Eske van Egerschot werkt met LEAP aan duurzame digitale toekomst
Met haar passie voor techniek en duurzaamheid en als ‘kind van het poldermodel’ is Eske van Egerschot de ideale kwartiermaker voor LEAP. Samen met het LEAP-team van Amsterdam Economic Board en 40 koplopers werkt zij verder aan de versnelde transitie naar een duurzame digitale infrastructuur. “Als je de handen ineenslaat, kun je complexe maatschappelijke vraagstukken oplossen.”
“Mag ik heel hard dromen?”, vraagt Eske van Egerschot, voordat ze de vraag wanneer LEAP volgens haar een succes is beantwoordt. “Als Nederland wereldwijd wordt gezien als voorbeeld voor de duurzame digitale economie, als bedenker van duurzame digitale toepassingen.”
Van Egerschot was drie jaar Kamerlid voor de VVD, gaf tien jaar leiding aan Reguls, een pr- en trainingsbureau in Brussel en was tot voor kort director Communications Corporate and Public Affairs bij Hill+Knowlton Strategies. En nu staat Van Egerschot als kwartiermaker bij LEAP voor een nieuwe uitdaging.
LEAP is een initiatief van Amsterdam Economic Board en werkt met zo’n 40 koplopers aan een duurzame digitale infrastructuur. Hiervoor ontwikkelt en integreert LEAP energie-efficiënte, technologische innovaties, denkt na over flexibilisering van het digitale system en over circulaire gebruik van hardware zoals dataservers.
Welkom bij LEAP, Eske! Waarom is dit jouw baan?
“Ik wilde in mijn dagelijkse werk meer met technologie en met duurzaamheid doen. Het zijn twee onderwerpen waar ik me altijd voor heb ingezet. Als Kamerlid was ik al woordvoerder technologie en innovatie en ook in mijn werk bij Hill+Knowlton adviseerde ik klanten over technologie en gebruikte ik virtual reality, augmented reality en artificial intelligence voor een deel van mijn public affairs-werk. Ik ben super geïnteresseerd in wat er allemaal kan en ontstaat, maar omarm ook de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050. Die staan onder druk, mede door al die nieuwe technologieën. Als kwartiermaker bij LEAP kan ik met beide thema’s aan de slag.”
Ook je politieke en bestuurlijke achtergrond komt hierbij vast goed van pas.
“Zeker. Ik ben een kind van het poldermodel. In mijn hele carrière heb ik gezien dat je complexe maatschappelijke vraagstukken kunt oplossen als je de handen ineen slaat, als je allianties smeedt. Die kennis en ervaring ga ik uiteraard ook inzetten voor LEAP.”
Wat zijn je verdere plannen met LEAP?
“Ik ben ervan overtuigd dat wij als Nederland een voortrekkersrol kunnen spelen in het inrichten van onze duurzame digitale toekomst. Ik vind eigenlijk dat LEAP al erg goed op weg is. Er is al een mooie coalitie van koplopers uit de publieke en private sector. In de eerste plaats wil ik deze coalitiepartners goed leren kennen en ontdekken waar behoefte aan is en wat we elkaar te bieden hebben. Ik ga me er ook voor inzetten dat meer partijen zich aansluiten. Want hoe breder onze coalition of the willing is, hoe meer kennis er ook meedoet aan onze gesprekken en hoe verder we komen.”
“Daarnaast heeft ook Europese en Nederlandse wet- en regelgeving mijn aandacht. We wachten nu op de nieuwe Energiewet en de eerste stap straks is dat we daar met z’n allen iets van moeten vinden. Er ontbreken misschien zaken of er zijn misschien dingen waar we dromen of nachtmerries van krijgen en daar moeten we dan iets mee. Het liefst zie ik natuurlijk dat wetten en regels faciliterend en stimulerend werken voor de thema’s waar LEAP zich mee bezighoudt. Het helpt dat ik weet hoe in Brussel en Den Haag de hazen lopen.”
Niet alle bedrijven zijn technologische koplopers. Wat kunnen andere bedrijven met LEAP?
“Binnen LEAP zijn er inderdaad hoogtechnologische organisaties die zich bezighouden met de nieuwste innovaties: ze denken bijvoorbeeld na over hoe we met fotonics onze digitale infrastructuur kunnen vernieuwen. Maar ik hoop de komende tijd ook gewone gebruikers van technologie voor het onderwerp te enthousiasmeren en hen aan te moedigen naar de duurzaamheid van hun digitale infrastructuur te kijken. Zo kan iets kleins als de ecostand op je servers aanzetten al zorgen voor 10 procent energiebesparing en die boodschap van LEAP heeft de afgelopen jaren al veel bedrijven bereikt. We blijven ook de komende tijd bij LEAP kennis en best practices delen, bijvoorbeeld over groene software en innovatieve koeling van serverruimtes en daar heeft elke organisatie iets aan.”
“Dat uit zich ook in de drie thema’s waar LEAP zich op richt. Dat zijn technologie, circulair en distributed. Het thema technologie gaat over het reduceren van energieverbruik met behulp van verschillende technologieën , circulair gaat over hoe we met circulaire principes materiaalverbruik reduceren en het thema distributed gaat over het decentraliseren en flexibiliseren van plaats en tijd van processing power.”
Je noemde al de ecostand op servers die op korte termijn al veel impact heeft op onze digitale duurzaamheid. Van welke technologie verwacht je op de lange termijn veel?
“Dat is absoluut quantum. Met quantumtechnologie is een processor straks veel energiezuiniger, maar het duurt nog wel een paar jaar voordat we dit breed kunnen inzetten. De grote vraag is nu wie straks het quantum advantage heeft, dus wie er als eerste van profiteert. Je ziet dat er nu vooral in de financiële wereld op wordt ingezet om nog meer geld te kunnen verdienen, maar het is mijn grote wens dat we quantum gaan gebruiken voor duurzaamheid en een persoonlijke wens: het bestrijden van ongelijkheid. Ik hoop dat we dat voor elkaar krijgen.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
4 februari 2022
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...
- Inhoudelijke sessies én matchmaking tussen startups en investeerders, dat is LSH Capital ...