‘De Board is een parel met een enorme slagkracht’
Een ander engagement tussen bedrijfsleven en bestuurders: dat is wat burgemeester en Board-voorzitter Femke Halsema wenst voor de toekomst van de Metropool Amsterdam. Tijdens de november-editie van de halfjaarlijkse Network Council bijeenkomst wordt ze geïnterviewd én onderzoeken de aanwezigen wat zij kunnen bijdragen aan de slimme, groene en gezonde metropool van de toekomst.
Victor Everhardt is vandaag voor het eerst aanwezig bij de Network Council. Hij is de nieuwe wethouder Economie in Amsterdam en tevens vice-voorzitter van de Board. Board-directeur Nina Tellegen vraagt hem naar de eerste indrukken van zijn baan en de Board. “Ik ben hier in een warm bad terecht gekomen en heb al veel mensen ontmoet. Samen met die mensen wil ik zorgen dat de stad en regio toekomstbestendig worden. Dat we bijvoorbeeld samen gaan werken aan het zeer urgente arbeidsmarktvraagstuk.”
Met de Board heeft de regio in elk geval vast goud in handen, stelt hij vast. “Hiervoor was ik wethouder in Utrecht en we keken altijd jaloers naar de Board hier: dit is een parel met enorme slagkracht.”
‘De kruisbestuiving kan beter’
Femke Halsema was vorige week bij de strategiedag van de Board. Wat kan er volgens haar nog beter? “We moeten blijven nadenken over hoe we de Board zo nuttig mogelijk kunnen maken voor stad, regio en bedrijfsleven. We doen fantastische projecten al, waarin op een effectieve manier wordt samengewerkt. Maar ik denk dat de kruisbestuiving nog beter kan. Bestuurders denken mee over onze grote uitdagingen, maar ik wil dat de grootste bedrijven tot en met de detailhandel in de regio zich daar ook bij betrokken voelen. Hoe zorgen we ervoor dat ook bestuurders buiten Amsterdam zich vertegenwoordigd worden? En zou de Board niet meer een vraagbaak moeten worden? ”
In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Tellegen vraagt naar Halsema’s ideeën over dat jubileumjaar. “Ik wil niet dat het alleen maar een groot festivaljaar wordt. Liever laat ik iets na voor de regio, bijvoorbeeld een park of een mooi gebouw. Maar ik wil tegen die tijd ook de stad opnieuw kunnen presenteren. Amsterdam verdient een beter imago dan nu. Het is een broedplaats van kunst, een onconventionele stad. En veel meer dan ‘een stad waar alleen toeristen komen die even moreel met vakantie willen’, zoals een PvdA raadslid laatst treffend verwoordde.”
En als het aan Halsema ligt, speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol in dat nieuwe imago. Ze verwijst naar Enschede, waar ze opgroeide. “In de jaren vijftig en zestig bouwde de textielindustrie daar arbeiderswijken, die droegen bij aan verheffing van de arbeiders, aan een beter leven. Ik zou graag ook hier een ander engagement zien tussen stad en bedrijfsleven. Ik heb dus dromen”, besluit ze lachend.
Slimme en schone stadslogistiek
Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES), Amsterdam Data Exchange (AMdEX) en Lower Energy Acceleration Program (LEAP) zijn drie Board-initiatieven waarin bedrijfsleven, bestuurders en kennisinstellingen volop samenwerken.
De Green Deal ZES is een landelijk initiatief voor slimme en schone stadslogistiek. In juni zetten meer dan 50 nieuwe partijen hun handtekening onder de Geen Deal ZES MRA, vertelt Richard Hoving, Challenge lead Mobiliteit. “De overheid kijkt hierin vooral naar regelgeving, het bedrijfsleven denkt na over andere voertuigen en of bijvoorbeeld waterstoftechnologie inzetbaar is en kennisinstellingen onderzoeken logistieke vraagstukken. Of we goederenstromen kunnen bundelen, bijvoorbeeld.”
Naar een eerlijk dataspeelveld
Veel organisaties willen wel data delen, maar kunnen dat niet altijd. Daarom startte de Board de Amsterdam Data Exchange. Challenge lead Willem Koeman: “Nu wordt slechts 1 procent van alle data gedeeld of hergebruikt. We delen te weinig, vooral uit angst voor een oneerlijk speelveld. Met AMDEX willen we dat speelveld vormgeven, om zo tot een eerlijke en betrouwbare datamarkt te komen.”
Efficiënter energieverbruik
Marjolein Bot, Challenge lead Energie bij de Board, vertelt over LEAP, het Lower Energy Acceleration Program dat op 12 december officieel van start gaat. De Board werkt daarin met onder meer NL Digital en Green IT Amsterdam aan efficiënter energieverbruik bij dataverwerking. “Het dataverkeer groeit en de energie die daarbij verbruikt wordt legt een enorme druk op ons elektriciteitsnetwerk. We werken samen met onder meer klanten van datacenters, kennisinstellingen en startups om met ict-innovaties meer efficiëntie te kunnen realiseren.”
De fairness van data
Over welke initiatieven willen de aanwezigen vandaag meer weten? En tegen welke obstakels lopen zij aan? In het tweede deel van de Network Council gaan ze in gesprek met de Challenge leads.
“Komt de fairness niet onder druk te staan als we meer data gaan delen”, vraagt iemand bij de uitdaging Digitale Connectiviteit. “Heeft de stad daar wel een antwoord op?” Een vertegenwoordiger van een ziekenhuis worstelt met het gegeven dat de stad graag minder autobewegingen wil, maar dat zijn belangrijkste doel toegankelijke zorg is. “En dat betekent toch dat ik die parkeergarage nodig heb. Voor veel van onze patiënten is de elektrische fiets of het openbaar vervoer geen optie.”
Parkeergarage nodig
Ook op circulair gebied zijn er belemmeringen. Een bedrijf wilde een gebouw afbreken om de materialen grotendeels her te gebruiken voor een nieuw gebouw. De gemeente lag echter dwars: omdat nog niet bekend was hoe het nieuwe gebouw er precies uit zou komen te zien, werd er geen vergunning verstrekt.
Een projectontwikkelaar vraagt zich af wat hij nog meer aan energiebesparing kan doen. “We bouwen al energie neutrale woningen en wijken. We investeren veel in technische oplossingen, maar moeten we niet meer in het collectief investeren? Moet een overheid er misschien voor kiezen om soms geen woningen te bouwen op beschikbare grond, maar nieuwe energieconcepten voor de wijken die er al liggen? Dat houdt ons ook scherp.”
Vernieuwende ideeën
Bij de uitdaging Talent voor de toekomst gaat het over mbo’ers in de regio. “Die zijn zo enorm bezig met duurzaamheid: ze zijn zich er volkomen bewust van dat het anders moet”, zegt iemand van een ROC. “Zij bedenken initiatieven die wij niet kunnen bedenken. Daar moeten we gebruik van maken.”
Iemand van een bedrijf dat webservices bouwt is benieuwd naar de uitdaging Gezondheid van de Board: meer gezonde levensjaren. Welke bijdrage kan hij leveren? “We hebben meer kennis nodig om dat voor elkaar te krijgen”, antwoordt Challenge lead Jeroen Maas. “Die kennis kunnen we met Artificial Intelligence-oplossingen uit data halen. En daarvoor bouwen we aan een smart ecocysteem.”
Wil jij ook een bijdrage leveren aan een van onze uitdagingen? Wat weerhoudt je om te versnellen, naar welke oplossingen zoek je? Onze Challenge leads helpen je graag verder:
- Circulaire Economie – Claire Teurlings
- Digitale Connectiviteit – Willem Koeman
- Energie – Marjolein Bot
- Gezondheid – Jeroen Maas
- Mobiliteit – Richard Hoving
- Talent voor de toekomst – Natalija Counet
Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.
26 november 2019
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...