Ondernemers geven samen vorm aan 1,5-meter-economie

Het zijn barre tijden waarin veel ondernemers de grootste moeite hebben hun bedrijf overeind te houden. Gelukkig biedt de 1,5 meter-samenleving ook nieuwe perspectieven voor ondernemers. Wij bieden een platform en podium aan deze ideeën om ze verder te brengen en om van elkaar te kunnen leren. En we hebben ervaren dat er geweldige ideeën leven waar veel ondernemers hun voordeel mee kunnen doen.

Creatief corona-proof ondernemerschap

Om de 1,5-meter-economie in de Metropoolregio Amsterdam te stimuleren en ondernemers met goede ideeën een podium te bieden riepen Rabobank Amsterdam en de Amsterdam Economic Board, in samenwerking met gemeente Amsterdam, ORAM, VNO-NCW, MKB en amsterdam&partners, de Ondernemerspitch in het leven.

In totaal stuurden 123 ondernemers uit de Amsterdamse metropoolregio een ‘corona-proof’-initiatief in. Uit een voorselectie, gemaakt door een representatieve afvaardiging uit de betrokken organisaties, kwam een shortlist van tien ideeën voort. Deze tien ondernemers hebben vervolgens in een twee minuten durende pitch voor het ondernemerspitchpanel, met daarin  burgemeester Femke Halsema, Victor Everhardt (Wethouder Economische Zaken), Barbara Baarsma (Directievoorzitter Rabobank Amsterdam), Mirjam van Praag (Voorzitter CvB VU), Ruben Nieuwenhuis (Sociaal ondernemer en oprichter TechConnect) en Bart Jan Freriks (Managing Director Engie, Zaanstad), hun idee nader toegelicht.

De drie beste ideeën

‘Find Space’, ‘OrderMe’ en ‘De Groene Lobby’ hebben de drie beste initiatieven voor een 1,5-meter samenleving. Na een selectie uit ruim 120 ingezonden ‘corona-proof’-initiatieven van ondernemers uit de Metropool Amsterdam, hebben vandaag tien ondernemers in pitches van twee minuten hun idee toegelicht om de 1,5 meter-economie van Amsterdam mede vorm te geven.

De winnaars krijgen volop toegang tot de kennis en het netwerk van de samenwerkende organisaties en ondersteuning bij de uitvoering van hun plannen. Voor iedere ondernemer in de top drie is  bepaald wie binnen de organiserende partners verantwoordelijk is voor het verder ondersteunen, zodat zij zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen worden geholpen. Daarnaast krijgen zij ieder een aanspreekpunt die de ondersteuning biedt in het leggen van de meest relevante contacten in het netwerk.

De Groene Lobby – Jasper Fleers
De Groene Lobby heeft het plan om op drukbezochte plekken in de stad Anderhalve-Meters in te zetten. Anderhalve-Meters zijn opvallend geklede mensen die als doel hebben om mensen op straat op een positieve manier te motiveren en te activeren om de 1,5 meter afstand en andere RIVM regels aan te houden. Lees hier het interview met Jasper Fleers.

Find Space – Inge Beerlage
Een digitale marktplaats voor het uitwisselen van onbenutte ruimte. Heel veel kantoren staan nu leeg, net als parkeergarages. Dit biedt de mogelijkheid in deze grote ruimtes horeca of cultuur onder te brengen en zo de 1,5 meter samenleving vorm te geven. Lees hier het interview met Inge Beerlage.

OrderMe – Dex Holman
Met de software van OrderMe kunnen gasten gemakkelijk, zonder app te downloaden of account aan te maken, met hun eigen telefoon bestellen en afrekenen bij restaurants, hotels of bars. OrderMe werkt met QR-codes die gekoppeld zijn aan elke tafel. De gast komt direct in het online menu van de horecagelegenheid. Lees hier het interview met Dex Holman.

“Deze drie initiatieven zijn volgens het panel praktisch haalbaar, regionaal opschaalbaar, duurzaam en daarmee kansrijk. We gaan er alles aan doen om ze te helpen hun initiatief te realiseren”

Femke Halsema (Burgemeester Amsterdam)

Overige top 10-inzendingen

Rijtje – Renze ten Cate
Rijtje streeft ernaar om de fysieke rij langzaam te laten verdwijnen door er een virtuele rij voor in de plaats te zetten. Iedere consument heeft vrijblijvend toegang tot een app waarmee, in geval van drukte, een plek gereserveerd kan worden. Een variabel algoritme berekent direct wanneer iemand naar binnen mag.

OrderMe – Dex Holman
Met de software van OrderMe kunnen gasten gemakkelijk, zonder app te downloaden of account aan te maken, met hun eigen telefoon bestellen en afrekenen bij restaurants, hotels of bars. OrderMe werkt met QR-codes die gekoppeld zijn aan elke tafel. De gast komt direct in het online menu van de horecagelegenheid

De anderhalve meter bank – Florian Eckardt
Een bank waarop je elkaar ook in deze tijd veilig kunt ontmoeten, gemaakt van steigerhout. Bij grote interesse zoeken ze de samenwerking met Pantar. Een sociaal initiatief dat groot kan worden uitgerold

Het wethouder theater – Graziëlla Hunsel Rivero
Een cultureel initiatief in Amsterdam Zuid-Oost. Het 1,5 meter theater van de toekomst dat de culturele sector een boost geeft en hierna kan worden uitgerold in heel Amsterdam en de gehele MRA

Aura-Aware – Janneke van den Heuvel
Bedrijven worden geholpen in de nieuwe werkelijkheid. Klanten worden op een veilige afstand gehouden door een slimme afstandsmeter. Gepatenteerde technologie detecteert of iemand binnen de 1,5 meter afstand komt

Find space – Inge Beerlage
Een digitale marktplaats voor het uitwisselen van onbenutte ruimte. Heel veel kantoren staan nu leeg, net als parkeergarages. Dit biedt de mogelijkheid in deze grote ruimtes horeca of cultuur onder te brengen en zo de 1,5 meter samenleving vorm te geven

Future retail circulair – Ellen Mensink
De coronacrisis zorgt ook voor een groter bewustzijn over hoe we omgaan met onze planeet. Textiel is een van de meest vervuilende sectoren. De Future Retail Circular store zorgt voor aandacht voor dit probleem, ook op 1,5 meter.

Person to Person Tag – Rob Wassenaar
Een badge die je een signaal geeft als je te dicht bij iemand anders in de buurt komt. Leert ons bewust worden van de 1,5 meter in distributiecentra, horeca en andere plekken waar vaak veel mensen samenkomen.

Ū – Ricardo van Loenen
Ū is een open platform voor alle services in en rondom een gebouw, dat bestaat uit een app voor gebruikers/werknemers en een administratief portaal voor gebouwbeheerders/werkgevers. Het is zo ingericht dat data veilig en anoniem opgeslagen en geanalyseerd worden.

De Groene Lobby – Jasper Fleers
De Groene Lobby heeft het plan om op drukbezochte plekken in de stad Anderhalve-Meters in te zetten. Anderhalve-Meters zijn opvallend geklede mensen die als doel hebben om mensen op straat op een positieve manier te motiveren en te activeren om de 1,5 meter afstand en andere RIVM regels aan te houden.

In de media

Het Parool: Pitchen voor het nieuwe normaal: van 1,5 meterbankje tot afstandsstoplicht
AT5: De 1,5 meter bank en de ‘afstandpieper’: ondernemers pitchen oplossingen voor coronacrisis

Ook bijdragen aan de slimme, groene en gezonde regio?

Wil je voortaan ons laatste nieuws en de aankomende (online) events ontvangen? Volg ons op Twitter en LinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update.

20 mei 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten