Onno Dwars: ‘Omarm verandering en kantel het systeem’
Als CEO van Ballast Nedam Development, gelooft Onno Dwars in bouwen met impact. De nieuwe netwerkpartner van Amsterdam Economic Board ontwikkelt duurzame leefomgevingen en ziet zichzelf als systeemveranderaar. “Wil je echt verschil maken? Dan moet je koploper durven zijn.”
Verandering intrigeert Onno Dwars al zijn hele leven. Hoe kijk je vandaag naar de opgaves die voor ons liggen? En hoe bereid je je daarop voor? “Als ontwikkelbedrijf dat onderdeel is van een bouwbedrijf, is het makkelijk om je alleen maar te richten op bouwen. Maar dat vind ik helemaal niet interessant. Ik wil niet alleen waarde toevoegen aan ons bedrijf, maar ook van maatschappelijke betekenis zijn. Dan zie je dat de gebouwde omgeving op heel veel vlakken een rol kan spelen.”
Dwars is sinds 2017 CEO van Ballast Nedam Development. In dat jaar ondertekende het bedrijf ook de Sustainable Development Goals Charter. Hiermee belooft het zich aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen te houden. “Op die basis hebben wij destijds ons eigen Bouwbesluit geschreven, een ondergrens voor al onze projecten die meer doen dan wat het echte Bouwbesluit van ons vraagt.”
Het bedrijf beïnvloedt daarmee ook het systeem. Zo bouwt het bedrijf al sinds 2017 volledig gasloos, wat voor politiek Den Haag aanleiding was om daar een wettelijke verplichting van te maken. “Als je echt verschil wilt maken, moet je koploper durven zijn, het beleid willen beïnvloeden, verandering omarmen en het systeem willen kantelen”, betoogt Dwars.
De Groene Loper
In de afgelopen jaren ontwikkelde Ballast Nedam Development onder meer de 2,3 kilometer lange ondertunneling en overkapping van de A2 die dwars door Maastricht loopt, De Groene Loper. Ook de nieuwe gezonde woonwijk Cartesius in Utrecht is toonaangevend: zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgt dat project met interesse.
In de Metropool Amsterdam heeft Ballast Nedam Development nu ook een aantal mooie projecten lopen, sommige met andere ontwikkelpartners. Zoals Nexus aan de Amsterdamse Amsteloever, een 100 meter hoge, hybride houten woontoren. Daarnaast wordt er al hard gewerkt aan het Foodcenter in de Jan van Galenstraat in Amsterdam, met ruimte voor bedrijven en 1.700 woningen. In de nieuwe stadswijk Eleven Square bij de Amsterdam Arena, moet de hoogste woontoren van Amsterdam komen.
Duizenden woningen
“De komende jaren bouwen we in de Amsterdamse regio duizenden woningen, daar ben ik wel trots op”, zegt Dwars. “Niet alleen omdat die woningen hartstikke nodig zijn, maar ook omdat we met deze gebouwen de samenleving kunnen dienen. Ik had het hier laatst ook over met de Amsterdamse wethouder (en boardlid, red.) Sofyan Mbarki. De gebouwde omgeving máákt de stad. We kunnen er gedrag mee beïnvloeden en het stressniveau van inwoners verlagen.”
Maar moeten we ons in deze tijden van woningnood niet vooral richten op kwantiteit? “Kwantiteit en kwaliteit kunnen niet zonder elkaar. Je wilt immers geen voorraad bouwen waar je later spijt van hebt.” De oplossing ligt volgens Dwars in verdichting: “Als je meer woningen op eenzelfde oppervlak durft te bouwen, kun je betaalbaarheid en kwaliteit combineren.”
Gedeelde ambitie
Ballast Nedam Development sloot zich aan als netwerkpartner bij Amsterdam Economic Board vanwege de gedeelde ambitie: bouwen aan een gezonde, innovatieve en schone regio. “Op elk van de thema’s waarop Amsterdam Economic Board zich richt, zie ik wel een connectie met wat wij doen. Omdat we zo actief zijn in de regio, is dit een goed moment om ons aan te sluiten als partner. Ook in andere regio’s zie ik dat dat veel oplevert. De dialoog met overheden, ondernemers en kennisinstellingen helpt ons en samen helpen we elkaar verder.”
Publiek-private samenwerkingen
Ballast Nedam heeft het netwerk van Amsterdam Economic Board het volgende te bieden, zegt Dwars. “We hebben veel ervaring met gezonde verstedelijking, met circulair bouwen, en het optuigen van publiek-private samenwerkingen waarin we elkaar verder helpen. Neem de Groene Loper in Maastricht, waar scholen en sociale woningbouw ook een plekje hebben gekregen dankzij die samenwerking. En dankzij ons lidmaatschap van de Utrecht Economic Board hebben we rondom het Cartesius-project ook een mooie publiek-private samenwerking kunnen starten.”
Zijn er partijen in het netwerk waarmee hij graag in contact komt? “Nou, de organisaties die landelijk opereren ken ik wel vanuit andere netwerken. Ik ben vooral benieuwd naar lokale ondernemers en partijen en hun ervaringen in en wensen voor de regio. Het netwerk van Amsterdam Economic Board rondom onderwijs en gezondheid vind ik ook interessant. Maar mijn ervaring is ook dat de beste ideeën voortkomen uit onverwachte ontmoetingen. Als ontwikkel- en bouwbedrijf hebben wij met elk boardlid wel een raakvlak. Het gaat om de persoonlijke klik als je elkaar ontmoet – en juist daarom zijn organisaties als Amsterdam Economic Board zo belangrijk.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
Header afbeelding: Ballast Nedam Development
Wil jij ook partner worden?
Bekijk de partners met wie wij samenwerken aan een gezonde, innovatieve en schone regio.
En lees meer over de voordelen voor partners in ons netwerk. Relatiemanager Marjan Schrama vertelt je hier graag meer over.
22 juli 2025
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
Wil je op de hoogte blijven?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief.
Lees ook deze berichten
- Als CEO van Ballast Nedam Development, gelooft Onno Dwars in bouwen met ...
- Welke AI-toepassingen zetten we al in voor zorg- en welzijn? Wat is ...
- Adyen is een van de grote succesverhalen van het Amsterdamse tech-ecosysteem. Als ...