Ingo Uytdehaage (Adyen): ‘Amsterdamse tech-ecosysteem verder ontwikkelen’
Adyen is een van de grote succesverhalen van het Amsterdamse tech-ecosysteem. Als nieuwe partner van Amsterdam Economic Board wil het fintech bedrijf bijdragen aan de uitbouw van dat ecosysteem, verwacht Adyen co-CEO Ingo Uytdehaage. “Dit is een perfect platform voor bedrijven die bezig zijn met technologische innovatie.”
Adyen is een Nederlands fintechbedrijf dat wereldwijd betaaloplossingen aanbiedt. Met zo’n 4.500 medewerkers, waarvan meer dan de helft buiten Nederland, verwerkt het wereldwijde fintech platform jaarlijks transacties ter waarde van biljoenen dollars. Adyen ontwikkelde zich in de afgelopen 16 jaar tot een van de absolute zwaargewicht op de AEX.
De AEX Index kleurt bloedrood op het moment dat we Adyens co-CEO Ingo Uytdehaage spreken. President Trump heeft zojuist zijn (inmiddels weer ‘gepauzeerde’) tariefplannen ontrold. Wereldwijd nemen aandelenmarkten een snoekduik. Het benadrukt nog maar eens het belang van een sterke Europese technologiesector, en daarmee de waarde van het Amsterdamse tech-ecosysteem, met Adyen als grootste succesverhaal.
Een uitgelezen moment dus voor Adyen om partner te worden van Amsterdam Economic Board. “Amsterdam en de omliggende regio vormen een uitstekende basis om als technologiebedrijf te starten en te groeien”, vertelt Uytdehaage. “Dat speelde zeker een belangrijke rol in de wijze waarop wij ons bedrijf de afgelopen 16 jaar konden uitbouwen tot een wereldwijd opererende speler. Wij willen daarom graag bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het Amsterdamse tech-ecosysteem. Het partnership met Amsterdam Economic Board is een perfecte manier om die ambitie concreet te maken.”
Autonome strategie
Een belangrijke factor in het succesverhaal van Adyen is het investeren in de ontwikkeling van eigen technologie. “Die strategie hebben we door de jaren heen opgebouwd met een groep internationale talenten die hoge eisen stelt aan hun omgeving”, vertelt Uytdehaage. “Onder deze groep staat Amsterdam zeer hoog aangeschreven als woonplaats. De aanwezigheid van bedrijven als Booking, Just Eat, Uber en Netflix maakt de regio nog aantrekkelijker. Dat zorgt voor een positief vliegwieleffect voor de concentratie van hoogwaardige techbedrijven.”
De autonome wijze waarop Adyen zijn complexe tech stack uitbouwde, geldt nu als voorbeeld voor andere bedrijven die hun afhankelijkheid van Amerikaanse techpartijen willen beperken. “Wij hebben al onze belangrijke technologie inhouse ontwikkeld. We draaien in onze eigen co-locaties met onze eigen dataverbindingen. Je hoort soms kritiek op grote ‘reguleringsdrift’, maar wij hebben een zeer gezond bedrijf opgebouwd binnen die Europese context. De resulterende inzichten delen we graag met andere bedrijven. Amsterdam Economic Board kan belangrijk zijn bij het samenbrengen van bedrijven die met technologische innovatie bezig zijn.”
Epicentrum voor innovatieve technologie
Volgens Uytdehaage, die ook toetreedt tot de Board, speelt Amsterdam Economic Board een belangrijke rol bij het verder uitvergroten van de vele positieve eigenschappen van de 2,5 miljoen inwoners tellende Metropool Amsterdam. “Als je kijkt naar andere succesvolle regio’s, zie je dat zij excelleren in het op de kaart zetten van hun specifieke expertise. In Eindhoven richt Brainport zich bijvoorbeeld op hardware. Amsterdam zou zich sterker kunnen profileren als een epicentrum voor internet- en applicatietechnologie. Wij kunnen en willen daar zeker onze bijdrage aan leveren.”
Een andere belangrijke functie van Amsterdam Economic Board is, volgens de co-CEO van Adyen, het verder versterken van het netwerk tussen de talrijke techbedrijven in de regio. “Hoewel er al informele netwerken bestaan, is er winst te behalen in het creëren van meer coherentie en samenwerking”, stelt hij. “Uiteraard geldt dat ook voor andere lokale partijen. We werken bijvoorbeeld nauw samen met de Universiteit van Amsterdam, waar we een PhD-opleiding financieren en onderzoek doen naar onze datasets. Als onderdeel van de kenniseconomie is investeren in hoogwaardig onderwijs absoluut essentieel.”
Heldere visie op impact technologie
Aan hoogwaardig onderwijs wil Adyen vanuit de Board bijdragen. “De complexiteit van technologieën zoals AI vraagt om goed opgeleide mensen”, constateert Uytdehaage. “Op dit moment gaat het veel over AI-geletterdheid. Het is niet in één zin te vatten wat we daar als maatschappij precies onder verstaan. Het is heel belangrijk is dat wij als technologiesector hierop een heldere visie ontwikkelen. Net als in bredere zin over onze impact op de maatschappij. Amsterdam Economic Board biedt hiervoor een zeer geschikt platform met een brede groep partners.”
Dat dit onderwerp Uytdehaage en Adyen na aan het hart ligt, blijkt ook uit de serie lezingen die het fintechbedrijf met De Balie organiseert. De impact van technologie op de maatschappij is daarbij al enkele jaren een belangrijk thema. Het lijkt dus ook logisch dat Adyen een belangrijke rol kan spelen binnen het thema Innovatieve Regio? “Absoluut”, lacht Uytdehaage. “Wat mij betreft gaan wij eerst heel goed luisteren naar de inbreng van de andere deelnemers, en sluiten daar op aan.”
Tekst: Arnoud Groot
Wil jij ook partner worden?
Bekijk de partners met wie wij samenwerken aan een toekomstbestendige regionale economie.
En lees meer over de voordelen voor partners in ons netwerk.
Relatiemanager Marjan Schrama vertelt je hier graag meer over.
2 mei 2025
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
Wil je op de hoogte blijven?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief.
Lees ook deze berichten
- Adyen is een van de grote succesverhalen van het Amsterdamse tech-ecosysteem. Als ...
- Samen met bevlogen partners bouwt Amsterdam Economic Board in drie coalities aan ...
- De top 100 AI-tools die gevestigd zijn in de regio Amsterdam kun je ...