Op zoek naar nieuw en divers IT-talent

Diversiteit en inclusie zijn voor veel organisaties met een tekort aan IT’ers, uitdagende en tegelijkertijd kansrijke thema’s. Tijdens het eerste TOMAS-matchmakingsevent komen deze bedrijven in contact met initiatieven die ze hierbij kunnen helpen. Zo versterken ze samen het talentecosysteem in de Metropoolregio Amsterdam.

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuw tech- en IT-talent, vinden ook op de site van TOMAS initiatieven die hen hierbij kunnen helpen. Met een paar clicks vind je als bedrijf een initiatief dat past bij jouw specifieke wensen. Van loopbaanontwikkeling in de ICT voor statushouders, tot financieringsmogelijkheden voor zij-instromers in de techniek. Op basis van eigen voorkeuren krijgt iedereen op de website een passende selectie voorgeschoteld. “Of je nu zoekt naar techtalent of naar interessante vrijwilligerskansen voor jouw medewerkers: op TOMAS brengen we alles samen”, legt Igneta Skliaustyte van StartupAmsterdam uit. Die organisatie is samen met Amsterdam Economic Board, Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam/Digital Society School en de Metropoolregio Amsterdam initiatiefnemer van TOMAS.

De website is nog geen jaar live, maar er staan nu al meer dan 141 initiatieven voor talentontwikkeling op, waaronder 65 initiatieven in de ICT. Daarvan richten zo’n vijftien programma’s zich op het thema van vandaag: diversiteit en inclusie. Ze bieden bijvoorbeeld trainingsprogramma’s aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vijf van deze initiatieven stellen zich vandaag voor in een pitch. Daarna kunnen de aanwezige bedrijven met ze in gesprek in de break-out-rooms.

Vijf sterke voorbeelden van initiatieven

Hack your Future

Hack your Future heeft al meer dan 200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de ICT geholpen, waaronder een grote groep vluchtelingen. Zeven maanden lang krijgen deelnemers begeleiding van onder meer senior developers. In dit traject wordt ook een groot beroep gedaan op hun zelfstandigheid. Ze leren Javascript, CSS, HTML, maar ook hun softskills worden getraind. Bij Hack your Future studeren alleen mensen af die écht klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Bedrijven die op zoek zijn naar junior IT’ers en stagiaires kunnen terecht bij het programma. Hack your Future is daarnaast op zoek naar financiering om meer mensen te kunnen helpen en vrijwilligers die willen helpen de talenten te begeleiden.

Code to Change

Code to Change wil bijdragen aan gendergelijkheid en richt zich daarom op verschillende groepen vrouwen en andere ondervertegenwoordige groepen. In overleg met een bedrijf biedt Code to Change gerichte bootcamps aan, bijvoorbeeld op het gebied van machine learning, UX design en Javascript. Het programma werkt onder meer samen met Marktplaats, Accenture, Booking en Uber.

Code to Change gaat graag strategische partnerships aan met bedrijven, is op zoek naar financiering voor programma’s, maar ook naar gastdocenten en gastsprekers en specifieke challenges waar deelnemers aan de bootcamps en hackatons aan kunnen werken.

TechGrounds

TechGrounds traint IT-talenten met zeer uiteenlopende achtergronden. Het programma kijkt daarbij niet naar iemands werkervaring, maar naar motivatie en potentieel. Deelnemers doorlopen een programma van vier tot zes maanden, bijvoorbeeld met een focus op webdevelopment, cloud, of Salesforce. TechGrounds is actief in zes steden en werft onder meer actief in Amsterdam-West en Almere. TechGrounds werkt graag langdurig samen met bedrijven, maar bedrijven die direct op zoek zijn naar junior IT-talent kunnen zich ook melden.

Deeplo AI

Deeplo AI traint hoogopgeleide vluchtelingen en probeert hen te koppelen aan bedrijven op zoek naar IT-talent. De startup maakt voor deze bedrijven zogenoemde Virtual Experience Programs. Bedrijven kunnen in die programma’s laten zien wie ze zijn en hoe werken bij dit bedrijf eruitziet en potentiële medewerkers kunnen in die programma’s hun skills laten zien. Bedrijven kunnen met hun programma’s meer dan 30.000 studenten van meer dan 10 universiteiten bereiken.

TechMeUp

TechMeUp is een stichting die ICT-talent rentevrije leningen aanbiedt. Talentontwikkelingsprogramma’s vergoeden vaak de opleidingskosten, maar als iemand een voltijdprogramma volgt heeft hij of zij vaak geen of nauwelijks ander inkomen. Deelnemers aan deze programma’s kunnen een beroep doen op TechMeUp om bijvoorbeeld in een deel van de kosten voor levensonderhoud te voorzien.

TechMeUp moet nu nog 90 procent van de aanvragers afwijzen. Daarom kunnen bedrijven de stichting in de eerste plaats helpen met financiering. Verder is de nieuwsbrief van TechMeUp een interessant kanaal voor recruiters en hr-medewerkers op zoek naar IT-talent: daarin staat namelijk iedereen die met hulp van TechMeUp-financiering een programma heeft afgerond.

Op zoek naar een match

Tijdens de break-out-sessies kunnen de aanwezigen in de digitale kamers van de initiatieven binnenvallen om vervolgvragen te stellen. En daar wordt volop gebruik van gemaakt. Of deelnemers aan Code to Change ook Python en C++ leren? Dat blijkt het geval. En hoe testen ze het niveau van de deelnemers? “Er is geen officieel examen legt Iffat Rose Gill uit, maar wel een test. “Ook moet iedereen een project opleveren en presenteren. Zo kunnen we het niveau goed inschatten.”

In de kamer van Hack your Future vraagt iemand naar het strenge selectieproces en bij TechGrounds mag Saskia Verstege uitleggen hoe haar programma zich onderscheidt van de andere. “De groep mensen die niet standaard onder de ‘afstand tot de arbeidsmarkt’-groep valt is groter dan we denken. En wij bereiken die groep ook.”

Meer verbinding

Op 30 juni komt er al een nieuwe mogelijkheid voor het maken van de verbinding tussen het bedrijfsleven en initiatieven voor talentontwikkeling: TOMAS Connect LIVE, een event in Amsterdam.

Wil je ook bijdragen aan talentontwikkeling in de regio en in lokaal talent investeren? Kijk wat je vandaag kan doen op het Prikbord van TOMAS (vraaghettomas.nl) of neem contact op met het TOMAS Team. Meer weten wat TOMAS voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Igneta Skliaustyte via info@vraaghettomas.nl.

Op de hoogte blijven van nieuwe TOMAS-events en nieuwe initiatieven voor talentontwikkeling? Volg TOMAS op LinkedIn en meld je even aan voor onze nieuwsbrief via deze link of via de site vraaghettomas.nl.

22 april 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten