Talentontwikkeling voor de toekomst: minder praten, meer doen
Natalija is recent gestart als ‘Challenge Lead Talent voor de Toekomst’. Wat zijn haar drijfveren? En hoe geeft zij lading aan de ambities van de Amsterdam Economic Board als het gaat om de meest adaptieve arbeidsmarkt en talentontwikkeling in de regio Amsterdam? Hoe zorgen we dat mensen gemotiveerd zijn om een leven lang te ontwikkelen en ook de banen van de toekomst willen doen?
Wat deed je voordat je bij de Board begon?
Mijn achtergrond is echt divers: creatieve industrie, corporate consultancy en de laatste jaren vooral talentontwikkeling. Ik werk al jaren met vraagstukken over de vaardigheden voor de toekomst en het leren voor morgen. Mijn hobby is leren. Ik ben wat ze in het Engels noemen een habitual learner en ben nu met mijn derde post hbo opleiding bezig: psychodrama en groepsprocessen.
Ook schrijf ik een boek over de 7 meest belangrijke skills voor de komende 10 jaar. Ik geloof dat er basisvaardigheden zijn die bepalend zijn voor de toekomst. Bijvoorbeeld, hoe ontwikkel je het vermogen om te leren, succesvol met je baan mee te groeien en van carrière te veranderen?
We praten vaak over de kloof tussen welke vaardigheden mensen hebben en welke er worden gevraagd. We vergeten de andere kloof: tussen de skills die mensen hebben en het werk dat ze willen doen. De vraag die ik mezelf vaak stel is: Wat als we straks succesvol zijn om iedereen de juiste (digitale) vaardigheden te leren, maar het beschikbare talent geen zin heeft om de banen te doen die beschikbaar zijn? Verpleegkundigen, leraren en vakmensen zijn nu al een voorbeeld van beroepen waar mensen met de juiste achtergrond de banen niet willen doen. Hoe zorgen we dat er motivatie komt om een leven lang te ontwikkelen en ook de banen van de toekomst te doen?
Waarom heb je ervoor gekozen om bij de Board te werken?
Mijn motto is ‘the best way to predict the future is to invent it’. Het gaat niet over welke toekomst waarschijnlijk is, het gaat over welke toekomst wenselijk is. Daarom vond ik werken bij de Board een interessante uitdaging. We beginnen hier met een doel van wat we willen bereiken en dat gaan we stap voor stap vertalen naar wat er daarvoor precies moet gebeuren. Dat spreekt me erg aan.
Finland heeft een officiële schatting gemaakt dat een derde van de Finse mensen rechtstreeks omscholing en bijscholing nodig heeft als ze relevant op de arbeidsmarkt willen blijven. Als we dit naar de Metropool Amsterdam vertalen, dan praten we over meer dan een half miljoen mensen. Hoog- en laagopgeleiden, professionals, studenten en mensen die langdurig in de WW zitten. En met zeer verschillende skills en banen. Dat zie ik als de concrete uitdaging waarmee we aan de slag moeten: Kunnen we voor 2025 in de regio Amsterdam voor een half miljoen mensen omscholing, bijscholing en passend onderwijs bieden? Wat soort infrastructuur hebben we daarvoor nodig? Hoe kunnen we onze grote ambities naar concrete actieplannen vertalen en slimmer samenwerken?
Waar kunnen we volgens jou de grootste impact maken als Board?
Veel partijen zijn op verschillende manieren bezig met talentontwikkeling: lokaal, regionaal, gericht op een onderwerp, op een doelgroep, gefocust op een specifieke vraag of een probleem. Vaak gebeurt het in ‘n eigen silo, niet wetend van elkaar. Ik wil de schaal van wat we doen en bereiken vele malen groter maken dan het nu is. We moeten zo goed worden in ‘doen’ zoals we in ‘praten’ en ‘denken’ zijn.
Wat ik vaak mis is de vertaling en uitwerking van onze ambities en ideeën. We geloven allemaal dat leven lang ontwikkelen belangrijk is, maar wat moeten we op maandagochtend precies doen? Ik, jij, organisaties, kinderen. ‘t Verschil tussen onze droom en realiteit heet actie.
Waar wil je de komende tijd de nadruk op leggen bij de Board om te werken aan de slimme, groene en gezonde toekomst van de regio?
Mijn focus met de talent uitdaging ligt op het verbinden van praten, denken en doen. Op het faciliteren en uitdragen van thought leadership en het creëren van duurzame, schaalbare innovatie en samenwerkingen. Ik wil de vertaling maken van wat onze visie van ‘slim, groen, gezond’ en ‘de meest adaptieve arbeidsmarkt’ precies betekent voor talent. Ik wil graag dat we een luide stem laten horen over ‘wat willen we als regio en hoe gaan we dat doen?’ En meer initiatieven neerzetten die gaan ontwikkelen hoe de toekomst eruit ziet. Ik zie TechConnect als een mooi voorbeeld van hoe we dat moeten doen.
10 oktober 2019
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...