Amsterdam InChange

Amsterdam InChange creëerde een veilige tussenruimte waarin (semi)publieke en private partners samenkwamen om te experimenteren en nieuwe concepten uit te proberen binnen een innovatief ecosysteem.

Innovatielab

Het Innovatielab bouwt voort op de jarenlange ervaring van Amsterdam InChange met het creëren van een plek waar (semi)publieke en private partners samenkomen om te experimenteren en nieuwe concepten te testen. Om kansrijke innovaties verder op te schalen, krijgt het lab nu een plek binnen het bredere netwerk en de activiteiten van Amsterdam Economic Board.

Wat is er bereikt?

In de 15 jaar van het bestaan van het programma zijn er mooie projecten gestart en resultaten behaald. We lichten er zes uit.

2014 – 2019: City-Zen

City-zen was een internationaal consortium, onder leiding van o.a. Alliander, Amsterdam Smart City & Amsterdam Economic Board. Het EU funded project was een programma dat tussen maart 2014 en november 2019 leren door te doen stimuleerde in Grenoble en Amsterdam. Via 20+ projecten ontwikkelden we methodes en tools voor steden, industrie en inwoners, om samen de energietransitie en klimaatdoelstellingen te behalen.

2020: Responsible Drones

Responsible Drones is een initiatief van het Responsible Sensing Lab (RSL) en mede uitgevoerd door Amsterdam Smart City. In drie sessies zijn ze met stadsinnovators, marktpartijen, critici en wetenschappers uit ons netwerk in gesprek gegaan over proportionaliteit, communicatie, transparantie en “spelregels”. Het resultaat: een pionierend inzicht- en adviesrapport.

2021: Wat mensen beweegt

Het project ‘Wat mensen beweegt’ onderzocht, met ondersteuning van ons Wicked Problems-team, duurzaam reisgedrag naar de Johan Cruijff Arena. In 2021 is dit doorontwikkeld naar een onderzoek door Hogeschool van Amsterdam (HvA), Vervoerregio en Nemo. In 2024 heeft een consortium onder leiding van de HvA een Europese aanvraag ingediend voor vervolgonderzoek.

2022: PTA Walstroom

Zeecruises die bij de passagiers terminal Amsterdam aanmeren gaan aan de walstroom. Hierbij komt een energie surplus vrij. Port of Amsterdam is, in drie Deep Dives, met verschillende netwerkpartners aan de slag gegaan om te bedenken hoe dit surplus maatschappelijk en lokaal ingezet kan worden. Er is een vervolgonderzoek en advies uitgekomen in samenwerking met Cenex NL.

2023 – 2025: De Interdisciplinaire Afstudeerkring

In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam zijn we in 2023 de eerste interdisciplinaire afstudeerkring gestart. Hierbij gingen studenten vanuit verschillende opleidingen samen aan de slag met vraagstukken uit het Amsterdam InChange netwerk. In 2024 richtte de groep zich op Mobiliteitsrechtvaardigheid en in 2025 stond de afstudeerkring in het teken van Zero Emissie Stadslogistiek.

2024: Nutshub EU subsidie aanvraag

De Nutshub zorgt dat de voorzieningen in de openbare ruimte gebundeld worden én dat er tegelijkertijd meer ruimte ontstaat om het net te verzwaren en zonnepanelen toe te voegen. Amsterdam InChange was betrokken bij de coalitievorming en een subsidieaanvraag. Met als doel; het Nutshub concept demonstreren op een praktisch niveau via twee pilotprojecten.

Neem contact op

Amsterdam Economic Board logo

Delen

Schrijf je in voor de Board Update

Ontvang 8x per jaar nieuws en events uit de Metropool Amsterdam. Bekijk de eerdere edities.