Cumulus Park: samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken
Eind vorig jaar werd in Amsterdam Zuidoost een nieuw innovatiedistrict geopend. Cumulus Park is een initiatief van ING, de gemeente Amsterdam, ROC Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. De komende jaren wil Cumulus Park uitgroeien tot dé plek waar ondernemers, grote en kleine bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Program manager Irene Duyn vertelt meer over de ambities van het district.
Hoe is Cumulus Park ontstaan?
“Binnen ING ontstond zo’n twee jaar geleden het idee om binnen Amsterdam Zuidoost een innovatie-ecosysteem op te zetten. Een open systeem dat niet alleen gericht is op de financiële sector, maar toegankelijk is voor meerdere industrieën. We deden uitgebreid vooronderzoek en voerden talloze gesprekken met deskundigen, de potentiële doelgroep en mogelijke samenwerkingspartners. Daaruit bleek dat er veel interesse was om een dergelijk initiatief te ontwikkelen.
De gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam sloten zich al snel als partners aan bij het project, wat uiteindelijk de ontwikkeling van een innovatiedistrict werd: Cumulus Park. Een terrein waarop verschillende partijen elkaar versterken en ondernemers, grote en kleine bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Om helemaal onafhankelijk van ING te kunnen functioneren, zijn we nu bezig met de oprichting van een stichting, Cumulus Park Studio, van waaruit we het ecosysteem verder opbouwen.”
Wat doen jullie precies?
“We richten ons op het faciliteren van samenwerking en innovatie binnen twee domeinen: urbanisatie en digitale identiteit. Die thema’s spelen in heel veel sectoren, zijn ontzettend urgent en vereisen samenwerking om vooruit te komen. De thema’s zijn in praktijk ontzettend breed: ook topics als mobiliteit, e-commerce en retail, bouw en smart city vallen binnen deze domeinen.
We zien als gevolg van technologie dat sectoren steeds meer met elkaar verweven raken. Ook zien we een toenemende overlap tussen publiek en privaat. Alleen binnen je eigen organisatie innoveren wordt daarom steeds lastiger, maar samenwerken met heel veel andere partijen is ook niet altijd eenvoudig. We ontwikkelen daarom nieuwe innovatiemodellen, die (complexe) samenwerking op innovatie sneller en effectiever laten verlopen.”
Wie zijn jullie partners?
“Binnen het district werken we met diverse partijen samen op het gebied van fysieke districtsontwikkeling, innovatieprocessen, kennisdeling, onderzoek en onderwijs. Omdat ING lid is van de Network Council van de Board, hebben we in de oriëntatiefase veel gehad aan het netwerk en de events van de Board. Over het algemeen waren organisaties meteen enthousiast toen we ze benaderden, we waren blij verrast om te ervaren hoe mensen meteen het grotere perspectief zien. Om echt slagen te kunnen maken, moeten we onze krachten bundelen, en dat gebeurt nu op steeds grotere schaal.
Zo is bijvoorbeeld Plug and Play Tech Center betrokken, een grote accelerator uit Silicon Valley die zich richt op het scalen van startups. Ook werken we samen met de Technische Universiteit Delft en zet de HvA haar eigen (onderzoeks)afdelingen in, die zich onder andere bezighouden met urbanisatie en digitale identiteit. Bij het AMS Institute op het Marineterrein hebben we onze eerste innovatie-experimenten gedaan, toen we zelf nog geen huisvesting hadden.
In ons gebouw op het Cumulus Park kunnen we onze experimenten uitvoeren. Omdat we de komende jaren steeds meer projecten en deelnemers hopen te verwelkomen, komt er nog een nieuw gebouw bij, dat specifiek is ontworpen voor innovatiedoeleinden. Daar komen event spaces, gedeelde werkplekken en andere faciliteiten die samenwerking en kennisdeling nog makkelijker maken.”
Hoe kijken jullie naar de toekomst?
“Tot 2025 – in ieder geval – blijft Amsterdam Zuidoost in ontwikkeling. Er komt steeds meer capaciteit bij en we zullen bestaande capaciteit op steeds nieuwe manieren gaan inrichten en gebruiken. Wij willen met Cumulus Park graag een duurzame infrastructuur bouwen die we voortdurend blijven optimaliseren en waarop steeds andere samenwerkingsprojecten plaatsvinden, met steeds verschillende deelnemers.
Dus heb je als organisatie een innovatievraagstuk waarvoor je andere partijen nodig hebt, of kennis en expertise zoekt die buiten jouw sector ligt: meld je aan bij Cumulus Park. Goed om te weten: waar veel innovatiehubs zich voornamelijk richten op startups en corporates, staan wij nadrukkelijk open voor verschillende typen organisaties en ondernemingen die vooruit willen op deze thema’s. Innovatie en samenwerking spelen immers overal.
Bloeiende plek in de grote stad
Over vijf jaar hopen we dat in dit district per dag zo’n 20.000 mensen studeren, werken, onderzoeken en ontwikkelen. Mensen van allerlei achtergronden, jong en oud, nationaal en internationaal, houden zich hier dan bezig met innovatie, creatie en technologie en maken het met elkaar een bijzondere en bloeiende plek, middenin de grote stad.
En als ik stiekem nog verder vooruit mag blikken: we hopen dat die mensen over dertig jaar zullen zeggen: ‘In Cumulus Park heb ik mijn passie ontdekt’, of ‘Daar ben ik mijn bedrijf begonnen’. Of: ‘Daar leidde die ene samenwerking tot prachtige dingen die ik in mijn eentje nooit had kunnen bereiken.’ Dat lijkt me een geweldig streven.”
Tekst: Ronne Theunis
16 juli 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...