Prioriteren, verbinden en coördineren in de regio

Barbara Baarsma heeft een indrukwekkend cv: ze is directeur kennisontwikkeling bij Rabobank, hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Vanaf 1 januari 2019 is Baarsma de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Ondanks haar drukke agenda, trad ze onlangs toe als nieuw Boardlid bij de Amsterdam Economic Board. Haar missie: “Prioriteren, verbinden en coördineren”.

Waarom zei u ja tegen een lidmaatschap?

“In het verleden ben ik regelmatig met de Board in aanraking gekomen, bijvoorbeeld als ik een economische lezing gaf. Dit jaar werd ik gevraagd een denksessie over scenario’s voor de Metropoolregio Amsterdam te leiden, heel leuk. Ik zag toen van dichtbij hoe de Board te werk gaat en hoeveel denkkracht in het netwerk zit. Toen ik werd gevraagd als lid, vond ik dat een mooie manier om mijn verschillende rollen samen te laten komen. En het viel natuurlijk perfect samen met mijn aanstelling als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, ook omdat de Board en ik dezelfde ontwikkelwens hebben voor de regio. Ik zie ernaar uit om kennis te delen met alle partijen.”

Hoe kijkt u naar de uitdagingen waar de Board zich op richt?

“Er gebeurt ongelooflijk veel in de regio. De Board is betrokken bij ontzettend veel interessante projecten en heeft een groot netwerk. De triple helix (overheid, onderwijs, ondernemers) is daar vertegenwoordigd, dat is heel waardevol.

Ik denk dat de Board op drie vlakken meerwaarde kan bieden: prioritering, verbinding en coördinatie. Je kunt van alles oppakken, maar het gaat erom dat je oppakt wat de grootste toegevoegde waarde heeft voor de regio. Op basis van feiten, cijfers en scenario-analyses kan de Board prioriteren, om vervolgens partijen te verbinden en de uitrol van concrete projecten te coördineren. Ik kan daaraan bijdragen door mijn economische voelsprieten te gebruiken, om de meest pregnante problemen te duiden.

Ik vind het leuk om met elkaar te kijken wie welke verantwoordelijkheid kan nemen: een onderwijsinstelling brengt bijvoorbeeld kennis, een bank heeft financiële middelen, enzovoort. Iedereen kan iets betekenen, en zeker de mensen die bij de Board aan tafel zitten. Verbinding is tegenwoordig een wat betekenisloos woord geworden, maar het is ontzettend belangrijk: alleen als je kunt verbinden, kun je vooruitgaan.”

Waar gaat u zich persoonlijk op richten?

“Een onderwerp dat mij aan het hart gaat, is de voedselinfrastructuur van de regio. Met verschillende partners en ook de Board, willen we werken aan herinrichting en verduurzaming van het Amsterdamse voedselnetwerk. De hap die een Amsterdammer dagelijks neemt, heeft gemiddeld 30.000 kilometer gereisd. Van alle vervoersbewegingen in Amsterdam is één op de vijf voedseltransport, terwijl vlakbij de stad een zeer divers palet aan voedselproducenten zit. Dan moet het toch mogelijk zijn om de reisafstanden van voedsel in de regio te verkorten en logistieke ketens slimmer en duurzamer te maken.

Daarmee zet je bovendien een energietransitie in gang, want hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als we een deel van het transport in duurzaam aangedreven vaartuigen over de waterwegen in de stad zouden doen? En met een duurzamere voedselinfrastructuur, stijgt ook de aandacht voor gezonder leven.”

Wat zou u willen veranderen?

“Er liggen een heleboel mooie plannen, daar is ontzettend veel werk verzet. Nu is het zaak om die plannen ook echt te gaan uitvoeren. De Board is natuurlijk geen uitvoeringsorganisatie, maar we kunnen er wel meer op sturen dat partijen echt aan de slag gaan met de agenda.

Veel spelers in de Metropoolregio Amsterdam staan voor een eigen transitie, maar we hebben elkaar nodig om gezamenlijk die transities mogelijk te maken. Dat is eigenlijk het centrale thema van de Board. Ik vind het geweldig om vanuit mijn vakgebied als Boardlid mijn steentje te kunnen bijdragen en zo de maatschappelijke agenda verder te brengen. Daar gaat mijn hart echt sneller van kloppen.”

 

Tekst: Ronne Theunis

29 november 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten