Kanshebbers regionale voorronde Zorginnovatieprijs
Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs 2025. Het is de prijs voor de meest innovatieve scale-up op het gebied van zorg en welzijn. Wie zijn deze kanshebbers, en wat maakt hun innovatie bijzonder?
Lennart Zielstra, co-founder van Rezolve Medical, vertelt over het revolutionaire ontwerp van Rise. Wouter Kroese, oprichter van Pacmed, gaat in op het belang voor IC-artsen van Pacmed Critical. Co-founder Femke Delissen geeft inzicht in gemak van bewegingssensor PAVA. De Zorg2040 partners, organisatoren van de regionale voorronde, zetten deze mooie zorginnovaties graag in de schijnwerpers.
Alledrie de kandidaten vertellen hoe het idee voor hun product ontstond en hoe het zich heeft ontwikkeld. Ook gaan zij in op struikelblokken onderweg en oplossingen. En: waarom hebben zij zich aangemeld voor deelname aan deze wedstrijd?
‘Rise geeft enkels en voeten ondersteuning op maat’
Traditionele enkel-voet orthesen (AFO’s) kennen veel uitval door ongemak en stijfheid. De Rise AFO van Rezolve Medical lost dit op met een revolutionair ontwerp. Deze 3D-geprinte, gepersonaliseerde oplossing biedt optimale ondersteuning met natuurlijke bewegingsvrijheid, vertelt Lennart Zielstra.
Hoe is het idee voor jullie product ontstaan?
“Je zou kunnen zeggen dat het zaadje werd geplant toen ik als tiener een verbrijzelde knie opliep tijdens een skivakantie. Door een afgescheurde zenuw kan ik sindsdien niet langer mijn linkervoet optillen. Door deze zogenaamde ‘klapvoet’ kreeg ik een wat waggelende loop. Daar had ik nog steeds last van had toen ik jaren later mijn master Biomedical Engineering ging doen aan de TU Delft.
“Veel mensen met een soortgelijke aandoening gebruiken een zogenaamde enkel-voet orthese. Ik ook. Zo’n brace moet echt strak tegen je voet en been aan zitten, en is daardoor vaak behoorlijk oncomfortabel. Bovendien beperkt de stijfheid je natuurlijke looppatroon. Logisch dus dat ik mijn nieuwe kennis wilde gebruiken om een beter alternatief te ontwikkelen.”
Hoe verliep de ontwikkeling tot op heden?
“Na langdurig prototypen ontstond het concept voor de Rise enkel-voet orthese. Die geeft druk op de bovenzijde van de voet. Binnen de instrumentmakerij is dat om diverse redenen not done. Maar proefondervindelijk kwam ik erachter dat dit heel goed werkt. Het heeft absoluut voordelen om je eigen doelgroep te zijn.
“Ik heb veel denk- en ontwerpwerk verricht voor de ontwikkeling van mogelijkheden om de Rise te kunnen personaliseren. Je wilt idealiter immers precies die ondersteuning geven die een individuele gebruiker nodig heeft. Naast het innovatieve design zorgt de bijbehorende software dat de brace geheel op maat geprint kan worden.”
Welke struikelblokken kwamen jullie tegen? Hoe hebben jullie die opgelost?
“Naast het ontwikkelen van de Rise hebben we veel tijd besteed aan de positionering van Rezolve Medical binnen de waardeketen. De markt voor deze medische hulpmiddelen, oftewel ortheses, is redelijk complex. Rezolve heeft daarom contact gelegd met een serie producenten, medische instanties, patiëntenverenigingen en verzekeraars. Dat leidde onder meer tot onze samenwerking met de aanbieder van een softwarepakket voor de aanmeting van ortheses. De aanmeting van de Rise wordt hier nu in geïntegreerd, en daardoor versimpeld. Zo kan Rezolve blijven focussen op product ontwikkeling.”
Wat is jullie motivatie voor deelname aan deze wedstrijd?
“Rezolve heeft de eerste waardevolle stappen in onze positionering gezet. Er zijn nog genoeg andere partijen die we moeten overtuigen dat de Rise de impact kan maken die we beloven, en voldoet aan alle medische standaarden. Denk bijvoorbeeld aan de artsen die onze oplossing aan patiënten moeten gaan voorschrijven. Door de nadelen van de bestaande braces kunnen zij twijfelen of ze die wel moeten aanbevelen. Wij willen ze graag overtuigen dat de Rise een echte verbetering is.”
‘Pacmed Critical helpt artsen met datagedreven beslissingen’
Intensive Care artsen moeten snel veel verschillende soorten data kunnen beoordelen. De AI tool van Pacmed Critical analyseert talrijke datastromen voor ondersteuning bij medische beslissingen, capaciteitsvoorspellingen en taakautomatisering, zegt founder Wouter Kroese.
Hoe is het idee voor jullie product ontstaan?
“Met mijn compagnons Willem Herter en Hidde Hovenkamp deed ik in 2014 mee aan de Nationale DenkTank over de maatschappelijke waarde van Big Data. Dat was hét buzzword voor de komst van Kunstmatige Intelligentie, oftewel AI. Wij verwonderden ons over het feit dat de enorme hoeveelheden data die de zorg genereerde, nog niet werden benut. Dit in tegenstelling tot veel andere sectoren. We zijn begonnen met software, die huisartsen datagedreven ondersteuning kon bieden bij het nemen van medische beslissingen.”
Hoe verliep de ontwikkeling tot op heden?
“Daarna zijn we in alle gebieden van de zorg actief geweest. Tijdens de Covid periode besloten we ons volledig te focussen op de Intensive Care-afdeling. Alles kwam daar samen: veel beschikbare databronnen, artsen die openstonden voor datagedreven werken en een groot capaciteitsprobleem.
“Met Amsterdam UMC zijn wij in 2017 begonnen met op de Intensive Care gerichte AI-software te ontwikkelen. Onze focus lag hierbij initieel op het beantwoorden van één belangrijke vraag: wanneer is het veilig om een patiënt van de IC te ontslaan? Onze oplossing brengt nu alle van de patiënt beschikbare data samen om de procentuele kans op heropname of overlijden na ontslag te voorspellen.”
Welke struikelblokken kwamen jullie tegen? Hoe heb je die opgelost?
“De data die wij gebruiken wordt niet primair verzameld om AI-gedreven oplossingen te ontwikkelen. Die ontstaat gewoon tijdens het klinisch proces, als een soort digitaal spoor. Er zijn talrijke manieren waarop dat spoor fouten, gaten of beperkingen kan bevatten. Een patiënt kan na het verrichten van een CT-scan bijvoorbeeld op een ander bed terechtkomen. Als je dat als een ‘heropname’ interpreteert, stuurt dat een algoritme de volledig verkeerde kant op. Zeker tijdens de eerste productontwikkeling waren wij tachtig procent van onze tijd kwijt om alle aanwezige data geschikt te maken voor het creëren van betrouwbare medische inzichten.”
Wat is jullie motivatie voor deelname aan deze wedstrijd?
“Op dit moment hebben wij vier ziekenhuizen als klant, waarvan er twee de software al een jaar gebruiken. De eerste resultaten zijn zeer positief. Zo was er een patiënt in het Amsterdam UMC met een zware ontsteking. Dankzij onze software bleef deze een nacht langer op de IC.
“De software signaleerde namelijk een heel hoge kans op een heropname. Diezelfde nacht moest de patiënt weer aan de beademing op de IC. Op een verpleegafdeling zou zo’n situatie typisch leiden tot overlijden of lange IC heropname.
“We breiden Pacmed Critical nu uit tot een IC-brede suite, die IC’s in staat stelt méér patiënten persoonlijke en passende zorg te bieden, met een lagere druk op personeel.”
‘PAVA monitort bewegingen en verlicht werkdruk’
Met WiFi-sensing technologie monitort PAVA bewegingen, locatie en slaap van bewoners in zorginstellingen. Co-founder Femke Delissen: Het systeem is ontworpen om de werkdruk van zorgpersoneel te verlichten en de zorgkwaliteit te verhogen, zonder privacygevoelige gegevens op te slaan.
Hoe is het idee voor jullie product ontstaan?
“Ik leerde mijn drie mede-founders Tom, Thijs en Daan kennen via de master Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ons idee kwam voort uit een ondernemerschapvak waar we het hadden over monitoringsproblemen in de zorg. PAVA gebruikt WiFi-sensing technologie om bewegingen te signaleren: of iemand in een ruimte loopt, zit of valt.
“Huidige sensoren geven vaak valse of te late alarmen. Ze overbelasten de zorgmedewerkers, staan slecht afgesteld of het aanzetten wordt vergeten. Door op afstand de bewegingen van de bewoners inzichtelijk te maken, zagen wij in WiFi-sensing een gebruiksvriendelijker alternatief. Omdat het slechts stekkers in het stopcontact zijn, belasten we de bewoners minimaal.”
Hoe verliep de ontwikkeling tot op heden?
“We hebben onze zelfontwikkelde software in de WiFi-sensoren eerst op onszelf getest. De ontwikkeling kwam in een stroomversnelling dankzij een samenwerking met de ViVa! Zorggroep. Tijdens gesprekken met directie en verplegend personeel verzamelden we daar eerder al informatie over de best mogelijke use cases.
“Deze maand starten wij met een pilot, om aan te tonen hoe nauwkeurig onze data is. Hiermee helpen we medewerkers in de nachtdienst hun vaak beperkte tijd zo efficiënt mogelijk te besteden. Zij zien welke bewoners rustig liggen te slapen en niet gestoord hoeven worden. Wie wakker is, komt eerder in aanmerking voor een controlebezoek. Van daaruit willen we uitbreiden naar soortgelijke use cases.”
Welke struikelblokken kwamen jullie tegen? Hoe heb je die opgelost?
“Veel zorginstellingen staan open voor innovatieve technologie die hun medewerkers kan ondersteunen. Ze willen dan wel graag gevalideerde technologie, die elders al zijn meerwaarde heeft getoond. Meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe, nog onbewezen technologie ligt een stuk moeilijker. Een kip en ei verhaal dus. Wij hebben veel te danken aan de zeer bevlogen innovatie- en de locatiemanagers van ViVa! die met ons deze ontwikkeling in gang zetten.”
Wat is jullie motivatie voor deelname aan deze competitie?
“Wij zijn nog maar een jaar bezig met PAVA, en konden deze zomer pas onze andere baantjes opgeven. Deze competitie is eerst en vooral een mooie gelegenheid om onszelf te presenteren als zorginnovatie met extreem veelzijdige toepassingsmogelijkheden.
“We zijn op zoek naar meer contacten binnen zorginstellingen en thuiszorg, om ons product aan te bieden en te laten groeien. Onze technologie kan bijvoorbeeld helpen om oudere mensen langer zelfstandig te laten wonen. Gezien de voortschrijdende vergrijzing is dat zeer maatschappelijk relevant.”
Meer over de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs
Op 21 januari strijden de drie veelbelovende innovaties uit de provincies Noord-Holland en Flevoland voor een kans om door te gaan naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2025.
Tijdens een besloten Boardroom Pitchevent in de Koepel in Haarlem presenteren de ondernemers hun zorginnovatie aan een vakjury en de organisatoren van deze voorronde: de Zorg2040-partners. De juryleden kiezen wie de regionale voorronde wint en naar de nationale finale gaat.
Tekst: Arnoud Groot
10 december 2024
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...