Marjolein Bot | Amsterdam Economic Board

Marjolein Bot

Lead Energie & Digitaal

Amsterdam Economic Board

Focus: Verantwoorde digitale samenleving, toekomstig energiesysteem, coalities bouwen

Onze maatschappij wordt steeds digitaler en daarmee steeds complexer. De energietransitie en digitale transitie zijn nauw met elkaar verbonden: de een kan niet zonder de ander. Digitalisering speelt bijvoorbeeld een essentiële rol bij het oplossen van schaarste op het energienetwerk. Daarnaast zijn er de grote uitdagingen die het gebruik van data met zich meebrengt: bijvoorbeeld gebrek aan transparantie en desinformatie die kunnen resulteren in uitsluiting​ of polarisatie.

Marjolein wil een positieve bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame digitale samenleving, waar data op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Zij bouwt aan verschillende coalities met partijen uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Want om echte impact te maken moeten organisaties op een andere manier samenwerken.

Marjolein heeft economie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was werkzaam bij PwC, IBM Consulting, Deloitte en Shell waar zij zich met name richtte op transities en ontwikkeling van organisaties.

“Technologie zal onze leefbaarheid op allerlei manieren vergroten. We moeten ervoor zorgen dat onze digitale footprint nul wordt én dat onze data op een verantwoorde manier wordt gebruikt.”