorg

Lees artikel
Thumbnail van Nieuwe raads- en Statenleden schuiven aan
| Nieuws

Nieuwe raads- en Statenleden schuiven aan

Lees artikel
Thumbnail van Michiel van Vlimmeren (Salesforce): ‘Bundel je krachten’
| Nieuws

Michiel van Vlimmeren (Salesforce): ‘Bundel je krachten’

Lees artikel
Thumbnail van Innovation for Health biedt optimisme in moeilijke tijden
| Nieuws

Innovation for Health biedt optimisme in moeilijke tijden

Lees artikel
Schrijf je in voor de Board Update

Ontvang maandelijks actueel nieuws en aankomende events. Bekijk hier wat je kunt verwachten.

Receive current news and upcoming events every month. Check out what to expect here. Please note that our newsletter is in Dutch.

Door op aanmelden te drukken ga je akkoord met de privacyverklaring.

By clicking on sign up, you agree to the privacy statement.