Pacmed wint regionale voorronde Zorginnovatieprijs 2025
De finalist die vanuit de regio Noord-Holland, Flevoland en Gooi & Vechtstreek deelneemt aan de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 is bekend. De vakjury koos Pacmed uit drie heel sterke kandidaten in de regionale voorronde.
De drie kanshebbende kandidaten stonden voor een vakjury tijdens het Boardroom Pitchevent in de Cupola XS in Haarlem. De regionale voorronde werd net als ieder jaar georganiseerd door de Zorg2040-partners: Amsterdam Economic Board, ROM InWest, Rabobank, Sigra en Amsterdam AI.
De winnende zorginnovatie van Pacmed heet Pacmed Critical. Dit overzichtelijke dashboard ondersteunt IC-medewerkers onder meer bij het maken van medische beslissingen. “We hebben een op AI-gebaseerde klinische intelligentielaag ontwikkeld voor over het elektronisch patientendossier”, vertelt CEO Wouter Kroese tijdens zijn pitch.
“Veel AI-oplossingen bereiken het ziekenhuisbed nog niet, laat staan dat ze kunnen worden opgeschaald. Wij zijn het eerste bedrijf dat AI als CE-gecertificeerd hulpmiddel kan inzetten. Dat geeft ons een unieke positie.”
Lees ook het interview met Wouter Kroese over Pacmed Critical.
Hulp bij opschaling
Twee ziekenhuizen maken al gebruik van het dashboard. En mede daardoor koos de jury voor Pacmed als winnaar, legt juryvoorzitter Patrick van Eekeren tijdens de prijsuitreiking uit. De Nationale Zorginnovatieprijs is vooral bedoeld voor scale ups, ondernemingen die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben en hulp kunnen gebruiken bij opschaling.
“Daarom past deze prijs het beste bij jullie. Pacmed is al tien jaar bezig en laat zien dat je een lange adem nodig hebt om te innoveren in de zorg. Wij vinden dat jullie al een heel mooi fundament hebben staan en aanhaken bij concrete vraagstukken rondom AI waar de zorg nu mee bezig is.”
Klik op de foto’s om het complete album te bekijken. Of lees verder.
Kroese is blij met de prijs. “Dat we nu naar de finale mogen is een erkenning voor dat waar we al tien jaar aan werken: AI op een verantwoorde manier naar het ziekenhuisbed krijgen. We zijn nu met ons bedrijf in een nieuwe fase aanbeland. Waarin wij ons meer aan het medische veld willen en moeten laten zien. Deelname aan deze wedstrijd helpt daarbij. Ik kijk dan ook uit naar de finale.”
Runner-up
De jury koos Rezolve Medical, het bedrijf van Lennart Zielstra, als runner-up. Uit alle regionale runners-up wordt binnenkort één gekozen die ook naar de finale mag. Zielstra ontwikkelde de Rise AFO, een 3D-geprinte en gepersonaliseerde enkel-voet prothese. Deze ondersteunt mensen met beenspasmes en beenspierzwakte.
“Door een trampoline-ongeluk heb ik zelf zo’n prothese nodig. De klassieke protheses draag je in je schoen en zijn oncomfortabel”, liet Lennart weten tijdens zijn pitch. “Daarom gebruikt 81% van de patiënten dit hulpmiddel niet. Hierdoor blijven ze mank of lopen ze helemaal niet meer. Ik wilde daar wat aan doen.”
Zielstra is niet verbaasd dat hij niet won, zo zegt hij na de prijsuitreiking. “Ik schatte op basis van eerdere winnaars mijn winkans klein in.” Lachend: “Voor mij was het belangrijkste doel van vandaag: mijn netwerk verbreden.”
Lees ook het interview met Lennart Zielstra over Rise AFO.
Beweging detecteren
Uit enkele tientallen inzendingen kozen de Zorg2040-partners de drie veelbelovende bedrijven die in de voorronde mochten komen pitchen. Femke Delissen pitchte namens PAVA en viel niet in de prijzen. Dit bedrijf gebruikt wifi-signalen om bewegingen, locatie en slaap van bewoners in zorginstellingen te monitoren. De startup ontwikkelde een systeem om de werkdruk van zorgpersoneel te verlichten en de zorgkwaliteit te verhogen. En dat, zonder privacygevoelige gegevens op te slaan.
Delissen tijdens haar pitch: “Cliënten en patiënten worden nu vaak gestoord voor routinecontroles, wat juist activiteit kan aanwakkeren. Of bestaande monitoringssystemen zijn gebruiksonvriendelijk en geven onnodig veel meldingen.” PAVA is het systeem nu aan het valideren bij verzorgingstehuizen. Uiteindelijk willen zij ook uitbreiden naar de thuiszorg en informele zorg. “We willen de zorg slimmer, menselijker en kostenefficiënter maken.”
Lees ook het interview met Femke Delissen over PAVA.
De gouden standaard
Na elke pitch van vijf minuten werden de kandidaten kritisch bevraagd door de jury. Die bestond uit Patrick van Eekeren, Jenny Tsin en Eric Hisgen. Jurylid Arianne van Lavieren van Zilveren Kruis was helaas afwezig door ziekte. De jury vroeg de kandidaten naar hun groeiambities, marktverwachtingen en wat ze onderscheidt van de concurrentie.
“Vooral dat laatste hadden ze alle drie wel wat meer mogen benadrukken”, zegt Tsin na de prijsuitreiking. “Wat is nu de gouden standaard in hun markt en waarom zijn zij beter? Maar verder waren we onder de indruk van het niveau. De kandidaten namen ons heel goed mee in het verhaal. Dat kan niet iedereen.”
Moeilijk vergelijken
Het duurde even voordat de jury een knoop kon doorhakken, vertelt Tsin. “Het is heel moeilijk om deze bedrijven te vergelijken. Het gaat om heel verschillende toepassingen, die in verschillende fasen van volwassenheid zitten. Uiteindelijk gaven de mate van volwassenheid en de goede pitch van Pacmed voor ons de doorslag. Wouter vertelde over een patiënt die zonder de beslisondersteuning van Pacmed ten onrechte naar huis zou zijn gestuurd. Zo’n voorbeeld werkt heel overtuigend. Natuurlijk kun je zo’n voorbeeld alleen geven als je toepassing ook echt in gebruik is. PAVA kan dat simpelweg nog niet.”
En waarom koos de jury voor Rezolve als runner-up? Tsin: “Met zijn achtergrond weet je gewoon dat het bedrijf enorm patiëntgericht is. En we vonden zijn presentatie, zijn getallen heel realistisch en nuchter.”
Stemmen voor de publieksprijs
Pacmed Critical maakt in de finale op 13 maart tijdens het Health Valley Event in Nijmegen kans op de Nationale Zorginnovatieprijs. De winnaar, die wordt gekozen door een vakjury, krijgt 10.000 euro. En begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun innovatie.
Ook is er een publieksprijs van 5.000 euro. Vanaf 13 maart kun je daarvoor stemmen via www.zorginnovatie.nl. Op 9 april reikt Prins Constantijn van Oranje de prijs uit tijdens het congres Zorg & ict in Utrecht.
Daarnaast is Pacmed Critical als regionale winnaar een jaar lang gratis lid van het partnernetwerk van Amsterdam Economic Board. Ook wint Kroese twee toegangskaarten voor het congres Innovation for Health in april in Rotterdam.
Over Zorg2040
De jaarlijkse organisatie van de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs voor kandidaten uit Noord-Holland en Flevoland is in handen van de Zorg2040-partners. Dit zijn ROM InWest, Rabobank, Amsterdam AI, Sigra en Amsterdam Economic Board.
Samen organiseren zij ook andere Zorg2040-bijeenkomsten. Deze zijn gericht op het bij elkaar brengen van zorg- en welzijnsprofessionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Uitgangspunt is het delen van kennis, nieuw onderzoek en innovaties.
Wil je hier bij zijn? Laat het weten in een e-mail aan Gerty Holla.
Tekst: Mirjam Streefkerk
24 januari 2025
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- De finalist die vanuit de regio Noord-Holland, Flevoland en Gooi & Vechtstreek ...
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...